Hrana Hrana kao lijek 18. srpnja 2025.

Jesu li jaja štetna za zdravlje srca? Kardiovaskularni kirurg daje iznenađujući odgovor

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dugo su jaja bila na meti kritika zbog svog sadržaja kolesterola, što je povezivano s povećanim rizikom za srčane bolesti. Međutim, najnovija istraživanja i mišljenja stručnjaka poput dr. Jeremyja Londona sugeriraju da jaja možda ipak nisu toliko loša za zdravlje srca kao što se ranije mislilo.

Dr. Jeremy London, kardiovaskularni kirurg iz Savannaha u Georgiji, koji ima više od milijun pratitelja na društvenim mrežama, objavio je zanimljivo pitanje: Jesu li jaja štetna za srce? Odgovor koji je ponudio mogao bi iznenaditi mnoge. 

Jaja: loša reputacija koja je sada preispitana 

Dr. London za Fox News Digital rekao je da su jaja godinama imala vrlo lošu reputaciju, dijelom zato što je Američko udruženje za srce (AHA) žestoko kritiziralo jaja zbog njihove visoke razine kolesterola, što je povezivano s povećanim rizikom za srčane bolesti. 

Međutim, kako je objasnio London, ta se priča počela mijenjati 2015. godine jer su podaci koji su ukazivali na povezanost između jaja i povećanja ukupnog kolesterola postali neuvjerljivi. 

“Kolesterol iz hrane zapravo uopće ne utječe toliko na naš ukupni kolesterol kako smo to ranije mislili”, izjavio je London.

Možda te zanima... Jedenje jaja ima neočekivani učinak na vašu hidrataciju Hrana

Jaja kao "Božji proizvod" 

London je također napomenuo da su jaja “Božji proizvod” i “izvrstan izvor proteina”. Jedno prosječno jaje sadrži oko 5 do 6 grama proteina, ali također je bogato mineralima i mikronutrijentima poput vitamina D, B12, selena i kolina. 

“Dakle, ispostavilo se da jaja zapravo ne predstavljaju velik rizik za zdravlje srca kao što je to bilo prikazano 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća”, rekao je London. 

“Sada se jaja smatraju zaista dobrim izvorom prehrambenih nutrijenata za ljude.” 

Koliko jaja možete pojesti dnevno?

Američko udruženje za srce izjavilo je da jedno cijelo jaje dnevno može biti dio zdrave prehrane za zdrave odrasle osobe, dok dva jaja dnevno mogu biti prihvatljiva za starije osobe s normalnim razinama kolesterola, piše The New York Post.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Odabir jaja s većim nutritivnim vrijednostima

Dr. London vjeruje da postoji prednost u konzumiranju jaja kokoši iz slobodnog uzgoja, jer smatra da kvaliteta hrane koju konzumiramo ima dugoročni utjecaj na naše zdravlje. “Kao što mi jesmo ono što jedemo, isto vrijedi i za kokoši”, izjavio je. 

Žumanjak ili bjelanjak? 

Kada je riječ o tome je li žumanjak ili bjelanjak bolji za vaše srce, London je naglasio da većina prehrambene koristi dolazi upravo iz žumanjka. Iako bjelanjak ima više proteina, žumanjak je bogat vitaminima i nutrijentima. 

“Osobno pojedem dva cijela jaja, a zatim dodam malo bjelanjka kako bih povećao volumen i dodatno unio proteine”, rekao je London. “Želim iskoristiti nutritivnu vrijednost iz žumanjka, ali volim i taj dodatni protein jer se u svojoj prehrani prilično oslanjam na proteine.” 

Osobni odabir 

Iznad svega, dr. London naglašava da je odluka o tome hoćete li jesti jaja ili ne – osobna stvar. “Slušajte svoje tijelo, pratite svoje biomarkere i stvorite prehrambeni plan koji je apsolutno pravi za vas”, zaključio je London.

Možda te zanima... Pjenasta kajgana s čak 30 g proteina i manje od 300 kalorija Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.