Zdravlje 10. travnja 2024.

Što je vitamin B12 i zašto ga naše tijelo treba?

Foto: shutterstock Nadutost, probavne tegobe samo su neki od simptoma dugog covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin B12 ili kobalamin ključan je za zdravlje živčanog tkiva, funkciju mozga i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Za osobe koje ga nemaju dovoljno, mogu se pripisati injekcije vitamina B12. Injekcije se propisuju osobama s pernicioznom anemijom, velikim deficitom ili osobama s problemima s apsorpcijom vitamina B12. Injekcije se sastoje od vitamina B12 u obliku cijanokobalamina ili hidroksokobalamina.

Bez vitamina B12, naše tijelo ne može pravilno funkcionirati, posebice kada je riječ o zdravlju krvi i živčanog sustava. Mnogi nisu svjesni važnosti vitamina B12 dok ne naiđu na probleme uzrokovane njegovim nedostatkom.

Zato u ovom članku obrađujemo što je vitamin B12 i koje su njegove ključne uloge u tijelu. Također ćemo pokriti kako nedostatak vitamina B12 utječe na zdravlje krvi te kako liječiti nedostatke vitamina B12.

Što je vitamin B12 i koje su njegove ključne uloge u tijelu?

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, esencijalni je nutrijent koji ima nezamjenjivu ulogu u brojnim biološkim procesima unutar ljudskog tijela. Topiv je u vodi, kao i svi drugi vitamini B, a to znači da može putovati kroz krvotok. Tijelo može pohraniti vitamin B12 do četiri godine, a može se riješiti svakog viška ili neželjenog vitamina B12 u urinu. 

Vitamin B12 ključan je za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, kao i za formiranje crvenih krvnih stanica i proizvodnju DNA. Neophodan je i za metabolizam svake pojedine stanice, a posebno utječe na sintezu masnih kiselina i energetsku proizvodnju. Dakle, ključan je za različite tjelesne procese, među kojima su sljedeći:

Proizvodnja crvenih krvnih stanica i prevencija anemije

Jedna od glavnih uloga vitamina B12 je njegova neophodnost u procesu formiranja crvenih krvnih stanica. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica, što uzrokuje anemiju. Osobe s anemijom često se osjećaju umorno i iscrpljeno zbog nedostatka kisika u tkivima i organima, što je posljedica smanjenog broja crvenih krvnih stanica.

Funkcija živčanog sustava

Vitamin B12 također je vitalan za održavanje zdravlja živčanog sustava. Igra ključnu ulogu u održavanju integriteta mijelinske ovojnice, zaštitnog sloja koji okružuje živce. Bez dovoljne količine vitamina B12, mijelinska ovojnica može postati oštećena, što može dovesti do neuroloških poremećaja, uključujući trnci, gubitak osjeta i pokretljivosti, pa čak i kognitivne poteškoće.

Metabolizam i energetska proizvodnja

Kobalamin je također ključan za pravilan metabolizam. Sudjeluje u pretvorbi ugljikohidrata, masti i proteina u energiju, čime omogućava tijelu da iskoristi hranjive tvari iz hrane. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do smanjene energetske proizvodnje, uzrokujući umor i slabost. 

umor | Author: Pexels Foto: Pexels Nedostatak vitamina B12 može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica, što uzrokuje anemiju čiji je jedan od simptoma umor

Koja je uloga vitamina B12 u zdravlju krvi?

Uloga vitamina B12 je jako bitna za zdravu krv. Kada tijelo nema dovoljno vitamina B12, to dovodi do smanjene normalne proizvodnje crvenih krvnih stanica, što narušava isporuku kisika i može uzrokovati megaloblastičnu anemiju i utjecati na razine energije.

Prevecija megaloblastične anemije

Megaloblastična anemija, također nazvana anemija nutritivnog nedostatka, je vrsta anemije uzrokovana nedostatkom B12 ili folata. Megaloblastna anemija karakterizirana je poremećenom sintezom DNK i stvaranjem velikih, abnormalnih, nezrelih crvenih krvnih stanica. Vitamin B12 igra ključnu ulogu u prevenciji ove vrste anemije, osiguravajući pravilnu formaciju crvenih krvnih stanica i omogućavajući im da nose dovoljno kisika do tkiva i organa.

Utjecaj na razine energije

Kroz svoju ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i metabolizmu, vitamin B12 direktno utječe na razine energije u tijelu. Adekvatan unos vitamina B12 pomaže tijelu da ima dovoljno crvenih krvnih stanica za učinkovitu distribuciju kisika, što je neophodno za proizvodnju energije. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do smanjenja energetskih razina, osjećaja umora i iscrpljenosti.

anemija Možda te zanima... 6 znakova anemije i prirodni načini prevencije Zdravlje

Kako nadomjestiti nedostatak vitamina B12?

Prema podacima Europske agencije za hranu, odraslima je potrebno četiri mikrograma vitamina B12 dnevno, a potreba raste kako starimo te kod trudnica i dojilja. Razinu vitamina B12 u organizmu možemo saznati krvnom slikom koju možemo zatražiti kod liječnika opće prakse. Ovisno o razini deficijencije, postoje različiti načini kako nadomjestiti nedostatak. 

Ako patimo od velikog nedostatka vitamina B12, liječnik će nam preporučiti injekcije visoke doze vitamina B12 koja se ubrizgava u mišić. Za osobe koje imaju srednje ozbiljan nedostatak najbolji su suplementi u obliku tableta ili nazalnih sprejeva, a ako je nedostatak jako malen dovoljno je jesti više namirnica bogatih vitaminom B12, kao što su meso životinja koje imaju pristup pašnjacima te njihovo mlijeko ili jaja, kao i ribe.

Višak vitamina B12 skladišti se do određene razine u jetri, a kada pređemo i te kapacitete izlučuje se iz organizma mokraćom. Ako primijetimo neke od navedenih simptoma, najbolje je da se odmah obratimo liječniku, prije nego što počnemo uzimati suplemente na svoju ruku. Vitamin B12 je izrazito važan za opće zdravlje organizma stoga ne bismo trebali zanemariti signale nedostatka koje nam tijelo šalje. 

Koji su uzroci nedostatka vitamina B12?

Nedostatak vitamina B12 može imati različite uzroke, od prehrambenih nedostataka do problema s apsorpcijom i određenih medicinskih stanja. Razumijevanje ovih uzroka ključno je za prevenciju i liječenje nedostatka.

Prehrambeni nedostaci

Jedan od glavnih uzroka nedostatka vitamina B12 je nedovoljan unos kroz prehranu. Budući da se vitamin B12 prirodno nalazi uglavnom u namirnicama životinjskog podrijetla, vegetarijanci i vegani su posebno izloženi riziku od nedostatka. Stoga je za osobe koje ne konzumiraju meso i životinjske proizvode važno pronaći alternativne izvore vitamina B12, kao što su obogaćene namirnice ili dodaci prehrani.

Problemi s apsorpcijom

Čak i uz adekvatan unos vitamina B12, neki ljudi mogu iskusiti njegov nedostatak zbog problema s apsorpcijom. Stanja kao što su atrofični gastritis, bolesti tankog crijeva (npr., celijakija, Crohnova bolest), i određene genetske mutacije mogu ometati sposobnost tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane.

Medicinska stanja

Neka medicinska stanja i lijekovi također mogu dovesti do nedostatka vitamina B12. Na primjer, dugotrajna upotreba lijekova za smanjenje kiseline u želucu može smanjiti apsorpciju vitamina B12. Također, stanja koja utječu na želudac ili tanko crijevo, kao što je operacija smanjivanja želuca, mogu značajno smanjiti sposobnost tijela da iskoristi vitamin B12.

Populacije pod većim rizikom

Osim vegetarijanaca i vegana, starije osobe su također pod povećanim rizikom od nedostatka vitamina B12. To je djelomično zbog toga što se apsorpcija vitamina B12 smanjuje s godinama. Također, osobe s autoimunim stanjima, kao što je perniciozna anemija, imaju povećan rizik od nedostatka vitamina B12 zbog utjecaja na želudac i apsorpciju. 

Anemija Možda te zanima... 10 mogućih bolesti i stanja na koje te upozorava tvoja glavobolja Zdravlje

Koji su simptomi i dijagnoza nedostatka vitamina B12?

Niska razina ili nedostatak vitamina B12 može dovesti do brojnih simptoma, od kojih neki mogu biti ozbiljni. Može rezultirati nepovratnim i potencijalno teškim oštećenjem, osobito živčanog sustava i mozga. To međutim nije toliko česta pojava. Ako vam nedostaje vitamina B12, mogla biste postati anemični. Ipak, blagi nedostatak ne može uzrokovati nikakve simptome. Ali ako se ne liječi, može dovesti do simptoma kao što su:

  • Slabost, umor ili vrtoglavica
  • Lupanje srca i nedostatak daha
  • Blijeda koža ili žutica
  • Glatki jezik
  • Zatvor, proljev, gubitak apetita ili plinovi
  • Problemi sa živcima kao što su utrnulost ili trnci, slabost mišića i problemi s hodanjem
  • Gubitak vida
  • Mentalni problemi poput depresije, gubitka pamćenja ili promjena u ponašanju. 

Dijagnoza nedostatka vitamina B12 obično uključuje kliničku evaluaciju simptoma, medicinsku povijest, i laboratorijske testove krvi. Krvni testovi mogu otkriti niske razine vitamina B12, prisutnost anemije, i visoke razine homocisteina, što može biti dodatni pokazatelj nedostatka.

  • Kompletna krvna slika (KKS) kojom se može otkriti anemija.
  • Razine vitamina B12 mogu pokazati jesu li razine vitamina unutar normalnog raspona.
  • Serumske razine metilmalonične kiseline (MMA) mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze, budući da se razine te kiseline povećavaju kod nedostatka B12.

Liječenje nedostatka vitamina B12 obično uključuje oralne dodatke ili injekcije vitamina B12, ovisno o težini nedostatka i sposobnosti apsorpcije vitamina. Važno je riješiti osnovni uzrok nedostatka, bilo da je riječ o prehrambenim navikama, problemima s apsorpcijom, ili nekom drugom medicinskom stanju.

Vitamin B12 Možda te zanima... Nedostatak ovog vitamina može izazvati srčane smetnje Hrana

Koji oblici vitamina B12 postoje?

Iako je uobičajeno poznat kao vitamin B12, on zapravo postoji u četiri vrlo slična kemijska oblika:

  • Metilkobalamin
  • Adenozilkobalamin
  • Cijanokobalamin
  • Hidroksokobalamin

Metilkobalamin je najdostupniji tip vitamina B12 što znači da ga tijelo lakše apsorbira. Prirodno se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, mlijeko i jaja pa je lako dostupan u svakodnevnoj prehrani mnogih ljudi. To je najaktivniji oblik vitamina B12 i koristi se uglavnom u jetri, mozgu i živčanom sustavu.

Adenozilkobalamin je također prirodni koenzimski oblik vitamina B12. Djeluje zajedno s metilkobalaminom i s njim čini gotovo 100 % vitamina B12 u tijelu. Adenozilkobalamin je osobito važan za podršku i zaštitu mitohondrija u stanicama i pomaže im da učinkovito sagorijevaju hranu kako bi proizveli energiju i potaknuli metabolizam. Adenozilkobalamin je također ključna komponenta mijelinske ovojnice koja štiti živčane stanice u tijelu i mozgu i omogućuje im da vrlo brzo reagiraju na podražaje. 

Hidroksokobalamin prirodno proizvode bakterije u probavnom traktu kada se hrana razgradi. Također se može razviti u laboratoriju ekstrahiranjem iz mikroorganizama. U obliku dodataka, dostupan je samo na recept i obično se daje injekcijom pod nadzorom liječnika opće prakse. Ovaj oblik vitamina B12 tijelo lako pretvara u adenozilkobalamin i metilkobalamin kako bi ga stanice apsorbirale i koristile.

Cijanokobalamin je umjetni oblik vitamina B12 koji tijelo pretvara u aktivne oblike metilkobalamina i adenozilkobalamina. Sadrži molekulu cijanida koja mu daje stabilnost. Cijanid je inače otrov, ali u malim količinama koje se nalaze u cijanokobalaminu, nema nikakve posljedice i potpuno je siguran za uzimanje. Ovaj oblik vitamina B12 prirodno se ne nalazi u izvorima hrane, dostupn je samo u suplementima. To je najjeftiniji oblik vitamina B12, ali kada se razbije u aktivne oblike, vrlo je učinkovit.

Vitamin B12 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cijanokobalamin najjeftiniji je oblik vitamina B12, ali kada se razbije u aktivne oblike, vrlo je učinkovit

Koji su izvori vitamina B12?

Vitamin B12 se prirodno nalazi u mnogim životinjskim proizvodima. Obično se ne pojavljuje u biljnoj hrani, osim ako  namirnice nisu obogaćene vitaminom B12. Takve namirnice korisne su za osobe koje konzumiraju malo ili nimalo namirnica životinjskog porijekla. 

Namirnice životinjskog podrijetla

  • Meso, posebno govedina i jetra.
  • Morski plodovi, kao što su školjke, dagnje i oštrige te losos i tuna.
  • Mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, sir i jogurt.
  • Jaja, posebno žumanjci.

Obogaćene namirnice

Za vegetarijance, vegane i druge osobe koje izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla, obogaćene namirnice predstavljaju ključan izvor vitamina B12. To uključuje:

  • Obogaćene biljne mlijeka poput sojinog, bademovog i rižinog.
  • Mnoge vrste žitarica za doručak obogaćene su vitaminima, uključujući vitamin B12.
  • Nutritivni kvasac često je obogaćen vitaminom B12 i može se koristiti kao dodatak raznim jelima, a popularan je među veganima.

Dodaci prehrani

Za one koji možda ne mogu postići adekvatan unos vitamina B12 kroz prehranu, dodaci prehrani predstavljaju pouzdanu opciju. Dostupni su u obliku tableta, sublingvalnih (ispod jezika) tableta ili injekcija te u spreju, ovisno o potrebama i sposobnosti apsorpcije pojedinca. 

Važno je napomenuti da bioraspoloživost vitamina B12 može varirati ovisno o izvoru, pa osobe s poteškoćama u apsorpciji ili oni koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla trebaju pažljivo planirati svoju prehranu ili razmotriti upotrebu dodataka.

Upravljanje i liječenje nedostatka vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može se učinkovito upravljati i liječiti uz pravilnu prehranu, suplementaciju i, u nekim slučajevima, medicinske intervencije. Pristup liječenju ovisi o uzroku nedostatka, kao i o težini simptoma.

Oralni suplementi možda neće pomoći u mnogim slučajevima nedostatka. U tim okolnostima, liječnik može preporučiti injekcije vitamina B12. Injekcije vitamina B12 liječnik može pripisati nekim osobama s pernicioznom anemijom ili problemima s malapsorpcijom vitamina B12 i teškim nedostatkom.

Ove injekcije se sastoje od vitamina B12 u obliku cijanokobalamina ili hidroksokobalamina. Injekcije se obično daju svaki drugi dan tijekom dva tjedna, ili dok se simptomi pojedinca ne poboljšaju. Nastavak liječenja ovisi o tome je li uzrok nedostatka povezan s prehranom ili ima li osoba popratnih neuroloških problema. Vegani i drugi koji ne unose dovoljno B12 svojom prehranom mogu uzimati suplemente kako bi izbjegli nedostatak. 

Vitamin B12 injekcija | Author: shutterstock Foto: shutterstock Injekcije vitamina B12 liječnik može pripisati nekim osobama s pernicioznom anemijom ili problemima s malapsorpcijom vitamina B12 i teškim nedostatkom

Koje su normalne razine vitamina B12 u krvi i preporučeni dnevni unos?

Normalne razine vitamina B12 variraju ovisno o laboratorijskim standardima, ali se obično kreću od 200 do 350 pg/ml (pikograma po mililitru).

Razine ispod ovog raspona mogu ukazivati na nedostatak vitamina B12, dok visoke razine obično nisu razlog za zabrinutost, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na određena medicinska stanja koja zahtijevaju dodatno ispitivanje. Granične razine mogu zahtijevati dodatno praćenje i potencijalne promjene u prehrani ili suplementaciji.

Ljudi koji nemaju teški oblik nedostatka vitamina B12 mogu oralno uzimati vitamin u dozi od 1000 do 2000 μg (mikrograma) jednom na dan. Prema Pravilniku o dodacima prehrani preporučena doza dodataka vitamina B12 je 2,5 µg ili najviše 9 µg, a za trudnice i dojilje 3,5 i 4 µg.

Ljudima starijim od 50 godina savjetuje se da jedu hranu obogaćenu vitaminom B12 ili da uzimaju dodatak vitaminu B12. Od 25 do 100 mikrograma dnevno uzima se oralno kako bi se održala razina vitamina B12 u starijih odraslih osoba. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste saznali koja bi doza mogla biti najbolja za vaše određeno stanje.

Zaključno o vitaminu B12

Vitamin B12 igra nezamjenjivu ulogu u brojnim ključnim funkcijama našeg tijela, uključujući formaciju crvenih krvnih stanica, funkcioniranje živčanog sustava i metabolizamenergije. Nedostatak vitamina B12 može imati ozbiljne posljedice na zdravlje krvi i opće dobrostanje, dovodeći do stanja kao što su megaloblastična anemija i neurološki poremećaji.

Vitamin B12 dostupan je u namirnicama životinjskog porijekla kao što su meso i mliječni proizvodi, ali osobe koje ih ne komzumiraju trebale bi ga nadoknaditi dodacima prehrani. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.