Zdravlje 03. kolovoza 2023.

Kako su pad temperature i kišno vrijeme povezani s bolom u zglobovima?

kiša
Foto: Pexels Niske temperature i nizak tlak zraka mogu uzrokovati bol u zglobovima posebno kod osoba s artritisom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoje jasna istraživanja na ovu temu, liječnici se slažu da postoji nekoliko teorija zašto se bol u zglobovima pojačava kada se vremenska prognoza pogorša

Često možemo čuti kako netko predviđa da će padati kiša zato što ih bole zglobovi. "Tipično je da bolovi u zglobovima počnu čak i prije nego što padnu prve kapi kiše", ispričao je za Summit David Borenstein, dr. med., reumatolog i klinički profesor medicine na Medicinskom centru Sveučilišta George Washington. “Ako ste stvarno pažljivo slušali baku ili nekoga tko je imao artritis, možda su vam rekli da će padati kiša. I što je posebno nevjerojatno, obično su bili u pravu", dodao je.

Liječnici se većinom slažu da se bol u zglobovima češće javlja s pojavom hladnog i kišnog vremena, no ne postoje jasni dokazi zašto je to tako. Pretpostavlja se da tlak zraka može utjecati na zglobove, ali da i vlažnost zraka, količina oborina i temperatura također mogu pridonijeti. Upravo zbog toga je znanstvenicima teško točno odrediti što je glavni uzročnik boli u zglobovima za kišnog i hladnog dana. 

Kako vremenska prognoza utječe na zglobove?

Znanstvenici su tijekom posljednjih nekoliko godina proveli mnoga istraživanja o povezanosti bolova u zglobovima i vremenskih prilika, ali još nitko ne može sa sigurnošću reći koja je poveznica među njima. Dio problema su sama istraživanja jer se mnoga zasnivaju na ispitivanju malog broja ljudi, što nije baš pouzdan način za utvrđivanje relevantnih rezultata, piše WebMD.

Ipak, postoji nekoliko teorija o vezi bolnih zglobova i loših vremenskih prilika. Jedna od teorija navodi da ljudi s bolovima u zglobovima, posebno artritisom, mogu biti osjetljivi na promjene tlaka zraka. Bol u zglobovima se javlja ako se hrskavica koja se nalazi u njima istroši i ne može više pružati podršku kostima. Kada se tlak zraka promijeni, izloženi živci osjete tu promjenu u tlaku i bol se pojačava. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Širenje tkiva oko zglobova je mikroskopsko i jedva se može primijetiti, ali posljedično donosi bol

Još jedna teorija vezana je uz tlak zraka. Dr. Borenstein objašnjava da tkivo oko zglobova možemo zamisliti kao mali balon, a da vanjski tlak zraka pritišće to tkivo i sprječava ga da se širi. Kada temperature naglo padnu i sprema se kiša, tlak zraka opada što stvara manji pritisak na zglobove i dopušta tom balonu da se proširi. Takvo širenje je mikroskopsko i jedva se može primijetiti, ali posljedično donosi bol. 

Stručnjaci za WebMD navode i kako se bol u zglobovima povećava ako se osoba ne kreće, a hladno i kišno vrijeme obično znači da će osoba provesti više vremena doma i u ležećem ili sjedećem položaju što dovodi do ukočenih i bolnih zglobova. Zglobovi bi mogli biti ukočeniji i zato što za hladnog vremena tekućina koja ih ispunjava postaje gušća. 

Kako ublažiti bol uzrokovanu promjenom vremena?

Na temelju ovih teorija liječnici su osmislili nekoliko potencijalnih olakšanja za bol u zglobovima. Jednom kada temperatura padne, grijte zglobove. Tuširajte se u toploj vodi, pripremajte si vruće kupke, slojevito se obucite, a posebnu pažnju obratite na ruke i stopala. Ako je jako hladnom, tijekom noći koristite grijaće deke i pokrivače te posebno grijte bolne zglobove. Tople parafinske kupke također su dobra prva pomoć, a ako bol postane vrlo jaka, posegnite za lijekovima protiv bolova.

Optimalna tjelesna težina i redovita fizička aktivnost također značajno pridonose smanjenju bolova u zglobovima. Pronađite tjelovježbu koja ne opterećuje zglobove ruku ili nogu, ovisno koji su zglobovi zahvaćeni. Najbolja tjelovježba koja uklanja opterećenje sa svih zglobova je plivanje. 

Reumatoidni artritis Možda te zanima... Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmete ove korake Hrana
  Možda te zanima... Hodanje u vodi: Jača mišiće bez opterećenja na zglobove Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.