Hrana Analizirali smo 03. studenoga 2017.

Koje omege u obliku dodatka prehrani odabrati?

Omega-Indeks_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Omega – 3 masne kiseline su esencijalne za život, odnosno nužne su za zdravlje, a tijelo ih ne može samo proizvesti što znači da ih moramo unijeti hranom.

Na spomen omega – 3 masnih kiselina vjerojatno prvo pomislimo na njihovu ulogu u zaštiti srca i krvnih žila, međutim, one su puno više od toga. Važne su u svim životnim razdobljima, a osim srca, štite mozak, vid te djeluju protuupalno

Izvori ovih vrijednih masti su riba, alge, plodovi mora, sjemenke i orašasti plodovi. Jedemo li ribu bogatu omega – 3 masnim kiselinama (poput sitne plave ribe ili masne ribe iz hladnih mora) otprilike 2 do 3 puta tjedno, možemo zadovoljiti potrebe organizma za omegama. U suprotnom bismo vjerojatno bili u nedostatku. Za one koji ne vole ribu, potrebe za omega – 3 masnim kiselinama mogu zadovoljiti unosom dodataka prehrani.
Omega-Indeks_1 Možda te zanima... Što je omega-3 indeks? Zdravlje

Što je riblje ulje?

Najpoznatiji dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama je riblje ulje. Proizvodnja ribljeg ulja počinje s preradom ribe koja kreće već na samom mjestu ulova. Riblje ulje sadrži 30 % omega - 3 masnih kiselina, dok ostalih 70 % čine tvari koje nam nisu od interesa poput zasićenih masnih kiselina, kolesterola i omega - 6 masnih kiselina. Ovako dobiveno ulje može se kapsulirati i prodavati kao dodatak prehrani nižeg cjenovnog ranga. No, može se otići i korak dalje, te ulje dodatno dekontaminirati i koncentrirati. Da bismo dobili kvalitetan proizvod, iz ribljeg ulja valja ukloniti teške metale i druga onečišćenja (pesticide, poliklorirane bifenile i dioksine) te povećati koncentraciju EPA i DHA uklanjanjem tvari koje se prirodno nalaze u ribljem ulju.

Ljesnjaci Možda te zanima... Hrana koja obiluje omega-3 kiselinama Zdravlje

Kojim proizvodima dati prednost?

Na tržištu postoji nekoliko vrsta dodataka prehrani s omega – 3 masnim kiselinama, a prednost treba dati onim dodacima koji sadrže visokopročišćeno i koncentrirano riblje ulje. Takvi su proizvodi skuplji, međutim, svakako su kvalitetniji. Biramo li proizvode koji se dobivaju od sitne plave plave, oni u startu sadrže manje teških metala od onih koji su proizvedeni od veće ribe koja je pri vrhu prehrambenog lanca.

Za sada ne postoji službeni preporučeni dnevni unos za unos omega-3 masnih kiselina, no većina se zdravstvenih organizacija slaže kako je koncentracija između 250 i 500 mg EPA i DHA zajedno dovoljna za održavanje dobrog zdravlja.
Omega-Indeks_1 Možda te zanima... Izvori omega –3 masnih kiselina na koje možda ne računaš Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.