Dijeta 15. studenoga 2023.

Može li Golo dijeta poboljšati metaboličko zdravlje i ostale prednosti i nedostaci

Foto: Unsplash Posebno se prednost daje voću, povrću, nemasnim proteinima, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Golo dijeta, poznata još i kao Golo metabolički plan, pojavila se još 2009. godine, a razvio ju je tim liječnika, farmaceuta i istraživača, među kojima je i holistička nutricionistica Jennifer Brooks. Pravilo Golo dijete je konzumiranje 1300 do 1500 nutritivno bogatih kalorija dnevno uz dodatak prehrani pod nazivom Release. Cilj ove dijete je poboljšati zdravlje bez smanjenja prekomjernog unosa kalorija, odricanja od skupina namirnica te izbjegavanje nezdrave dijetalne hrane.

Golo dijeta se temelji na ideji ponovnog preuzimanja kontrole nad metaboličkim zdravljem, uključujući i učinkovitiji metabolizam, rješavanje inzulinske rezistencije i balansiranje hormona (kao što su hormoni gladi i stresa). Rješavanje inzulinske rezistencije najvažniji je cilj ove dijete. Na službenoj stranici tvrtke Golo mogu se naći detalji o dijeti, a navodi se da dodatak prehrani Release zaustavlja debljanje i može preokrenuti inzulinsku rezistenciju tako da tijelo može osloboditi pohranjenu masnoću. No, taj dodatak prehrani vjerojatno nije potrebno uzimati kako bi se poboljšala osjetljivost na inzulin. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Centers for Disease Control and Prevention ili CDC), poništavanje inzulinske rezistencije uključuje povećanje tjelesne aktivnosti, gubitak težine, izbjegavanje visokog šećera u krvi, upravljanje stresom i dovoljna količina sna. Neki pobornici Golo dijete prijavili su manje simptoma sindroma policističnih jajnika, izliječili su se od predijabetesa ili dijabetesa tipa 2 i snizili krvni tlak i kolesterol.

Prednosti Golo dijete

Dobra vijest je da ova dijeta potiče ljude da jedu zdravu hranu. "Čini se da plan prehrane uključuje cjelovite, zdrave namirnice, a posebno se prednost daje voću, povrću, nemasnim proteinima, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama u odnosu na rafinirane žitarice. To bi mogao biti vrlo zdrav plan prehrane koji promiče zdraviju težinu i pozitivne zdravstvene ishode", kaže za Everyday Health nutricionistica Samantha Cassetty. 

Uz fokus na cjelovitu hranu, manje se oslanja na prerađenu hranu, što može omogućiti niz blagodati za zdravlje. Prema studiji objavljenoj 2019. u časopisu Cell Metabolism ovaj bi način prehrane mogao biti povoljan za mršavljenje. Studija je bila mala (na samo 20 odraslih osoba), ali dva su tjedna sudionici jeli ili ultraprerađenu ili neprerađenu hranu. Zatim su promijenili prehranu na još dva tjedna. Kada su jeli prerađenu hranu, sudionici su unijeli 500 kalorija više te su dobili oko dva kilograma (iz ugljikohidrata i masti). Oni koji su koristili svježe, neprerađene namirnice izgubili su skoro jedan kilogram. “Ljudi koji jedu prerađenu hranu ne zasite se tako brzo i jedu brže, pa konzumiraju više hrane”, objašnjava Cassetty.

Možda te zanima... Medicinska dijeta: Za tri tjedna 10 kilogram manje Dijeta

Nedostaci Golo dijete

Ova dijeta ovisi o dodatku prehrani koji se zove Release. Prema službenoj stranici tvrtke Golo, Release se sastoji od sedam prirodnih biljnih sastojaka i tri minerala:

  • Cink
  • Magnezij
  • Krom
  • Ekstrakt lista banabe
  • Rodiola (ružičasti žednjak)
  • Ekstrakt berberina
  • Ekstrakt salacije
  • Ekstrakt gardenije
  • Inozitol
  • Ekstrakt jabuke

Reklamira se kao dodatak za mršavljenje koji sprječava porast razine inzulina. Ograničeni dokazi pokazuju da se ekstrakt lista banabe može koristiti za snižavanje razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Ružičasti žednjak može utjecati na stanice koje pohranjuju mast, osobito u trbuhu, prema studiji. Ipak, ovo preliminarno istraživanje nije čvrst dokaz da je ova vrsta suplementa ili bilo koji suplement rješenje za mršavljenje. "Nikada nije postojao dodatak koji bi potaknuo gubitak kilograma na održivi načini ili na dugoročno razdoblje", kaže Cassetty.

Štoviše, postoje potencijalni sigurnosni problemi s dodatkom Release. Nutricionistica Emmaline Rasmussen predlaže da se svi zainteresirani prvo posavjetuju s liječnikom i nutricionistom prije nego što isprobaju Golo dijetu, osobito oni koji imaju dijabetes. "Dijabetes se može regulirati lijekovima, a može biti potencijalno opasno započeti dijetu za koju se tvrdi da utječe na razinu inzulina", dodaje Rasmussen.

Ipak, iz tvrtke Golo tvrde da je dodatak siguran za uzimanje s lijekovima te da on može sniziti šećer u krvi pa će možda trebati prilagoditi uzimanje određenih lijekove. Tvrde da Golo dijeta može sniziti i krvni tlak pa bi i u tom slučaju liječnik trebao pratiti svaku promjenu i procijeniti treba li na bilo koji način prilagoditi lijekove. No, važno je napomenuti da u SAD-u Agencija za hranu i lijekove ne regulira dodatke prehrani kao konvencionalne lijekove, već proizvođači suplemenata to čine sami. 

Radi se zapravo o dijeti s ograničenim unosom kalorija (1300 do 1500 kalorija dnevno) pa mnogi zato na njoj izgube kilograme. No, nutricionistica Cassetty upozorava da se radi o vrlo restriktivnoj dijeti zbog koje će se mnogi stalno osjećati gladno, što u suštini nije održivi recept za zdravlje.

led Možda te zanima... Ledena dijeta, novi hit za mršavljenje s Tik Toka Dijeta

Znanstveno istraživanje Golo dijete

Postoji nedostatak recenziranih objavljenih istraživanja u medicinskim časopisima o Golo dijeti. Jedna od njihovih pilot studija nije imala kontrolnu skupinu. Uključivanje kontrolne skupine dio je zlatnog standarda u istraživanju jer može pomoći znanstvenicima da procijene mogu li se rezultati mogli pripisati promjeni koja se proučava. Stručna provjera je također kritična, kaže Cassetty, dodajući da rezultati nisu toliko značajni ako ne prođu provjeru. 

Mala randomizirana studija o Golo dijeti objavljena je u časopisu Trends in Diabetes and Metabolism 2019..Sastojala se od 68 sudionika, a oni koji su slijedili Golo dijetu i uzimali Release izgubili su skoro šest kilograma tijekom 13 tjedana, u usporedbi s kontrolnom grupom koja je izgubila oko tri kilograma. Međutim, studija je bila mala i u tih 13 tjedana dobiveni su kratkoročni rezultati te nije jasno što se dogodilo sudionicima nakon istraživanja. Osim toga, ovu studiju je financirala tvrtka Golo, tako da postoji mogući sukob interesa.

Možda te zanima... Što se događa tijelu na brzim dijetama i 5 razloga zašto ih izbjegavati Dijeta

Koju hranu jesti, a koju izbjegavati na Golo dijeti?

Prema službenoj web stranici tvrtke Golo, treba jesti:

  • Maslac
  • Jaja
  • Punomasno mlijeko
  • Sir
  • Grčki jogurt
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice, uključujući kruh i tjesteninu
  • Piletinu
  • Ribe
  • Odrezak
  • Orašaste plodove

Fokus je dakle na cjelovitoj i nutritivno bogatoj hrani, ali postoje i neka ograničenja. Potrebno je izbjegavati prerađene proizvode poput dijetalnih shakeova, proteinskih pločica i zamjena za obrok te ograničiti ili izbjegavati jako rafiniranu i prerađenu hranu i grickalice općenito. 

Primjer jednostavnog jelovnika Golo dijete

Plan prehrane trebao bi uključivati obroke u posebnim omjerima:

  • Doručak: jedan izvor masti, dva izvora proteina i dva izvora ugljikohidrata te jedno povrće.
  • Ručak: jedan izvor masti i  jedan izvor ugljikohidrata, dva izvora proteina i jedno povrće.
  • Večera: jedan izvor masti, jedan izvor proteina, jedan izvor ugljikohidrata i dvije vrste povrća.

Osim toga, potrebno je obroke pripremiti unaprijed (engl. meal prep) kako bi se jednostavnije držali spomenutih omjera. Evo primjera što možete jesti:

  • Doručak: dva kuhana jaja, zobena kaša napravljene preko noći s tikvicama, chia sjemenkama i kokosovim pahuljicama
  • Ručak: Piletina, zelena salata, batat i kokosovo ulje
  • Međuobrok: Štapići celera
  • Večera: Piletina, brokula pripremljena u kokosovom ulju, slatki krumpir
Možda te zanima... DASH dijeta: Uspješno smanjuje tlak i osigurava gubitak pola kilograma tjedno Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.