Ovaj balansirani redukcijski program pregrane pripremila je dr. sc. Mirela Marić mag. nutr.
Zajutrak
- 1 komad sezonskog voća ili cijeđeni limun/grejp/naranča
Doručak
- sok od svježeg voća/ voda/čaj/kava
- 100 g pureće šunke (classic ili dimljena)
- 1 šnita čistog integralnog/raženog/kukuruznog kruha
- sezonska salata (rajčica, krastavci, paprika)
ili
- voćna salata (1/2 banane, 1/2 naranče, 1 kriška ananasa ili ½ jabuke)
- malo cimeta, đumbira, chia sjemenki i 2-3 oraha/badema/lješnjaka
- svježi sok/voda/čaj/kava
Međuobrok
- 1 komad sezonskog voća ili 2 rižina/zobena/heljdina krekera ili 1 jogurt/kefir (kozji/kravlji) ili 1 proteinska pločica
Ručak
Tjestenina s purećom šunkom i slanutkom
- sezonska juha
- 00 g kuhanog integralnog tijesta, 50 g kuhanog slanutka/graška,30 g light krem sira
- 150 g pureće šunke ili dimljene pureće šunke
- sezonska salata
ili
Riba s povrćem/prilogom
- juha od rajčice
- 150-200 g zubatca/orade/brancina/oslića na žaru ili 150-200 g riječne ribe
- 150 g kuhanog/pečenog povrća ili 50 g kuhane integralne riže/integralne tjestenine od durum brašna ili 50 g kuhanog krumpira
- sezonska salata (matovilac, rikula, rajčica, krastavci, paprika)
Međuobrok
- 1 komad sezonskog voća ili 5-6 oraha i 2-3 kockice tamne čokolade ili 5 g čipsa od kokosa/đumbira
Večera
Tikvice punjene šunkom i sirom
- 50 g dimljene pureće šunke, 40 g posnog sira, 10 g feta sira
- 1 tikvica, 1 žlica pasirane rajčice, 1/2 glavice luka, maslinovo ulje, svježi peršin, svježi vlasac
ili
Sir s povrćem
- 100 g Mozzarelle di Buffala ili 100 g svježeg posnog kravljeg/kozjeg sira
- sezonska salata (matovilac, rikola, rajčica, krastavci, paprika)