Zdravlje Simptomi i pomoć 13. ožujka 2023.

6 znakova anemije i prirodni načini prevencije

anemija
Foto: Pexels Blijeda koža, umor i iscrpljenost neki su od znakova anemije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anemija je stanje u kojem ljudsko tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, drugim riječima kada u krvi nema dovoljno hemoglobina - proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama.

Nekoliko se znakova i simptoma javlja kod svih vrsta anemije, poput umora, otežanog disanja i osjećaja hladnoće. Ostala uključuju - vrtoglavicu, slabost, glavobolju te neke ne toliko karakteristične, ali i dalje veoma važne simptome:

  • Blijeda koža - Kada tijelo ne dobije dovoljno kisika ili pati od smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, koža mijenja boju i izgledamo vrlo blijedo. To se ne odnosi samo na lice, već na cijelo tijelo, posebno na ruke, kapke i jezik.
  • Nepravilni otkucaji srca - Niske razine hemoglobina otežavaju rad srca pa ono mora naporno raditi pokušavajući nam dati dovoljno kisika što bi moglo rezultirati nepravilnim otkucajima srca.
  • Umor - Ako organi ne dobivaju pravu količinu kisika, tijelo mora puno više raditi kako bi proizvelo dovoljno energije za svakodnevno funkcioniranje, a to nas čini veoma umornima.
  • Problemi s koncentracijom - Svi organi trebaju kisik da bi dobro funkcionirali, a mozak nije iznimka. Ako je razina kisika niža od potrebne, ne možemo razmišljati jasno i patimo od loše koncentracije i lošeg fokusa.
  • Pukotine na rubu usana - Većina nas ponekad ima suhe ili ispucale usne od vjetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija također uzrokuje da određena područja na našim usnama puknu, posebice na kutovima.
  • Tanki nokti i lomljenje - Ako su nokti lomljivi ili imaju oblik žlice, to bi mogao biti još jedan čest, ali ne tako poznat simptom anemije. Oni također trebaju kisik da bi ostali zdravi. 

Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi, što je više od 30 % ukupne populacije. Posebno je česta u zemljama s malo resursa, ali utječe i na mnoge ljude u industrijaliziranom svijetu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi

Kako spriječiti anemiju?

Neke vrste anemije, poput nasljednih, ne mogu se spriječiti. Međutim, anemija uzrokovana nedostatkom željeza, nedostatkom vitamina B12 i nedostatkom vitamina B9 može se spriječiti dobrom prehranom. Postoji mnogo vrsta anemije, a liječenje će se razlikovati ovisno o tome što je uzrokovalo ovo stanje. Neki od prirodnih tretmana za spomenuto stanje su i :

  • Fermentirana hrana - Sadrži probiotike, odnosno dobre bakterije koje pomažu našem probavnom sustavu da dobro funkcionira. Fermentirana hrana poznata je po tome da liječi sluznicu crijeva.
  • Povećan unos folata - Folat je oblik vitamina B9 i igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu, uključujući izgradnju zdravih crvenih krvnih stanica.
  • Povećan unos B12 - Vitamin B12 također je bitan element zdravih crvenih krvnih stanica. Vegetarijanci, vegani i trudnice mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka vitamina B12.
  • Povećan unos željeza - Željezo je jedan od elemenata koji je neophodan za pravilno funkcioniranje tijela. Ključni je mineral za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak vrlo vjerojatno uzrokuje anemiju. Postoje dva načina za povećanje unosa željeza - dodacima prehrani i hranom.
Možda te zanima... 7 izvrsnih domaćih recepata protiv anemije Zdravlje