Zdravlje Simptomi i pomoć 05. studenoga 2018.

Astma: 5 stvari koje ti mogu spasiti život tijekom napada

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Astmatski napad je iznenadno pogoršanje simptoma astme uzrokovano stezanjem mišića oko dišnih puteva. Ali napadaji astme koji se nazivaju i egzacerbacija astme, nisu isti za svakoga.

"Osobe s astmom mogu imati različite razine simptoma", rekla je liječnica Melinda Rathkopf specijalizirana za alergije, astmu i imunologiju: "Ono što stvori astmatičan napad jednoj osobi, ne mora svima."

Health prenosi da pojedinačni napadaji mogu imati malo drugačije simptome ili ozbiljnost simptoma, ali svi imaju jednu zajedničku stvar: nagla promjena tvojih uobičajenih simptoma. "Iznenadno je", rekla je Marilyn Li, izvanredna profesorica pedijatrije na Sveučilištu Southern California Keck School of Medicine: "To je jedinstven događaj."

Simptomi napada astme mogu uključivati poteškoće s disanjem, kašalj, proizvodnju sluzi, otežano disanje, stezanje i pritisak u prsima, čak i poteškoće pri razgovoru ili hipoksiju (stanje u kojem usne ili nokti postanu plavi zbog manjka kisika). "Međutim, posljednja dva simptoma su 'prilično ekstremna'", kaže dr. Rathkopf.

"Okidači napadaja astme razlikuju se od osobe do osobe, ali dva glavna uzroka su alergije ili infekcije", rekla je dr. Melinda Rathkopf. Za osobe s alergijskom astmom uobičajeni okidači su pelud, plijesan, grinje, žohari i kućni ljubimci, osobito mačke.  Respiratorne infekcije kao što su prehlada, gripa ili sinusitis također su česti uzroci napada astme. Drugi mogući uzročnici uključuju dim cigarete, parfeme i mirise, stres i jake emocije, hladni zrak, vježbanje, refluks kiseline pa čak i loše vrijeme. Određeni događaji vezani uz vremenske prilike, kao što su snažni vjetrovi, mogu pogoršati astmu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slijedi svoj akcijski plan

Dok su neki napadi astme blagi i traju samo nekoliko minuta, drugi su teški i trebaju hitnu medicinsku pomoć. Mnogi blaži napadi mogu se liječiti kod kuće. Evo što napraviti: 

Izbjegavaj okidače: Ako znaš koji su okidači, pokušaj se držati podalje od njih kako bi izbjegla napad astme. Ponekad to nije moguće, ali ako znaš koji su uzročnici napada, nastoj ih izbjegavati. "Ako si ušla u nečiju kuću s mačkom, izađi", kaže dr. Rathkopf: "Ako si vani i hladno je, uđi u zatvoren prostor ili pokrij usta šalom."

Slijedi svoj akcijski plan: "Svatko tko boluje od astme treba napustiti liječničku ordinaciju s planom akciju za astmu", kaže dr. Li. Ovi individualizirani planovi će te voditi kroz astmu i što napraviti tijekom napadaja astme. "Priprema je ključna", rekla je dr. Li: "Napadi se događaju."

To vrijedi za sve - čak i ako nikad nisi imala napadaj astme. "Pacijenti su se osjećali kao da zapravo nemaju astmu jer nikada nisu imali napadaj", kaže dr. Rathkopf. "To je sretna okolnost za njih, ali to ne znači da ih ne bi mogli imati."

Prvi korak nakon što si se udaljila od okidača ili ako ne možeš izbjeći okidače su lijekovi

Inhalator: "Svaki astmatičar bi trebao imati lijek za spašavanje - obično neki oblik albuterol inhalatora i trebala bi ga uvijek imati sa sobom, čak i ako dugo nisi imala napadaj", rekla je dr. Rathkopf. To su obično bronhodilatatori brzog djelovanja, što znači da otvaraju dišne puteve kako bi ti olakšali disanje. "Za teže oblike astme, liječnici ti mogu propisati injekciju adrenalina, ali to je rijetko potrebno", dodaje dr. Rathkopf. 

Ostani mirna: Može biti lakše reći nego učiniti, ali često pomaže da se opusti gornji dio tijela i uspori disanje tijekom napada astme. "Ne želiš imati i napad panike uz to", rekla je dr. Rathkopf: "To je odvojeno od napada astme, ali može koegzistirati s njim."

Liječnička pomoć: Ako si prije imala napad astme, vjerojatno imaš predodžbu o tome kako će napadaj izgledati. "Najviši rizik od teškog astmatskog napada je povijest teških napada", kaže dr. Rathkopf. "Prethodni simptomi stvarno predviđaju buduće reakcije."

Ako se ne osjećaš bolje nakon jednog korištenja inhalatora, ponovi postupak ako to traži tvoj akcijski plan. Nakon toga, potraži medicinsku pomoć, bilo u hitnoj službi ili u ordinaciji, pogotovo ako imaš infekciju dišnog sustava. U tim slučajevima lijekovi za spašavanje mogu funkcionirati, ali postoji dobra šansa da trebaš dodatnu pomoć.

Disanje Možda te zanima... Astma i depresija su povezane? Zdravlje Možda te zanima... Muči te peludna alergija ili astma? Tamna pića zamijeni gin tonicom Hrana Možda te zanima... Astma: Tko i kako može pomoći osobi kada ima napad? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.