Uživajte u ljetnom okusu ribe i badema koji su bogati omega-3 masnim kiselinama zaslužnim za zdravlje živčanog sustava
Tijekom ljetnih mjeseci više uživamo u salatama i brzim obrocima za koje ne treba puno pripreme. Jedna od odličnih namirnica koja je gotova u trenu je riba. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje održavaju zdravlje živčanog sustava, a hrane i ostatak organizma. Omega-3 masnim kiselinama najbogatija je plava riba poput skuše, no ako nemate skušu poslužit će i orada ili oslić. Kako bi dobili duplu dozu omega-3 masnih kiselina tu je badem koji na 100 grama sadrži čak 6 mg ovog korisnog nutrijenta.
Sastojci:
Za povrće:
- 2 velike mrkve
- 500 g brokule
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
Riba s bademima i povrćem
Za ribu:
- 150 g sirovih badema
- 2 velika jaja
- 100 g bademovog brašna
- 2 žlice gustina
- 1 žlica suhog kopra
- 1/2 žličice crvene paprike
- 1/2 žličice soli
- 500 g fileta ribe po izboru
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih i lim za pečenje obložite aluminijskom folijom.
- Brokulu i mrkvu narežite na manje komade i prelijte maslinovim uljem, dodajte češnjak u prahu, papar i sol te sve dobro promiješajte. Povrće stavite peći u pećnicu na 20-ak minuta.
- Dok se povrće peče, pripremite ribu. Bademe stavite u blender i kratko blendajte dok ne dobijete sitne komadiće. Prebacite ih u posudu.
- U posebnoj posudi izradite jaja, a u trećoj posudi pomiješajte brašno, gustin, kopar, crvenu papriku i sol.
- Povrće izvadite iz pećnice i razmaknite ga tako da sredina lima za pečenje bude prazna. Filete ribe najprije stavite u mješavinu s brašnom, zatim u jaja i na kraju u bademe. Paniranu ribu stavite na lim za pečenje i sve zajedno pecite još 10 do 15 minuta.
- Poslužite s malo limunovog soka i uživajte u zdravom i ukusnom jelu!