Srce voli zdrave masnoće pa se brojne namirnice bogate njima nalaze na listi obveznih za očuvanje zdravlja srčano-krvožilnog sustava. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je plava (masna) riba, a kao sekundarni možemo izdvojiti orahe, bademe i lanene sjemenke. U slučaju da se na tjednoj bazi plava riba ne konzumira barem dvaput tjedno, preporučljivo je prehranu nadopuniti dodacima prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline
Jedan od najboljih primjera za uravnoteženu prehranu je mediteranska dijeta. Puno ribe, povrća, maslinovo ulje i crno vino odlična su prevencija od kardiovaskularnih bolesti
Namirnice koje obavezno trebaš uvrstiti na svoj jelovnik:
Riba - Tuna, losos, sardine, inćuni i skuša odličan su izvor za srce povoljnih omega-3 masnih kiselina. Obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama, te je kao takva jedna je od najpoželjnijih namirnica koje možeš konzumirati kako bi postala i ostala zdrava. Trebalo bi jesti barem dva puta tjedno po 170 grama ribe.
Orašasti plodovi – Bademi, orasi i lanene sjemenke posljednjih se godina zbog profila masnih kiselina nazivaju adutom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Omega-3 masne kiseline sadržane u orašastim plodovima doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi čime štite srce. Ipak, orašasti plodovi upravo zahvaljujući sadržaju masti imaju značajnu energetsku vrijednost koju je lako previdjeti. Kako bi svom organizmu osigurala dovoljno blagotvornih sastojaka bez prekomjernog unosa kalorija, potrebno je ograničiti unos orašastih plodova na 25 do 30 g dnevno.
Maslinovo ulje – Osnova je mediteranske prehrane. Vrijednost maslinovog ulja, osobito onog ekstra djevičanskog leži i u sadržaju antioksidansa polifenola koji doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Polifenoli, drugim riječima, čuvaju LDL kolesterol od oksidacije sprječavajući tako razvoj ateroskleroze. Dodatno, istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ima i povoljan učinak na krvni tlak, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama od 25 ml dnevno.
Omega-3 masne kiseline, dodaci prehrani – Dobro su poznati učinci omega-3 masnih kiselina na sniženje triglicerida u krvi. Također, poznato je protuupalno djelovanje ovih dragocjenih masnoća koje često zapostavljamo u modernoj prehrani. Dodatni unos omega-3 masnih kiselina djeluje kardioprotektivno i preporučuje se u svrhu prevencije neželjenih kardiovaskularnih događaja. Ulje račića krila novi je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da se omega-3 masne kiseline iz ulja račića krila ugrađuju u ciljana tkiva dvostruko bolje nego omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja, čime je osigurana visoka iskoristivost u organizmu.