Kolumne 04. listopada 2017.

Prva čakra: Osnovna životna energija nalazi se na dnu kralježnice

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Riječ čakra na sanskrtu znači kotač, a podsjeća na vrtložno kretanje energije. Čakre se nalaze na površini eteričnog tijela. Svaka čakra ima različitu frekvenciju titranja. Najbrža je pri tjemenu, a ostale u nizu kreću se sve sporije.

Čakre su povezane s endokrinim žlijezdama koje proizvode hormone, a važne su za razvoj svjesnosti. One trebaju biti otvorene i uravnotežene da bi se čovjek osjećao cjelovito, sretno i zdravo. Blokiraju se strahom i stresom.

Istočnjačka filozofija tvrdi da se ljudsko tijelo sastoji od energetskih centara, od kojih svaki sadrži univerzalnu životnu lekciju kako bismo se razvijali prema višoj svijesti. Čakre predstavlja duhovnu životnu poduku ili izazov koji je zajednički svim ljudskim bićima. Vertikalno su povezane, idući od trtične kosti kralježnice do vrha glave.

Utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje i kako je uravnotežiti

Kada osoba ovlada pojedinom čakrom, stječe moć i samospoznaju koja se ugrađuje u njezin duh i unaprjeđuje je u njezinoj svjesnosti. Trebali bismo znati da se osnovna životna energija nalazi na dnu kralježnice. Kada se ona aktivira, diže se spiralno uz kralježnicu do vrha glave, te prolazi kroz mnoge kanale i energetske centre. Glavni energetski kanali su Sušumna, ida i pingala. Čakre su mjesta na kojima se sijeku energetski kanali ida i pingala, a Sušumna se nalazi u središtu kralježnice.

Cakre2-Zk Možda te zanima... Čakre otkrivaju zdravstvene tegobe Zdravlje

Meditacija na čakre

Ako želimo imati otvorene i uravnotežene čakre, potrebno je svakodnevno meditirati na njih, tako da se počne disati iz svake pojedine čakre uz koncentraciju na njezinu boju. Odnosno, treba zamisliti određenu svjetleću kuglu boje čakre na koju meditiramo kako se spušta na nas i da se s njom stapamo, postajemo jedno te kako sami zračimo tu svjetlost koju širimo i šaljemo je svima poput bezuvjetne ljubavi.

Prva čakra - Muladhara - trtična ili korijenska čakra

Prva čakra - Muladhara smještena je na dnu kralježnice. Zrači svijetlocrvenom bojom. Tu je sjedište životne snage. Radom trtične čakre upravljaju nadbubrežne žlijezde. Važna je za rad bubrega, mokraćnog mjehura, a njezina energija prvenstveno utječe na zdravlje nogu i cjelokupnu snagu koja podržava fizičko tijelo kao i na zglobove kukova i dno kralježnice, a prelazi i u zdjelično područje tijela. Značajka ove čakre odnosi se na to koliko osoba može „materijalizirati" svoje snove pa se poremećaji prve čakre u psihološkom smislu očituju kao strah, nesigurnost, nemir, anksioznost, neorganiziranost, financijske poteškoće, mršavost ili pretilost, nedostatak fizičke snage.

Cakre-O Možda te zanima... Kako uravnotežiti čakre? Ljepota i relax

Terapije za prvu čakru

Ljudsko tijelo protkano je sa 72 000 meridijana (Nadija) kojima teče životna energija. Svi ti nadiji prolaze kroz ruke i noge, a oni završavaju na dlanovi mai stopalima. Na dlanovima i stopalima se nazire otisak svih naših organa. Kada dođe do zastoja protoka energije u tijelu pojavljuje se poremećaj i bolest.

  • Masaža tabana - refleksoterapija je jedna od najučinkovitijih tradicionalnih pristupa zdravlju. Osim što je ugodna, djeluje iscjeljujuće jer potiče protok energije kroz noge odnosno uravnotežuje rad svih organa.
  • Opuštanje u kupkama - koje su oplemenjene ljekovitim solima i aromatičnim uljima djeluje vrlo terapijski i relaksirajuće na cijelo tijelo. Dolazi do opuštanja mišića, potiče se metabolizam i ubrzava se čišćenje od štetnih tvari.
  • Hodaj bosa po zemlji i rosnoj travi jer ćeš tako uspostaviti ravnotežu između aurinog  polja i zemljinih energija, osim toga dobit ćeš dodatnu snagu pa ćeš se osjećati moćno, zdravo i osvježeno. Tako ćeš otvoriti trtičnu čakru.
  • Tretmani bioenergije savršeno otvaraju i balansiraju čakre.
Doznaj više o radu bioenergetičarke Biserke Blašković i pročitaj iskustva brojnih osoba kojima je pomogla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.