Kolumne 05. prosinca 2017.

Treća čakra: Povezana je sa samopoštovanjem, strahom, prejedanjem

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treća je čakra - Manipura, smještena u području solarnog pleksusa i žute je boje. Tibetanci je zovu “manipadma” – “lotos dragulja”. Žlijezda koja regulira njezin rad je gušterača (pankreas). Povezana je s gornjim dijelom probavnog sustava, želudac, jetra, žuč, slezena i srednji dio kralježnice.

Povezana je sa samopouzdanjem, samopoštovanjem i vjerom u sebe. U svom negativnom aspektu to  je centar pohlepe, prejedanja, nezasitnosti i straha.

Zašto dolazi do poremećaja čakre solarnog pleksusa?

Važno je znati da biopolje čovjeka reagira na svaku misao i emociju te automatski uzvraća isto. Istinska ljudska dobrota je osnovna vrijednost i ona je ujedno zaštita od tuđe agresije. Razdražljivost prema ljudima nije samo energetski napad na čovjeka već i na cjelokupni univerzum. Često nismo ni svjesni da uzroci neke bolesti mogu imati korijene u ranom djetinjstvu. Važno je dopustiti djetetu da izražava svoju individualnost, jer se time postavlja temelj za samopouzdanje, samopoštovanje i vjeru u sebe.

Možda te zanima... Prva čakra: Osnovna životna energija nalazi se na dnu kralježnice Kolumne

Problemi s jetrom ukazuju na ljutnju i numjerenost

To su osobine koje treba poštovati i razvijati u sebi. Ako postoji problem s nečim od navedenog, sigurno postoji blokada treće čakre.
Ponekad nas strah i bijes mogu ometati da se razvijemo do svoje potpunosti. Kad je osoba obuzeta mržnjom prema samoj sebi, zdravlje će joj sigurno biti poremećeno.

Jetra je organ u kojem se taloži ljutnja. Nije slučajno u narodu popularno govoriti „ideš mi na jetra“ kada nas netko nervira.
Jetra određuje što je korisno za nas, a što nije. Ako imaš problem s jetrom, trebaš se pitati jesi li u kakvoj neumjerenosti, u nečemu što ti više ne odgovara, što je možda i otrovno za tebe. Ljutiš li se zbog nečega i imaš li visoke ideale? Kakva jetvoja povezanost s unutrašnjim bitkom? Odgovori na ta pitanja pokazat će ti gdje možeš naći razloge za svoje jetrene probleme. Ako napustiš sve što je suvišan, naći ćeš slobodu, razumijevanje, ljubav i povjerenje u život.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Žučni kamenci nastaju kada se gorčina i negativne misli "okamene"

Žuč koja se luči iz žučne vrećice je vrlo agresivna tvar, funkcija joj je da razgrađuje masti. Smetnje sa žuči često su u vezi s agresijom, mnogi je izražavaju dok je neki potiskuju. Taj problem obično ukazuje na prigušene emocije i zastoj energije. Tu je važno prihvatiti sebe, pa će i ljutnja prema drugima nestati, a energija u nama bit će pozitivno usmjerena.

Možda te zanima... Blokirana seksualna čakra uzrokuje ljubomoru, spolne infekcije i neplodnost Kolumne
Žučni kamenci nastaju kada se gorčina i okrutne misli okamene. To znači da osoba uglavnom živi pod velikim stresom. Preventivna terapija je ne analizirati prošlost, već je otpustiti, odnosno osloboditi je se. O svakom pojedincu ovisi hoće li živjeti u gorčini ili će pustiti u sebe pravu ljubav.

Nedostatak samopoštovanja izaziva problem s gušteračom

Ljutnja šteti svim razinama ljudskog bića. Mentalno, odnosno misaono tijelo remeti se negativnim stavom o nečemu i iz njega „curi“ energija. Emocionalno, odnosno eterično tijelo gubi harmoniju i ravnotežu jer ljutnja izaziva mržnju, prezir, ljubomoru i još cijelu zbirku loših osjećaja. Nakon toga dolazi i do poremećaja na fizičkoj razini. Nedostatak samopoštovanja izaziva problem s gušteračom. Česte tjelesne poteškoće koje se stvaraju energijom negativnih obrazaca su problemi s gušteračom i to upala gušterače, cista na gušterači ili dijabetes.

Želučani refluks je podsjetnik da ne gutamo svoje osjećaje

Želudac prima i prerađuje hranu. Tako prima i prihvaća dojmove, ideje i iskustva. Kada se pojavljuju problemi sa želucem znači da ne znamo kako asimilirati nova iskustva. Da bismo se otvorili osjećajima, idejama i mišljenjima i da bismo se mogli svjesno integrirati treba nam samopouzdanje i osjećaj unutarnje sigurnosti. Zbog nedostatka samopouzdanja teško je prihvatiti osjećaje, a naročito srdžbu i agresiju i suočiti se s konfliktima. Zato radije progutamo i pustimo da nas to ždere.

Koža_1 Možda te zanima... Spriječi i liječi: Problemi s kožom odraz su unutarnjeg nezadovoljstva Kolumne

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Važno je prihvatiti osjećaje i slobodno ih izražavati. Tada nam ništa neće ležati poput kamena na želucu. Ako ne dopuštamo osjećajima i agresijama da izađu, nego ih usmjeravamo unutra protiv samih sebe, nastaje čir na želucu. To je zapravo samouništavanje jer želudac napada vlastita kiselina. Tu je važno osvijestiti svoje nezadovoljstvo i prihvatiti čežnju za zaštitom i toplinom. Ako neprestano gutamo svoju srdžbu, to se onda očituje kao pojačana želučana kiselina. Kao reakcija javlja se podrigivanje odnosno žgaravica koje nas želi podsjetiti kako ne bismo trebali gutati svoje osjećaje. Želučana kiselina stvara osjećaj pritiska, čime se sprečava daljnje uzimanje hrane – ne želimo više gutati ljutnju.

Možda te zanima... Pet Tibetanaca: Što znači svaka vježba i kako je pravilno napraviti? Fitness

Vježba za otvaranje solarne čakre

  • Sjedni na pod prekriženih nogu (turski sjed). Ispruži ruke sa svake strane tijela, zatim ih polako savij prema gore, pa dlanovima i prstima uhvati ramena.
  • Diši smireno, punim plućima.
  • Ostani u tom početnom položaju i nastoj da ti gornji dio tijela bude ravan.
  • Zatim udahni i okreni samo gornji dio tijela na lijevu stranu.
  • Kad izdišeš, okreni gornji dio tijela u desnu stranu.
  • Vježbu ponovi, ali nakon nekoliko pokušaja kod udaha okreni gornji dio tijela na desnu stranu, a kod izdisaja, na lijevu stranu.

Kristaloterapija
Kristali žute i zlatne boje otvaraju i osnažuju čakru solarnog pleksusa, a to su zlatni topaz, žuti kalcit, zlatni kalcit, citrit, pirit i jantar.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Knjiga autorice biserke Blašković "Savršeni put do iscjeljenja" dostupna je u knjižari Planetopija, a više informacija o radu Biserke Blašković možeš dobiti u Alternativnom centru „Hareom“, Garićgradska 14, Zagreb, 01 30 94 404 i 098 414 749.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.