Kolumne 06. srpnja 2017.

Psihološka podloga ovisnosti o seksu, cigaretama i slatkišima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Život se sastoji od sitnica. Ponekad ukusno jelo, čaša vina i susret s pozitivnim ljudima može nam podići razinu životne energije te nas učinit sretnim i zadovoljnim. Ima osoba koje guštaju nakon jela popušiti cigaretu ili dvije i oni to doživljavaju kao ritual. To je za njih čin koji ih veseli. Osim toga do pet cigareta dnevno "navodno" nije štetno jer potiče metabolizam.

Kada pak nekontrolirano posežeš za cigaretom, a u pepeljari već jedna gori, zasigurno se radi o ovisnosti. Neki tvrde da bi mogli bez tog poroka, ali ne znaju što će s rukama. Iza toga se ipak skriva zanimljiva teorija.

Cigareta simbolizira željenu slobodu

Pluća simboliziraju područje slobode koja se pokušavaju osvojiti posezanjem za cigaretom, ali se pritom istinske želje zamagle od dima. Treba Imati hrabrosti ući u komunikaciju sa životom i osvijestiti svoje istinske želje. Pušači često nisu svjesni svoje ovisnosti i uvijek imaju opravdanje kako im je cigareta najveći prijatelj te da im ne stvara zdravstvene probleme. Teško je mijenjati dugogodišnje navike, ali sve se može, samo je potrebna volja. Poznat mi je veliki broj ljudi koji su bili strastveni pušači, no zahvaljujući svojoj svjesnosti i volji, uspjeli su pobijediti taj porok. Dakako nakon toga bili su zadovoljni sa sobom jer su shvatili kako osim što cijene svoje tijelo, poštuju i svijet oko sebe.

Pusenje_Cigareta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Mnogi se pitaju kako se odreći tog oralnog užitka. Promijeni prehrambene navike te u periodu odvikavanja jedi više voća, naročito jabuka, pij puno vode, a izbjegavaj kavu i alkohol. Nakon obroka prošeći i diši punim plućima te izbjegavaj društvo pušača makar prvih tjedana kako ne bi došla u napast. Kreni na neku rekreaciju poput trčanja ili vožnju biciklom

Emocionalno nezadovoljstvo pokušava se zatomiti slatkišima

Postoji teorija da stalna potreba za slatkim upućuje na to kako ti nedostaje slatkoće u životu, odnosno na nezasitnu glad za ljubavlju. Kod djece je to često znak da se ne osjećaju dovoljno voljenima - dajte im više ljubavi, pažnje i priznanja.
U blizini osobe s tom ovisnosti uvijek se trebaju nalaziti čokolada, kolač ili neka druga slastica. Većini se pojavljuju problemi s kilogramima, kožom ili probavnim smetnjama. Ako uklopiš u svakodnevni obrok neku cjelovitu žitaricu poput integralne riže, ječma, prosa, heljde ili nekih drugih, sigurna sam da će ti se smanjiti potreba za slatkim jer te žitarice sadrže prirodni šećer.

Kako ostati vitak, a ne upasti u zamku poremećaja prehrane

Slatko_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Iza alkoholizma se uglavnom skriva osjećaj besmisla i krivnje

Često iza te ovisnosti stoji osjećaj besmisla, nezadovoljstva ili krivnje, ali ih ovisnost o alkoholu još pojačava. Ovdje je najvažnije razviti samopoštovanje i priznati si svoj porok.

Iza ovisnosti o seksu skriva se emotivna nedostatnost

Postoje pojedinci koji su ovisnici o seksu, ali to vješto prikrivaju. Za te se osobe često kaže da su "emocionalni invalidi" jer u svaku vezu ulaze samo zbog seksualnog pražnjenja, a nakon  kojeg se tek osjećaju emocionalno jadno. Oni forsiraju i potiču taj čin te emocionalnu prazninu pokušavaju ispuniti seksualnim dokazivanjem. Oni trebaju potražiti terapiju i način kako se riješiti ovisnosti o seksu, te probuditi u sebi neke uzvišenije osjećaje.

Psihosomatika alergija

Sex_2450X300_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock


Važno je osvijestiti: što je seksualna energija, zašto ona izobličuje unutarnje biće i zašto se sve vrti oko toga? Seks je čvrsto ukorijenjen u srži ljudskog bića, ali pitamo se gdje se nalazi centar ovog prirodnog poriva koji je vrlo moćan? Razlog je žudnja za nečim drugim, a ne za fizičkim zadovoljenjem. Čovjek ne može obično doprijeti do dubine svog bića pa kroz taj čin juri za iskustvom koje će ga makar na trenutak približiti njemu samom te ga uvesti u stanje bez misli i bezvremenosti. Ako se u seks ulazi slijepo i bez prave emocije nikada se ne doživljava pravi bljesak prosvjetljenja. Kada imaš snažnu emocionalnu povezanost s partnerom tada je neminovno da postoji i jaka seksualna privlačnost. Tada se to ne može smatrati ovisnošću već potrebom za još većom bliskošću. Ljubavnici tjelesnim spajanjem uz razmjenu seksualne energije tada doživljavaju vrlo duboka iskustva koja ih još više povezuju.

Ostale ovisnosti

Kod osoba ovisnih o kokainu najčešće se skriva potreba za uspjehom, a time i za ljubavlju. Ukazuje na potragu za svijetom bez problema koji ne mogu na prirodan način pronaći. Osobe koje uzimaju magične gljive opravdavaju se da su u potrazi za proširenjem svijesti. Važno je spomenuti kako sva ta sredstva razaraju životnu energiju i oštrinu života. Osobe koje duže  pribjegavaju takvim sredstvima gube kontakt s izvorom energije. Bitno je pitati se što zapravo tražim i za čime čeznem. Postoje razne tehnike i meditacije koje su vrlo djelotvorne. Najvažnije je krenuti novim i zdravim putem do cilja, ali bez ovisnosti.

Pročitaj još kolumni bioenergetičarke Biserke Blašković

Kako sam pomogla ovisnicima?

Imala sam iskustvo s osobama koje su uzimale tablete za smirenje ili neke lake droge. Bioenergetskim tretmanom sam djelovala na otvaranje čakri te sam ponovno uspostavila sklad tijela i duha. Osim toga svima se potaknula volja i elan koji su kod ovisnika na nezavidno niskoj razini. Tijekom tretmana razgovaram s osobama, pokušavam ih usmjeriti, dati im savjet što učiniti kako bi zadržali ravnotežu stvorenu tretmanom. Budući da tretman djeluje na volju i svijest, lakše se mijenjaju navike.

Doznaj više o radu bioenergetičarke Biserke Blašković

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.