Zdravlje Simptomi i pomoć 18. travnja 2017.

Glavobolja je dio tvoje svakodnevnice? Evo mogućih razloga zašto

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavobolja je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi obraćaju liječnicima. Žene u reproduktivnoj dobi najčešće pate od ovih tegoba, pa tako 1 od 4 žene mlađe od 45 kaže da pati od teških glavobolja ili migrena.

"To što su glavobolje tako česte ne znači da to moraš jednostavno prihvatiti i živjeti s tim", tvrdi dr. med. Medhat Mikhael za womenshealthmag.com.

Otkriveno zašto tama ublažava migrene

Često takve glavobolje tretiramo lijekovima protiv boli, poput Ibuprofena, ali dugoročno uzimanje takvih lijekova može biti štetno za bubrege i jetru. Ako te glavobolje prate svakog dana, vrijeme je da se obratiš liječniku.

Očekuj brojna pitanja, od onih vezanih uz posao, do prehrane i seksualnog života. Pokušaj pratiti i zapisivati kada ti se javljaju glavobolje jer možda tako otkriješ vezu između njih i neke životne aktivnosti ili navike. Postoji nekoliko uzroka koji se najčešće javljaju, a u nastavku pročitaj koji su.

Zašto mi se često javlja pritisak u očima i glavi?

Stres

Stres utječe na hormone na takav način da steže mišiće tijela i tako aktivira glavobolju. Činjenica da uzrok glavobolje može biti stres nije utješna jer živimo u takvom okruženju da je stres gotovo nemoguće izbjeći. Ipak, postoje tehnike kojima ga možeš bar ublažiti i lakše se nositi s njim.

Simptomi raka | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede

Hormoni

Promjene u razinama estrogena i progesterona koje se prirodno događaju tokom ciklusa itekako mogu uzrokovati glavobolje, stoga ne čudi da je upravo glavobolja jedan od najčešćih simptoma PMS-a. Isto vrijedi i za glavobolje za vrijeme mjesečnice, ali ako one traju dulje od dan ili dva, mogu biti znak ozbiljnog hormonalnog poremećaja, smatra Mikhael.

Što višak estrogena čini tvom tijelu i kako si pomoći?

Visoki krvni tlak

"Pacijenti se nerijetko iznenade kada saznaju da je njihova glavobolja simptom hipertenzije", objašnjava Mikhael. Povećani pritisak krvi izaziva pritisak u mozgu, pa samim time i glavobolju. Srećom, liječenjem povišenog tlaka automatski ćeš izliječiti i ovu vrstu glavobolje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi sa zubima

Bol zbog pokvarenog zuba ili bol u desnima lako se može odraziti i na bilo koji drugi dio glave i, zapravo, to se vrlo često događa. Ako te muči konstantna glavobolja, nije loše otići na kontrolni pregled i kod zubara.

Nesanica

Nedostatak sna nepovoljno utječe na brojne stvari: jača želju za brzom hranom, šteti pamćenju i kvari raspoloženje. Isto tako, kronična nesanica može uzrokovati i kroničnu glavobolju.

Napravi čaj od banane i reci zbogom nesanici

"Umorni mišići postaju napeti, a nesanica potiče i stres koji luči štetne hormone. Iz ta dva razloga, javlja se glavobolja", objašnjava Mikhael.

Kofein

Mala količina kofeina može izliječiti glavobolju, dok kofein u velikim količinama može uzrokovati bol. Možeš pokušati izbaciti kofein iz konzumacije i vidjeti kako ćeš se osjećati ili bar smanjiti količinu koju unosiš.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Alkohol

Činjenica da alkohol izaziva glavobolju neće iznenaditi nikog tko je bar jednom bio mamuran. Ono što je zanimljivo je činjenica da se ne moraš napiti da bi dobila glavobolju. Lošija pića, poput jeftinih vina, zbog određenih spojeva u svom sastavu mogu izazvati glavobolju i nakon samo jedne čaše.

Proljetni detoks čajevi uz koje ćeš ojačati duh i tijelo

Pojedine namirnice

Ovo je poprilično individualna stavka jer svakom smeta nešto drugo, ali najčešći uzročnik glavobolje su prerađene namirnice. Neka ti okosnica prehrane bude svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i neprocesirano meso.

Alergija i preosjetljivost

Osjetljivi možemo biti, osim na hranu, na pojedine mirise, svjetlo, okuse ili osjećaje. Ti sama možeš najbolje shvatiti što ti smeta, i to tako da vodiš dnevnik pojave glavobolje.

alergija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mnogi respiratorni problemi mogu se negativno odraziti na zdravlje pluća

Autoimune bolesti

Glavobolja je u nekim slučajevima rani znak razvoja neke autoimune bolesti, poput multiple skleroze, lupusa ili artritisa.

Prerađena hrana povećava rizik razvoja autoimunih bolesti

Tvoj posao

Glavobolja uzrokovana napetošću na radnom mjestu je vrlo česta. Osim već spomenutog stresa, okidač može biti i držanje tijela u istom položaju, radeći istu stvar dugo vremena. Zvuči poznato? Nas definitivno podsjeća na 8 sati sjedenja za kompjuterom. Zato radi pauze kad god možeš i kreći se za to vrijeme.

Mobitel

Gledanje u ekran mobitela cijeli dan uzrokuje bol u vratu zbog konstantnog držanja glave u pogledu prema dolje, a može biti i okidač glavobolje zbog zamora oka i svjetlosti ekrana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.