Zdravlje 23. svibnja 2016.

Astma i depresija su povezane?

Disanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavna istraživanja otkrivaju zapanjujuću vezu između astme i psiholoških poremećaja, uključujući depresiju i anksioznost. Medicinske statistike od prije gotovo deset godina pokazuju da 18 posto oboljelih od astme pati i od mentalnih bolesti. Istraživanja provedena među ratnim veteranima oboljelima od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) također potvrđuje ovu vezu

Povezanost disanja i depresije

Utvrđeno je da veterani s najvećim brojem simptoma PTSP-a dvaput češće obolijevaju od astme nego njihovi kolege s manje izraženim psihičkim poremećajem. Stručnjaci smatraju da jedno stanje lako može dovesti do pojave drugog. Teškoće u disanju mogu uzrokovati anksioznost, pa i depresiju. Isto tako, psihološki problemi mogu pogoršati simptome astme.

Zaštiti se

Ako već boluješ od astme, obavi psihološki pregled ili ako patiš od nekog psihološkog poremećaja, obrati se pulmologu radi testova na astmu. Kontroliraj već dijagnosticiranu bolest kroz redovite preglede i uzimanje terapije i nemoj sebi dozvoliti da jedna bolest izazove lančanu reakciju pojave niza drugih bolesti.

Doznaj što možeš poduzeti da ti zrak u kući bude čist.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.