Kolumne 17. veljače 2016.

Psihološka podloga problema s gutanjem

Grlooo
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ah, toliko toga želimo reći, olakšati dušu, osloboditi se osjećaja krivnje ili izreći što nas muči, ali često nemamo priliku to učiniti jer su nam odnosi površni. I tako život teče, a pojedinci počinju osjećati gušenje, pritisak u grlu, kašljucanje, nemogućnost gutanja i blokade u izražavanju. To s vremenom može prerasti u kronične probleme s grlom ili sa štitnjačom

Biserka Blašković zagrebačka bioenergetičarka iznosi što je uzrok problema s grlenom čakrom i koje se sve tegobe zbog toga mogu pojaviti prvo na energetskoj, a potom i na fizičkoj razini ljudskog bića. Objašnjava što učiniti da ne dođe do takvih blokada te kako si ublažiti i popraviti već nastale poremećaje.

Riječi su najmoćnije sredstvo svakog uma. Kad god progovorimo u tjelesnim atomima izazivamo podrhtavanje i oni se zbog toga počinju premještati. Tako premještamo ne samo atome u svom tijelu nego i smanjujemo ili uvećavamo intenzitet vibracije i na druge načine utječemo na tijela drugih osoba s kojima dolazimo u dodir. Charles Fillmore

Uzroci blokade grlene čakre

Uviđajući da nemamo nikoga tko će nas saslušati i poštovati naše osjećaje, brzo ih naučimo potiskivati. Tada zatvaramo protok životne energije. Energija tih neizraženih osjećaja zadržava se u našem tijelu gdje uzrokuje emocionalnu i fizičku bol i pretvara se u bolest. Često su to i poremećaji u radu štitnjače, koja najčešće i reagira na stres.

Čakra koja je vezana s radom štitnjače važna je za osobno izražavanje i snagu volje. To znači, ako čakra nije otvorena i balansirana, ne pojavljuje se samo fizički poremećaj u radu štitnjače već i problemi u komunikaciji, odnosno samoizražavanju. Ponekad, posljedica ismijavanja i kritiziranja u djetinjstvu mogu prouzročiti strah od osobnog izražavanja i blokadu grlene čakre.

Grlo

Predstavlja našu sposobnost da kažemo što mislimo i što hoćemo. Ako postoji tegoba s grlom, znači da osjećamo kako nemamo pravo na izražavanje svojih stavova. Ako je grlo bolno, prisutan je potisnuti bijes, a ako je u pitanju upala grla (laringitis), bijes je toliko dominantan da ne možemo ni govoriti.
Kroz grlo izražavamo svoje stvaralaštvo, a kada smo u tome sputani tada često dolazi do poremećaja.

Promuklost nas prisiljava da se povučemo iz komunikacije i raspravljanja, a može se dogoditi i zbog straha da neće biti prihvaćeno naše mišljenje. Tada je važno dozvoliti si mir te ostati neko vrijeme sami sa sobom. Tek kada se uspostavi harmonija, promuklost će nestati, a govor će postati ljubazniji.
Mucanje je poremećaj nemogućnosti spontanog izražavanja svojih misli, osjećaja i želja. Tu je nesvjesno prisutna snažna potreba za kontrolom, a da bi se problem riješio, potrebno je prihvatiti se bez osuđivanja. Tada će se popraviti samopouzdanja i otvorenost prema drugima.

Štitnjača

Problemi sa štitnjačom javljaju se u periodu bitnih promjena u životu. Ili se odupiremo promjeni ili smo usred promjene pa tijelo pruža otpor.
Često probleme sa štitnjačom imaju ljudi koji cijeli život posvete udovoljavaju drugima (roditeljima, djeci, partnerima, šefovima) pa tako zapostavljaju sebe i nisu se uspjeli ostvariti. Prvi simptomi su obično smetnje gutanja ili "knedla u grlu". Tada se možemo pitati "što više ne želimo gutati". Bitno je naučiti reći "ne", odnosno važno je ne prihvatiti sve što drugi očekuju od nas.

Bioterapija kao pomoć

Bioenergetskim se tretmanima djeluje na sve razine ljudskog bića. Djeluje se izravno na fizičko tijelo, odnosno na štitnjaču (neovisno o tome je li riječ o hipertireozi, hipotireozi ili o čvorićima koji nisu rijetka pojava). Također se djeluje na energetsko tijelo, tj. na otvaranje i balansiranje čakre, što ujedno pomaže boljoj komunikaciji, izražavanju sebe i poticanju snage volje. "Ljudsko tijelo je park u kojem je volja glavni vrtlar", William Shakespeare.

Doznaj kako svoj prostor možeš energetski pročistiti i otvoriti ga prema pozitivnim promijenama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.