Fitness 18. rujna 2022.

Pet Tibetanaca: Što znači svaka vježba i kako je pravilno napraviti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pet tibetanskih vježbi pomlađivanja ili popularnije Pet Tibetanaca pomlađuju tijelo i um. Sve što je potrebno je da ih prakticiraš pravilno svakog dana. Rezultati zasigurno neće izostati.

Čovjek je dio prirode odnosno mikrokozmos u makrokozmosu i u  stalnoj je fazi revitalizacije. Tako je koži potrebno da se obnovi i nekoliko tjedana, masne stanice razgrađuju se oko tri tjedna, a proces obnavljanja kostiju traje i preko tri mjeseca. Sve su to procesi o kojima ne razmišljamo, osim ako otkrijemo neku promjenu koja nas uznemiri.

Kako ostati vitalan i prirodno mlad?

Neki smatraju kako se rađamo s određenom količinom vitalne energije koju kada potrošimo starimo, venemo i pomalo nestajemo.
Susrela sam u životu dosta starijih osoba, čak s osamdeset i devedeset godina koji su bili vrlo vitalni i veseli ljudi. Primijetila sam kod njih veliku dozu optimizma i radosti. Svaka njihova riječ odisala je pozitivnom vibracijom bilo da su pričali o poznanicima ili situacijama iz svog života. Osim toga svi su bili uključeni u neku aktivnost poput planinarenja, hodanja ili svakodnevne tjelovježbe. Oni su savršeni model kako bi se trebalo ponašati te na taj način opstati što duže vitalan i mladolik. Spoznala sam kako je za dugovječnost najbitnija unutarnja snaga i čistoća duha.

Možda te zanima... Kako hrana djeluje na tijelo i um i zašto je važno tko ti kuha? Kolumne

Smatra se da je doba od trideset godina vrhunac mladosti, jer je to razdoblje kada tijelo funkcionira na savršen način. Nakon toga stanična i hormonalna funkcija počinju opadati i to nazivamo starenjem. Postoje fascinantni savjeti kako vratiti vaše najbolje godine na vrlo stvaran način aktivirajući biokemijske mehanizme i poništavajući već nastalu štetu. Pronašla sam ih u zanimljivoj knjizi “Prirodno mlad“ od Roxy Dillon.

Možda te zanima... Psihološka podloga ovisnosti o seksu, cigaretama i slatkišima Kolumne

Osim toga preporučila bih svima Pet tibetanaca, tibetanske vježbe pomlađivanja koje i sama prakticiram  oko 25 godina. Sve što je potrebno je da prakticirate pet vježbi svakog dana. U početku tri puta svaku vježbu, a zatim  postupno povećavajte do 21. Disanje također ima veliku ulogu te bi ono trebalo biti duboko i u pravilnom ritmu. Kada dišemo, dopuštamo tijelu da prima čistu kozmičku energiju koja je najveće dobro života. Svakako je važno pri svakoj vježbi ponavljati odgovarajuću jasnu pozitivnu afirmaciju.

Vježbe „Tibetanci“ služe isključivo da tijelu vrate vitalnost, mladost i zdravlje. Više informacija se mogu pronaći u knjizi Fontana mladosti od Petera Keldera.

Pet tibetanskih vježbi pomlađivanja

Prva vježba - izvodi se samo zato da se poveća brzina okretanja vrloga. Trebate stati ravno i raširiti ruke, paralelno s tlom. Zatim se okreći oko sebe u smjeru kazaljki na satu. Afirmacija: Prvi "Tibetanac": Ja sam lakoća, svjetlost, ljubav, smijeh. Ja sam blistava sila života. Moja energija teče slobodno i otvoreno.

Možda te zanima... Što su matične stanice i kako ih održati što dulje vitalnim Kolumne
 

Druga vježba - nakon prve  vježbe slijedi druga koja još više pobuđuje sedam vrtloga. Ispruži se na podu licem prema gore (tako da gledaš prema stropu). Ruke ispruži duž tijela i položi dlanove na pod sa skupljenim prstima. Zatim podigni glavu s poda i privuci bradu na prsa. Istovremeno podigni noge u okomiti položaj. Leđa ostaju potpuno na podu. Ako možeš, povuci noge iznad tijela dalje prema glavi. Koljena ne smiješ savijati, cijelo vrijeme moraju ostati ispružena.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock


Treća vježba - klekni na pod, uspravi tijelo, a nožne prste istegni. Ruke stavi sa strane na mišiće bedara. Glavu i zatiljak zatim sagni prema naprijed i povuci bradu na prsa. Potom povuci glavu i zatiljak oprezno prema natrag - samo do granice ugode - istodobno se izvijajući prema natrag, odupri se rukama o bedra ili zdjelicu. Nakon toga vrati se u izlazni položaj i ponovi vježbu.

Poze za ženski orgazam Možda te zanima... Tantra čuva spolne organe i potiče duhovno sjedinjenje partnera Kolumne
 

Četvrta vježba - može se na početku činiti teškom, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostale. Sjedni na pod. Noge ispruži ravno prema naprijed s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka ti bude uspravno, a dlanove položi na tlo pokraj stražnjice. Tada privucite bradu na prsa. Zatim glavu spusti prema natrag, istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. U tom položaju - bez zaustavljanja daha - napni svaki mišić u tijelu.

Grlooo Možda te zanima... Psihološka podloga problema s gutanjem Kolumne
 

Peta vježba - kada radiš petu vježbu licem se okreni prema tlu. Osloni se na ruke s dlanovima na tlu i savijenim nožnim prstima. Šake i stopala trebali bi biti udaljeni oko 60 cm jedne od drugih, a ruke i noge ispružene. Počni rukama okomito prema tlu i savijenom kralježnicom tako da tijelo visi. Nakon toga nagni glavu prema natrag koliko možeš, savij tijelo u bokovima i podigni ga tako da čini okrenuto “V”. Istodobno bradu pomakni prema naprijed i privuci je prsima. Vrati se u početni položaj i ponovi.

Napomena: prije provođenja bilo kakvih vježbi (pa tako i ovih) savjetujte se s liječnikom.

Afirmacije

  • Prvi „Tibetanac“: Ja sam lakoća, svjetlost, ljubav, smijeh. Ja sam blistava sila života. Moja energija teče slobodno i otvoreno.
  • Drugi „Tibetanac“: Živim svjesno iz svoje sredine. Osjećam se povezano sa svojim tijelom. Pazim na poruke svog tijela.
  • Treći „Tibetanac”: Otvaram se ljepoti života. Bezgranična energija struji kroz moje tijelo. Otvaram se svojoj vlastitoj ljepoti.
  • Četvrti „Tibetanac”: Izražavan svoju svijest preko svog tijela. Energija oživljava svaku stanicu mog tijela. Moje znanje i djelovanje su u ravnoteži.
  • Peti "Tibetanac“: Moje je tijelo lijepo i gipko.Osjećam svoju vitalnost i uživam u njoj. Ja jesam i ostajem mlad i dinamičan.

Veselim se što ćete mi se pridružiti s vježbama, koje će vas učiniti vitalnijim, ispunjenim i pokrenut će u vama proces pomlađivanja.

Doznaj više o radu bioenergetičarke Biserke Blašković i pročitaj iskustva brojnih osoba kojima je pomogla

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.