Zdravlje Simptomi i pomoć 07. siječnja 2019.

10 mogućih bolesti i stanja na koje te upozorava tvoja glavobolja

Anemija
Foto: Guliver/Shutterstock Glavobolje i umor neki su od simptoma anemije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavobolje su bolne, doslovno i figurativno, a još je gore kad su one učestale, intenzivne i ukazuju na veći problem. Možda ćeš se iznenaditi kad saznaš da postoji dugačak popis uzroka glavobolja.

Self prenosi mišljenje stručnjaka o uzroku glavobolje, naime ni oni u potpunosti ne razumiju što se događa u našim glavama. No najčešće objašnjenje je da nešto uzrokuje bubrenje krvnih žila, zatim rastezanje živaca oko njih, a to uzrokuje bol. 
Tri su glavne vrste glavobolje: migrene, napetost i klaster, kaže Susan Hutchinson, mr.sc., ravnateljica centra za migrene i glavobolje Orange Countyja. 

Strah i glavobolja su najčešći problemi uzrokovani blokadom šeste čakre

Isto tako, glavobolje mogu bi akutne i kronične. Glavobolja se smatra kroničnom ako ju imaš 15 ili više dana mjesečno, najmanje tri uzastopna mjeseca. No, ako osjećaš glavobolju kraće vrijeme svejedno bi trebala posjetiti liječnika. 

Evo 10 stvari koje tvoje glavobolje mogu otkriti o tvom zdravlju.

Pod stresom si 

"Neriješeni stres može zaista doprinijeti glavobolji", rekla je dr. Hutchinson. Kao što je već spomenuto, napetost se javlja kad su mišići vrata i vlasišta napeti, a to može biti fizički odgovor tvog tijela na stres i anksioznost. Ako te često boli glava, razmisli što se događa u tvom životu i kad si pod stresom? Možda samo guraš svoj stres pod tepih umjesto da se nosiš s njim. 

Kako liječiti? Ovdje su važne tehnike samopomoći i upravljanja stresom, a možda i terapija. Psihoterapijske intervencije poput kognitivno bihevioralne mogu ti pomoći s tjeskobnim mislima. Svaka metoda upravljanja stresom i tjeskobom je različita, ali često je najbolja mješavina tehnika koje možeš napraviti i sama.

Dehidracija

"Kad god je u pitanju glavobolja, osoba treba proučiti svoje navike", rekla je dr. Hutchinson. Jedna važna stvar koju treba provjeriti je unos vode jer dehidracija može uzrokovati glavobolju. Točan razlog povezanosti je nepoznat, ali stručnjaci vjeruju da to ima veze s volumenom krvi koji se smanjuje kad ne dobivaš dovoljno vode. Niži volumen krvi znači manje kisika u mozgu.

Kako liječiti? Pazi na znakove očite dehidracije kao što su žuta mokraća, osjećaj žeđi i suha usta. Pij više vode. Također, možeš povećati količinu hrane s visokim sadržajem vode, primjerice celer, lubenica i rajčica. Žene bi trebale unijeti 2.7 litara vode, a muškarci 3.7 litre vode. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Anemija

Anemija je stanje u kojem nedostaje crvenih krvnih stanica koje transportiraju kisik do tkiva u tvom tijelu, objašnjava Klinika Mayo. Isto tako, može izazvati simptome kao što su umor, slabost, nedostatak daha i drugi. "Ozbiljnija anemija može uzrokovati glavobolju", rekla je dr. Hutchinson. 

Kako liječiti? Ako imaš simptome anemija, javi se svojem liječniku koji može utvrditi je li stvarno anemija u pitanju. Srećom, ako boluješ od anemije zbog nedostatka željeza ili vitamina, ona je reverzibilna povećanjem unosa željeza ili vitamina. 

Imaš kroničnu bolest

Glavobolja je uobičajena nuspojava mnogih kroničnih zdravstvenih stanja poput fibromialgije, lupusa i dijabetesa

Kako liječiti? Ako imaš kroničnu glavobolju, uvijek je dobro razgovarati sa svojim liječnikom kako bi utvrdili što se događa s tvojim tijelom. Čak i ako nisi sigurna, ne odlaži odlazak liječniku. 

Hormonalni problemi

Neposredno prije menstruacije pada razina estrogena pa mnoge žene doživljavaju glavobolje povezane s PMS-om. Zapravo, menstruacija je jedan od najvećih okidača migrena za žene. Ali to nije jedino vrijeme kada promjena razine estrogena može uzrokovati glavobolju - i perimenopauza i postporođajna razdoblja obilježena su značajnim padom estrogena, i kao rezultat toga, često dolaze s glavoboljom. "Bilo koje vrijeme hormonalnih promjena može utjecati na glavobolje", rekla je dr. Hutchinson. 

Kako liječiti? Ako primijetiš da su tvoje glavobolje ciklične i da se podudaraju s hormonalnim promjenama, to vrijedi spomenuti  liječniku, koji može predložiti korištenje kontracepcijske pilule. Iz Klinke Mayo objašnjavaju da kontracepcijska pilula može utjecati na obrasce tvoje glavobolje odnosno može smanjiti učestalost i intenzitet. Važno! Ako imaš glavobolju tijekom trudnoće posjeti liječnika jer neki lijekovi nisu sigurni za trudnice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi sa sinusima

Glavobolje uzrokovane sinusima nisu tako često, objašnjava dr. Hutchinson. "Većina sinusnih glavobolja su samo migrene sa bolesti sinusa", rekla je dr. Hutchinson. Dakle, ako imaš ponavljajuće glavobolje u području sinusa ili facijalnom području, to su vjerojatno migrene. U stvari, studije su pokazale da oko 90 posto ljudi koji posjete liječnika za sinusne glavobolje zapravo imaju migrene. Ali ako tvoja glavobolja dolazi u paru s vrućicom, sluzi ili bilo kojom drugom indikacijom, možda imaš infekciju. 

Kako liječiti? Ako imaš bakterijsku upalu sinusa, glavobolja bi trebala nestati nakon uzimanja antibiotika za liječenje upale, stoga posjeti svog liječnika. 

Poremetio ti se biološki ritam

Jesi li se ikada morala probuditi jako rano i primijetila si bol u glavi? Poremećaj biološkog ritma može izazvati glavobolju, rekla je dr. Hutchinson. Ustajanje ranije ili kasnije nego inače može te izbaciti iz biološkog ritma. Isto tako, putovanje je često okidač, odnosno stres zbog putovanja, promjena barometrijskog tlaka, promjena u vremenskim zonama. 

Kako liječiti? Iako ponekad jednostavno nije moguće održati isti raspored spavanja, važno je pokušati održati što je moguće više tipičnu rutinu. Tako ćeš spriječiti ili barem prorijediti učestalost glavobolje. 

Previše kofeina

Kofein uzrokuje vazokonstrikcije u krvnim žilama što znači da oni postaju malo uži. Ako svakodnevno piješ kavu ili druga pića s kofeinom, tvoje se tijelo navikava na to, objašnjava dr. Hutchinson. Dakle, kad preskočiš jedan dan, tvoje krvne žile se ne sužavaju i može doći do glavobolje. To postaje začarani krug, vraćajući šalicu kako bi pronašao olakšanje i samo produbiti potrebu za kofeinom.

Kako liječiti? "Nerealno je reći svim pacijentima s glavoboljom da izbjegavaju kofein", rekla je dr. Hutchinson. Preporučuje umjerenost - najviše dva pića s kofeinom u jednom danu - kako bi izbjegla glavobolju uzrokovanu i manjkom i i viškom kofeina. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Previše lijekova za glavobolju

Tretmani glavobolje mogu potencijalno povratno djelovati. "Ponekad, lijekovi koje uzimaš zbog glavobolje počne djelovati protiv tebe", rekla je dr. Hutchinson. Pretjerivanje u uzimanju lijekova protiv bolova zapravo može pogoršati bol, a kofein u nekim lijekovima može uzrokovati povlačenje glavobolje. Prekomjerna upotreba bilo kojeg lijeka protiv bolova u liječenju glavobolje može uzrokovati ono što se zove povratna glavobolja.

Kako liječiti? Ako uzimaš mnogo lijekova bez recepta, pokušaj ih prestati piti na jedan dan ili drastično ograničiti unos. Naravno, probaj s liječnikom razgovarati o alternativama. 

U rijetkim slučajevima, glavobolje mogu biti simptom tumora na mozgu

Obično ćeš guglanjem doći do samodijagnoze tumora na mozgu, no oni su zapravo vrlo rijetki. S obzirom na to da postoji mogućnost, posjeti liječnika ako primijetiš da glavobolje postaju dio tvoje svakodnevice, a inače ih nisi imala. Isto tako, ako postaju učestalije i intenzivnije, tada bi trebala zatražiti magnetsku rezonancu

Glavobolja je dio tvoje svakodnevice? Evo mogućih razloga zašto

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.