Zdravlje 14. studenoga 2023.

Slavne osobe s dijabetesom i kako ga drže pod kontrolom

Foto: Instagram Salma Hayek, Nick Jonas i Halle Berry boluju od dijabetesa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijabetes je kronična bolest zbog koje tijelo ne može proizvoditi inzulin ili ga koristiti onako kako bi trebalo. Postoji nekoliko vrsta dijabetese te ja svaki potrebno liječiti drugačije. U liječenju pomaže i pridržavanje zdravih navika.

Dijabetes je stanje koje se javlja kada je šećer (glukoza) u krvi previsok. Razvija se kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga uopće ne proizvodi, ili kada tijelo ne reagira pravilno na učinke inzulina prema klinici Cleveland

Postoji nekoliko vrsta dijabetesa, a najčešći oblici prema klinici Cleveland uključuju:

  • Dijabetes tipa 2: Kod ovog tipa tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina i/ili stanice tijela ne reagiraju normalno na inzulin (inzulinska rezistencija). Ovo je najčešći tip dijabetesa. Uglavnom pogađa odrasle, ali mogu ga imati i djeca.
  • Predijabetes: Dolazi prije dijabetesa tipa 2. Razina glukoze u krvi viša je od normalne, ali nije dovoljno visoka da bi se službeno dijagnosticirao dijabetes tipa 2.
  • Dijabetes tipa 1: Zapravo je riječ o autoimunoj bolesti u kojoj imunološki sustav napada i uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin iz nepoznatih razloga. Obično se dijagnosticira kod djece i mladih odraslih osoba, ali se može razviti u bilo kojoj dobi.
  • Gestacijski dijabetes: Ovaj se tip razvija kod nekih žena tijekom trudnoće, a obično nestaje nakon trudnoće. Međutim, žene koje imaju gestacijski dijabetes, izložene su većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

U nastavku pročitajte koje slavne osobe boluju od dijabetesa i kako se nose s njim. 

Možda te zanima... 'Uspjela sam pobijediti predijabetes, ovo su promjene koje sam uvela' Zdravlje

Salma Hayek

Salmi Hayek (57) dijagnosticiran je gestacijski dijabetes 2007. dok je bila trudna. “Javlja se kod žena koje imaju visoku razinu šećera u krvi tijekom trudnoće. Nisam znala osjećam li se loše jer sam bila trudna ili da li nešto ozbiljno nije u redu. Imala sam mučnine devet mjeseci što može biti jedan od simptoma", rekla je Salma za Parents. Za Glamour je rekla da je to iskustvo za nju bilo zastrašujuće. 

Dok većina žena s gestacijskim dijabetesom ne primjećuje nikakve simptome, druge mogu osjetiti povećanu glad, žeđ, učestalo mokrenje, umor ili suha usta. Mučnina i povraćanje neki su od najčešćih simptoma kod žena koje imaju gestacijski dijabetes. 

Kako bi ostala zdrav i u formi, Salma voli vježbati jogu, plivati, plesati i trenirati s utezima piše Women's Health. Salma je na sreću izbjegla dugotrajne komplikacije gestacijskog dijabetesa.

Tom Hanks

Tom Hanks (67) smatra da ima dijabetes tipa 2 jer nije pazio na svoje zdravlje. Kod osoba s dijabetesom tipa 2, inzulinska rezistencija se razvija tijekom vremena, a način života može igrati ulogu u tome. Hanks je prvi put otkrio svoju dijagnozu 2013. tijekom gostovanja u emisiji "The Tonight Show with David Letterman", piše Today. Liječnik mu je rekao da su visoke vrijednosti šećera u krvi, koje ima od svoje 36 godine, zapravo dijabetes tipa 2. 

"Imao sam puno kilograma. Vidjeli ste me u filmovima, znate kako sam izgledao. Osjećao sam se kao totalni idiot", rekao je Tom u intervjuu za Radio Times 2016. godine. No, liječnik mu je rekao ako uspije postići svoju ciljanu težinu, da više neće imati dijabetes. Zbog toga Tom danas radi naporno na održavanju svoje zdrave težine i kontroli šećera u krvi. "Pokušavam svaki dan biti fizički aktivan barem jedan sat. To može biti bilo što, od trake za trčanje ili šetnje ili planinarenja sa psom, ali to mora biti jedan sat svaki dan", rekao je na podcastu "Sooo Many White Guys". Također pazi što jede, ali ponekad zna pojesti i nešto nezdravo. 

šećer Možda te zanima... Hipoglikemija: Burni simptomi čiji uzrok nije jednostavno otkriti Kolumne

Lila Moss

Manekenka i kćer poznate Kate Moss, Lila (21) nosi na modni pistama inzulinsku pumpu. U intervjuu za The Kit 2020. godine otkrila je da ima dijabetes tipa 1. Osim pumpe, nosi i uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze koji pomaže ljudima s dijabetesom tipa 1 da utvrde koliko im je inzulina potrebno da prežive. Inzulin se može ubrizgati ili isporučiti putem inzulinske pumpe, poput one koju koristi Lila. Dijabetes joj je dijagnosticiran još dok je bila dijete pa u početku nije shvaćala što to znači i da je potrebno doživotno liječenje piše BuzzFeed News

Nick Jonas

Pjevač (31) je sa samo 13 godina saznao da ima dijabetes tipa 1. Prije dijagnoze izgubio je puno kilograma zbog visokog šećera u krvi. Osim gubitka kilograma, jedan od simptoma bila je i žeđ, a prilikom dijagnoze razina šećera bila je toliko visoka da je morao biti hospitaliziran piše WebMD. Na svom Instagramu 2018. napisao je da su mu glavni prioriteti fizičko zdravlje, vježbanje i zdrava prehrana te kontroliranje razine šećera u krvi. "Imam potpunu kontrolu nad svojim svakodnevnim životom s ovom bolešću i jako sam zahvalan svojoj obitelji i voljenima koji su mi pomogli na svakom koraku. Nikada ne dopustite da vas išta spriječi da živite svoj najbolji život", napisao je Nick. 

Možda te zanima... Predijabetes: Što je i kako spriječiti da ne pređe u dijabetes Zdravlje

Halle Berry

Halle (57) je svoju dijagnozu dobila sa 22 godine nakon što je pala u dijabetičku komu, a ispostavilo se da je uzrok dijabetes tipa 1. Kako bi svoju bolest kontrolirala, odlučila se držati keto dijete. Osim toga, pije i dodatke prehrani među kojima je i kalcij za kosti te izbjegava prerađeni šećer piše Vanity Fair. Smatra da joj je dijabetes zapravo pomogao da donosi zdravije odluke. Još 2004. postala je ambasadorica Nacionalnog programa za edukaciju o dijabetesu piše Yahoo

Sharon Stone

Glumica (65) također ima dijabetes tipa 1 i mora svakodnevno primati injekcije inzulina. No, to ju ne sputava da živi punim plućima, a za E!News je priznala da ne postoji nikakav tajni sastojak za kontroliranje bolesti. "Samo radim sve ono što bi svi trebali raditi. Zdravo jedem, spavam, vježbam i sretna sam. Biram stvari koje su dobre", rekla je Sharon.  

Možda te zanima... 4 tipa vježbi koje će pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.