Kolumne 05. veljače 2018.

Blokirana grlena čakra onemogućava jasno izražavanje i povećava kritičnost

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grlena čakra - Vishuddhi, nalazi se u predjelu grla i plave je boje. Povezana je s komunikacijom, voljom i izražavanjem stanja svoje duše. Hormonalna žlijezda koja regulira grlenu čakru je štitnjača. Važna je za zdravlje grla, gornji dio pluća, ruke i probavni trakt.

Uzroci blokade grlene čakre

Ako nemamo nekoga tko će nas saslušati i poštovati naše stavove često dolazi do poremećaja protoka energije u grlenoj čakri. Energija neizraženih osjećaja zadržava se u našem tijelu, gdje stvara blokade što uzrokuje emocionalnu i fizičku bol te se pretvara u bolest. Često su to poremećaji u radu štitnjače, koja najčešće reagira na stres. Ako čakra nije otvorena i balansirana, ne pojavljuje se samo fizički poremećaj u radu štitnjače već i problemi u komunikaciji odnosno samoizražavanju.


Ponekad posljedica ismijavanja i kritiziranja u djetinjstvu mogu prouzročiti strah od osobnog izražavanja i blokadu grlene čakre. Poremećaji u toj čakri mogu se manifestirati kao bol u vratu i ramenima, a na mentalnoj i emocionalnoj razini kao razdražljivost, loša koncentracija te kritični stavovi. Nerijetko se javlja osjećaj gušenja, pritisak u grlu, kašljucanje i nemogućnost gutanja. Kada je grlena čakra balansirana i otvorena podiže se razina kreativnosti i stvaralaštva. 

Možda te zanima... Prva čakra: Osnovna životna energija nalazi se na dnu kralježnice Kolumne

Možda te zanima... Blokirana seksualna čakra uzrokuje ljubomoru, spolne infekcije i neplodnost Kolumne

Bolno grlo znak je potisnutog bijesa

Grlo predstavlja našu sposobnost da kažemo što mislimo i osjećamo. Kroz grlo izražavamo svoje stvaralaštvo, a kada smo u tome sputani tada dolazi do poremećaja. Ako je grlo bolno, prisutan je potisnut bijes, a ako je u pitanju upala grla (laringitis), bijes je toliko dominantan da ne možemo ni govoriti. Promuklost se može dogoditi zbog straha da neće biti prihvaćeni naši stavovi te nas prisiljava da se povučemo iz komunikacije i raspravljanja. Tada je dobro dozvoliti si mir i uspostaviti harmoniju, kroz opuštanje i meditaciju promuklost će nestati, a govor će biti jasan.

Mucanje je nemogućnost spontanog izražavanja misli, osjećaja i želja

Mucanje je poremećaj nemogućnosti spontanog izražavanja svojih misli, osjećaja i želja. Tu je nesvjesno prisutna snažna potreba za kontrolom, a da bi se problem riješio, potrebno je prihvatiti se bez previše kritičnosti. Tada će se popraviti samopouzdanja, a govor će postat siguran. Djeca koja zamuckuju žele puno toga reći, a još uvijek nisu spremna za motoričku  izvedbu rečenica koje žele izgovoriti. Ponekad djeca zastajkuju i ponavljaju dijelove govora ili produžuju glasove.


Imam izvanredne rezultate u radu s djecom koja su imala problem u komuniciranju, odnosno izražavanju, mali fond riječi, zatvorenost ili zamuckivanje. Nakon tri do pet bioenergetskih tretmana rezultati su bili očiti. Djeca su postala otvorena, pričljiva, a kako tretman djeluje na samopouzdanje i motoriku, zamuckivanje je nestalo.

Meditacija Alergij2E | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Problemi sa štitnjačom najčešće su kod osoba koje zapostavljaju sebe

Problemi sa štitnjačom javljaju se kao posljedica velikih i stresnih promjena u životu. Često probleme sa štitnjačom imaju ljudi koji cijeli život posvete udovoljavaju drugima (roditeljima, djeci, partnerima, šefovima) pa tako zapostavljaju sebe te se nisu uspjeli ostvariti. Prvi simptomi su obično smetnje gutanja ili "knedla u grlu". Tada se možemo pitati "što više ne želimo gutati". Bitno je naučiti reći "ne", odnosno važno je ne prihvatiti sve što drugi očekuju od nas.

Bioenergetskim se tretmanima djeluje na sve razine ljudskog bića. Djeluje se izravno na fizičko tijelo, odnosno na štitnjaču (neovisno o tome je li riječ o hipertireozi, hipotireozi ili o čvorićima koji nisu rijetka pojava). Također se djeluje na energetsko tijelo, tj. na otvaranje i balansiranje čakre, što ujedno pomaže boljoj komunikaciji, odnosno izražavanju sebe, te potiče našu snagu volje.

Možda te zanima... Treća čakra: Povezana je sa samopoštovanjem, strahom, prejedanjem Kolumne

Možda te zanima... Kako otvoriti srčanu čakru i uživati u sebi i drugim ljudima Kolumne

Problemi s rukama također puno govore o emocijama koje nosimo

Ruke predstavljaju našu sposobnost i vještinu da obuhvatimo sva životna iskustva. Gornji dio ruku je povezan s našim sposobnostima, a donji s vještinama. Stare emocije spremamo u zglobove, a laktovi predstavljaju fleksibilnost u mijenjanju smjerova u životu. Upitaj se drže li te stare emocije na jednomu mjestu?


Šake hvataju, drže i istežu. Dopuštamo da nam stvari prolaze kroz prste. Spretni smo, nespretni, škrti, idemo kroz život otvorenih ruku ili dajemo milostinju. Čvorići na rukama nastaju zbog prekomjernog razmišljanja ili su čak izobličene artritisom zbog prekomjernog kritiziranja. Grčevite ruke nastaju od straha od gubitka, da nećemo imati dovoljno. Ako se grčevito držite neke veze, natjerat ćete partnera da pobjegne u očaju. Čvrsto stisnute ruke ne dopuštaju da u vaš život uđe nešto novo. Prelagano rukovanje daje osjećaj mlitavosti i zatvorenosti.


Svaki prst ima svoje značenje. Teškoće s prstima pokazuju gdje se trebate opustiti i osloboditi. Palac je mentalan i predstavlja brigu. Kažiprst je povezan s egom i strahom. Srednji prst je povezan sa seksom i bijesom. Kad ste bijesni, uhvatite se za srednji prst i promatrajte kako bijes nestaje. Držite srednjak desne šake, ako ste ljuti na muškarca, a lijeve ako ste ljuti na ženu. Prstenjak je simbol zajedništva i tuge. Mali prst ima veze s obitelji.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Vježbe za otvaranje grlene čakre

Sjedni na pod s prekriženim nogama. Ruke neka ti budu ravne, stavi ih na koljena. Diši nekoliko minuta pravilno, opusti se. Svaki put kad udahneš, “gurni” gornji dio kralježnice (prsa) prema naprijed, a kad izdahneš, savij ga unatrag. Ponavljaj vježbu par puta, a zatim se odmori.


Možeš  nastaviti sljedeću vježbu  tako da isprepleteš prste na zatiljku, a zatim palčevima osjetiš udubljenje s obje strane vrata (ispod lubanje), zatvori oči, udahni duboko i lagano, a zatim uz što sporiji izdah pritisni udubljenje, blago naginjući glavu unazad. Nastavi disati polako i drži pritisak oko tri minute. Potom se opusti uz snažni izdah.


Kristaloterapija - ako imaš problem u komuniciranju i  izražavanju svojih osjećaja preporučljivo je  nositi kristal sodalit na području ili blizu grlene čakre. Osjećat ćeš se mirnije i sigurnije. Azurit  pomaže u  izražavanju dubljih spiritualnih osjećaja.


Više informacija kako postiži harmoniju tijela i duha možeš pronaći u knjizi Biserke Blašković "Savršeni put do iscjeljenja".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.