Popularnost omega - 3 masnih kiselina iz biljnih izvora svakim je danom sve veća. U prilog tome idu i brojna istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja ukazuju na blagotvorno djelovanje polinezasićenih masnih kiselina na zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava te na prenatalno zdravlje.
Međutim, biljni izvori prvenstveno su bogati alfa – linolenskom masnom kiselinom (ALA) koja u našem tijelu ima malu mogućnost pretvorbe u dokozaheksaensku masnu kiselinu (DHA) i eikosapentaensku masnu kiselinu (EPA), vrste omega – 3 masnih kiselina koje pružaju brojne zdravstvene blagodati. Otprilike 8 – 10% ALA može se pretvoriti u EPA, dok se samo 1 – 9% može pretvoriti u DHA. U nastavku ti donosimo nekoliko namirnica biljnog podrijetla koje sadrže značajnu količinu omega – 3 masnih kiselina.
Vrsta zasićenih masti čiji unos poboljšava vid.
Kanola ulje
Hladno prešano kanola ulje sadrži oko 28% polinezasićenih masnih kiselina i otprilike 11% ALA zbog čega predstavlja odličan izvor omega – 3 masnih kiselina.
Lanene sjemenke
Lanene sjemenke imaju vrlo visoki udio ALA, otprilike 75% više u odnosu na ostale biljne izvore.
Bućine sjemenke
Bućine sjemenke odličan su izvor i omega – 3 i omega - 6 masnih kiselina. Sadrže visoki udio ALA i oko 0,04 g ostalih omega – 3 masnih kiselina zbog čega se preporučuju za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava.
Sojino ulje
Sojino ulje sadrži minimalno 7% ALA i jedno je od najčešće korištenih ulja za kuhanje u svijetu.
Orasi
Postoje brojni znanstveni dokazi koji potvrđuju da svakodnevni unos oraha u maloj količini osigurava potrebni unos ALA i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti u odraslih.
Neočekivani simptomi gastritisa i savjeti za prirodno liječenje.