Zdravlje 01. listopada 2024.

5 fizičkih i psihičkih promjena koje možete uočiti kada dođe hladnije vrijeme

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Niske temperature, oscilacije tlaka zraka i vlaga mogu uzrokovati različite probleme, naročito kod onih koji se već bore s nekim zdravstvenim stanjima

Dolaskom jeseni stigle je i hladnije vrijeme, a upravo taj pad temperature ima utjecaj na naša tijela. No, postoji li nešto što možemo učiniti da se pripremimo za to? Evo što kažu stručnjaci. 

Ispadanje kose

“Nagla promjena temperature može opteretiti vlasište i folikule kose, što rezultira ubrzanim ispadanjem kose”, kaže dr. Anil Sharma, liječnik u Sharma Skin & Hair Surgery. 

“Ljeti, kada su dani duži, više dlaka može ući u stadij telogena (odmaranja) i zatim otpasti otprilike tri mjeseca kasnije”, objašnjava za The Independent. "Ali kako prelazimo u hladnije mjesece, opadanje kose se povećava jer tijelo radi na očuvanju topline".

Kako bi se to spriječilo, Sharma savjetuje svima da više njeguju tjeme tijekom hladnoće.

“Također je važno stvoriti cirkulaciju krvi na tjemenu kako bi se pospješio rast kose,” kaže Sharma. "Masirajte vlasište i koristite serum za vlasište koji sadrži sastojke poput centelle asiatice koja pomaže u kontroli proizvodnje sebuma ili mliječne kiseline koja nježno čisti vlasište". 

Također preporučuje konzumiranje lisnatog povrća.

“Manjak vitamina i minerala poput željeza i feritina može pogoršati gubitak kose, dok niske razine vitamina D i B12 također mogu utjecati na rast kose”, objašnjava Sharma. "Stoga, ako se suočite s gubitkom, što je uobičajeno tijekom listopada, važno je u svoju prehranu uključiti mnogo lisnatog tamnozelenog povrća, jaja i masne ribe". 

Možda te zanima... 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći Zdravlje

Loše raspoloženje i manjak energije

Neki ljudi pokazuju znakove sezonskog afektivnog poremećaja (SAD) kada se vrijeme iznenada promijeni.

"SAD se može manifestirati sa sličnim simptomima kao i depresija, poput lošeg raspoloženja ili nedostatka interesa i uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali", objašnjava dr. Jon Van Niekerk. “Ostali simptomi uključuju razdražljivost, slab seksualni nagon i nedostatak energije”.

Ako su promjene načina života – poput redovite tjelovježbe i provođenje više vremena na otvorenom – neučinkovite u liječenju vašeg lošeg raspoloženja, terapije razgovorom mogu pomoći u upravljanju svim povezanim utjecajima, uključujući stres, anksioznost i depresiju, dodaje Van Niekerk. 

Možda te zanima... Istraživanjima mozga: 4 stvari koje nikada ne bi trebala napraviti kad si loše raspoložena Psiha i seks

Bolovi u zglobovima

Hladno vrijeme može uzrokovati bol u zglobovima zbog čega ćete se teže kretati, kaže dr. Veena Patel, reumatologinja u bolnici Nuffield Health Leicester. “Moguća objašnjenja uključuju promjene u sinoviji (meka tkiva koja oblažu zglob koja proizvode tekućinu za podmazivanje) koja se zadeblja tijekom zime. Drugo objašnjenje može biti pad barometarskog tlaka koji dovodi do širenja i oticanja mišića i tetiva”.

Patel preporučuje redovito uzimanje dodataka vitamina D kako bi vaše kosti ostale jake tijekom hladnog vremena.

"Vitamin D neophodan je za zdravlje kostiju, zuba i mišića i povezan je s mnogim stanjima poput osteoporoze, prijeloma kuka, autoimunih bolesti (kao što je reumatoidni artritis, multipla skleroza, upalna bolest crijeva) i upravljanja kroničnim bolom", objašnjava Patel. "Važno je da za to uzimamo dodatke prehrani i konzumiramo hranu poput masne ribe, crvenog mesa, žumanjaka i obogaćene hrane".

Međutim, ako uz pretjeranu iscrpljenost ili znojenje razvijete slabost udova, crvenilo i bol u zglobovima, posjetite liječnika.

kiša Možda te zanima... Kako su pad temperature i kišno vrijeme povezani s bolom u zglobovima? Zdravlje

Suha koža

"Suha koža (ili kseroza) nevjerojatno je česta u hladnijim mjesecima jer je u zraku manje vlage, što znači da koža ima manje vlage koju bi mogla zadržati", objašnjava dr. Leah Totton. “Nije samo hladan zrak taj koji može uzrokovati suhu kožu, već i grijane zbog kojeg zrak postaje suši, ali i tuširanje toplom vodom". 

Suha koža se najčešće javlja na izloženim područjima, poput lica i ruku.

"Simptomi suhe kože uključuju grube mrlje, osjećaj zatezanja, svrbež, pucanje, crvenilo i osjetljivost", dodaje Totton.

Kako biste to spriječili, Totton preporučuje korištenje nježnog sredstva za čišćenje, koje ima protuupalna i umirujuća svojstva. Također nosite rukavice kada ste vani kako biste zaštitili ruke od isušivanja, zaštitite usne balzamom za usne ili vazelinom jer je koža na tom području jako tanka pa je sklonija isušivanju i održavajte hidrataciju, savjetuje Totton. 

Možda te zanima... Kako riješiti problem suhe kože tijekom zime? Zdravlje

Astma

“Hladan zrak može pogoršati astmu i respiratorne poteškoće izazivajući suženje dišnih putova, isušujući dišne ​​putove i izazivajući upalu”, kaže dr. Vijay Murthy. "Suhoća hladnog zraka zgušnjava sluz, otežava njeno izbacivanje i povećava simptome poput kašlja i nedostatka zraka".

Murthy preporučuje pijenje čaja od divizme, korijena sladića ili uzimanje dodataka N-acetilcisteina za podršku funkciji pluća.

"Onima koji pate od astme, tijekom hladnijih mjeseci preporučujem da drže svoje inhalatore blizu, da budu svjesni svojeg okruženja (izbjegavajte male prostore ili prepune prostore), da održavaju dobru higijenu ruku i, ako se ne osjećaju dobro neko vrijeme, da potraže liječnički savjet" dodaje dr. Unnati Desai. 

Možda te zanima... Astma: 5 stvari koje mogu spasiti život tijekom napadaja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.