Kolumne 06. ožujka 2018.

Strah i glavobolja su najčešći problemi uzrokovani blokadom šeste čakre

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čeona čakra, treće oko ili ajna smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa i indigo plave je boje. Djeluje na funkciju hipofize, upravlja cijelim sustavom endokrinih žlijezda te utječe na imunološki i živčani sustav.

Donji dio mozga, lijevo oko, uši i nos su područja koja hrani ova čakra. Pozitivni aspekti čeone čakre su: intuicija, iscjeljivanje, moć vizualizacije, samouvjerenost. Negativni aspekti su: nedostatak odgovornosti, narcisoidnost, težnja ka moći.
Poremećaji na duhovnoj razini očituju se kao strah, osjećaj besciljnosti i besmislenosti, loše koncentracije, a od tjelesnih poremećaja to su glavobolja i bolesti osjetilnih organa.

Kratkovidnost, dalekovidnost, glaukom - za sve postoje i unutarnji razlozi

Oči predstavljaju sposobnost da vidimo. Kada imamo problem s očima znači da postoji nešto u životu što ne želimo vidjeti.
Kratkovidnost ukazuje da promatrate svijeta kroz vlastite naočale. Vanjski svijet je uvijek izraz nas samih. Iz onoga što vidiš vani možeš dosta naučiti o sebi. Kada to osvijestiš i postigneš širinu u pogledu na život oko sebe i vid će se popraviti. Dalekovidnost se najčešće pojavljuje kod starijih ljudi. To je znak da treba više promatrati veličinu i širinu života, a ne opterećivati se sa sitnicama.
Glaukom je povišeni očni tlak koji je nastao zbog dugotrajnih duševnih boli, neisplakanih suza i povrijeđenih osjećaja. Bitno je prihvatiti svoju tugu i pustiti da suze slobodno teku. Tada će doći do olakšanja, otvorenosti prema životu i smanjenju očnog tlaka.

Otkrij što ne želiš čuti

Ako imaš teškoća s ušima, postoji mogućnost da nešto ne želiš čuti. Kod djece koja imaju problema s ušima većinom u obitelji postoji svađa i nesuglasica. Kako djecu to smeta, a ne smiju izraziti svoje nezadovoljstvo povlače se (pokušavaju se izolirati od svoje sredine) i tada često nastaju problemi sa sluhom. Kod bolova u ušima treba se upitati: „Što ne želim čuti? Gdje mi nedostaje poniznosti?“ Važno je znati da uvijek nesvjesno privlačimo situacije i ljude koji nam govore upravo ono što mi ne želimo ili ne možemo shvatiti. Stoga slušaj i uči iz toga. Ako slušaš i slijediš svoj unutarnji glas, sigurno će nestati i bolovi u ušima.


Nagluhost se uglavnom javlja u starijoj dobi zbog zatvaranja prema okolini i nepopustljivosti. Tada je čovjek sve manje spreman slušati, mijenjati se i prilagođavati novim situacijama. Na površinu obično izlaze neki nedovršeni problemi iz prošlosti pa je zato dobro ostati otvorenog duha i svijesti. Važno je biti spreman za učenje i prihvaćanje pa i za rješavanje nečeg što je potisnuto, a što osobu muči pa je zbog toga čini nagluhom. Osluškuj unutarnje znakove i pusti da život i dalje teče u tebi. Inače, gluhoća predstavlja dugoročno odbijanje slušanja nekoga u našoj blizini. Nerijetko se događa da partner osobe koja puno priča ima problema sa sluhom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako si pomoći?

Uho je vrlo zanimljiva izgleda. Maštovitiji će vidjeti obrnuto okrenutu siluetu fetusa. Glava je na dnu uha, a stopala su na vrhu. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ušnoj školjki odražava se cijelo tijelo. Na njoj se  nalaze točke povezane s udaljenim organima.
Istraživanja su pokazala kada masiramo točke na ušima, djelujemo na protok krvi, odnosno na energiju kroz te organe. Zabilježeni su odlični rezultati u tretiranju stresnih stanja, bolesti ovisnosti, pušenja ili pak tretiranju viška tjelesne težine i različitih funkcionalnih poremećaja. Masažom ruba uha od vrha do dna, potezanjem ušne resice i trljanjem kože neposredno uz uho oslobodit će se blokirana energiju u tijelu. Radimo li to redovito, kažu  poznavatelji kineske medicine, imat ćemo više energije i spriječiti bolesti.  Ako pak nemate vremena ni volje uvijek postoje i druge metode kako bi si popravili energetsko stanje, a svakako vezano s tim i fizičko zdravlje.

Možda te zanima... Blokirana seksualna čakra uzrokuje ljubomoru, spolne infekcije i neplodnost Kolumne

Možda te zanima... Blokirana grlena čakra onemogućava jasno izražavanje i povećava kritičnost Kolumne

Tko ti smeta, ako stalno šmrcaš?

Osobe koje imaju problem s nosom često imaju alergiju, koja se očituje kao hunjavica ili teškoća sa sinusima, odnosno nemogućnost disanja. Energetski promatrano, nos je organ kroz koji dišemo. Kad je nos začepljen, razmjena s okolinom postaje ograničena, odnosno postoje konflikti koje želimo izbjeći. Dopustite si željeni mir i odvajanje od osoba koje vas iscrpljuju. Kod alergija bioenergetski tretmani mogu pomoći jer će se otvoriti sinusi pa će osobe „prodisati“, a savršeno djeluju na mentalno i emocionalno tijelo pa misli postaju jasnije, a emocije pozitivnije.

Vježba za otvaranje šeste čakre

  • Sjedni na pod, a noge opet prekriži ispod sebe.
  • Raširi ruke sa svake strane tijela, a zatim ih spoji na prsima, malo ispod grla, kao kod vježbe za srčanu čakru.
  • Prste lijeve ruke isprepleti s prstima desne ruke.
  • Pravilno diši. Obje ruke s isprepletenim prstima dignite polagano iznad glave i u isto vrijeme izdahnite zrak.
  • Nemoj razdvajati ruke dok ih dižeš iznad glave.
  • Ponovi vježbu nekoliko puta, odmori se, a zatim je opet ponovi.
  • Kristali koji mogu ojačati čeonu čakru su: amazonit, ametist, azurit, apatit, lapis, safir, sodalit, gorski kristal.
Više informacija kako postići harmoniju tijela i duha možeš pronaći u knjizi Biserke Blašković „Savršeni put do iscjeljenja"

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.