Ljepota i relax 21. ožujka 2013.

Kako uravnotežiti čakre?

Cakre-O
1/9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često imaš bolove ili ukočenost u određenom dijelu tijela? Ili pak osjećaš strah od intimnosti, povećanu nesigurnost, nemir i probleme s koncentracijom? Možda trebaš uravnotežiti svoje čakre. Sama riječ čakra potječe iz sanskrtskog jezika, a označava energetski vrtlog ili kotač, putem kojeg primamo životnu energiju, prerađujemo je i izražavamo prema van

Rad sa čakrama

Ciklus radionica ''Moć čakri'' traje sedam tjedana, a odvija se svake subote od 16 h do 19 h, u Holističkom studiu Tara centar u Novom Zagrebu. Tijekom svake radionice polaznici prolaze kroz teorijski dio; u kojem uče o sedam glavnih čakri u tijelu, gdje se nalaze te o njihovom djelovanju i povezanošću s fizičkim tijelom, a nakon teorijskog dijela, slijede vježbe koje uključuju joga asane, energetske vježbe, vježbe vizualizacije i meditacije. Polaznici tijekom trajanja radionica prolaze kroz tkz. proces čišćenja, koji se zna manifestirati na različite načine, a potisnute emocije izlaze van kroz snove ili životne situacije tijekom cijelog trajanja ciklusa. Vježbe za uravnoteženje čakri, nakon što se jednom nauče i savladaju mogu se raditi i kod kuće.

'Radionice mogu pohađati svi bez obzira na dob, spol i zdravstveno stanje. Osobito ih preporučujem osobama koje osjećaju bol ili ukočenost u određenom dijelu tijela, koje se teško nose s emocijama ili rojem misli u glavi te osobama koje su imale neke traume u djetinjstvu. Svaka, pa i najmanje stresna situacija može ostaviti trag na našem cijelom energetskom tijelu, pa je zato važno suočiti se s emocionalnom ili fizičkom traumom i otpustiti svaku pohranjenu emociju u čemu ti može pomoći rad s čakrama', kaže Petra Brzović Dabić, certificirana učiteljica joge i aromaterapeutkinja specijalizirana za žensko zdravlje, koja je pokrenula ciklus radionica ''Moć čakri''.

Pročitaj koji simptomi mogu otkriti da su čakre u disbalansu:

  1. čakra - nalazi se u području međice, povezana je s fizičkim tijelom preko nadbubrežne žlijezde. Poremećaji se očituju kao strah, nesigurnost, nemir, anksioznost, neorganiziranost, financijske poteškoće, mršavost ili pretilost, nedostatak fizičke snage, “odzemljenost“, problemi s kostima, zubima, nogama, problemi s crijevima i donjim dijelom kralježnice.
  2. čakra - nalazi se u području ispod pupka, povezana je s fizičkim tijelom preko jajnika i testisa. Poremećaji se očituju kao problemi reproduktivnih organa, slezene, mokraćnog sustava, problemi s menstruacijom, seksualna disfunkcija, problemi s donjim dijelom leđa, koljenima, kukovima, nedostatak fleksibilnosti, gubitak volje za hranom, seksom, životom, strah od promjene, histerija, bipolarni poremećaji, emocionalna ovisnost.
  3. čakra- nalazi se u području iznad pupka; povezana je s fizičkim tijelom preko gušterače. Poremećaji se očituju kao nisko samopouzdanje, loša samodisciplina, loša probava, okrivljavanje drugih, pasivnost, nepouzdanost, agresivnost, dominantnost, potreba da smo uvijek u pravu, izljevi bijesa, tvrdoglavost, poremećaji prehrane, dijabetes, čir, poremećaji želuca, gušterače, žuči, jetre.
  4. čakra- nalazi se u centru prsnog koša, veza s fizičkim tijelom.preko timusa i srca. Poremećaji se očituju kao asocijalnost, povučenost u sebe, kritičnost sebe i drugih, usamljenost, depresija, strah od intimnosti, narcisoidnost, nedostatak empatije, ljubomora, žrtvovanje, poremećaji rada srca, pluća, grudi, ruku, napetost između lopatica, bol u prsima, astma.
  5. čakra- nalazi se u području grla; povezana s fizičkim tijelom preko štitnjače. Poremećaji se očituju kao strah od govora, slabašan glas, teško izražavanje osjećaja riječima, sram, gluho/nijemost, previše pričanja, nesposobnost slušanja, tračanje, problemi s vratom, grlom, ušima, glasom, čeljusti ili štitnjačom.
  6. čakra-nalazi se između obrva; povezana s fizičkim tijelom preko hipofize. Poremećaji se očituju kao slaba vizualizacija, slaba memorija, nemaštovitost, poricanje, vjerovanje da je samo jedno istinito i pravo, halucinacije, opsesija, problemi s koncentracijom, noćne more, glavobolje, problemi s vidom.
  7. čakra- nalazi se na vrhu glave; povezana je s fizičkim tijelom preko epifize. Poremećaji se očituju kao ciničnost prema duhovnosti, poteškoće s učenjem, apatija, materijalizam, pohlepa, ovisnost o duhovnom, zbunjenost, odvojenost od tijela, migrene, tumori mozga.

Još uvijek se stigneš priključiti ciklus radionica ''Moć čakri'', pošalji mail i prijavi se na: info@tara-centar.hr ili na broj telefona: 098/484 288 Na sljedećoj stranici pročitaj izjave i iskustva polaznica.

Izjave polaznica

Ivana: Na ovu radionicu sam krenula od početka. Kada nam Petra tumači i priča o pojedinoj čakri, svaki put ostanem zatečena jer kao da zna sve o meni, o mojim blokadama i kada mi pomogne osvijestiti ih, osjetim olakšanje. A kada shvatim da nisam jedina u grupi sa tim blokadama, bude mi duplo lakše!

Svaki sat joge je posvećen jednoj čakri te se na tom satu isključivo fokusiramo na tu čakru, te radimo na blokadama koja je specifična za nju. Zanimljivo je kada smo radili na drugoj čakri, čiji se poremećaj manifestira u obliku blokade u donjem dijelu leđa, nisam mogla fluidno vježbati, a pred kraj radionice sam lakše dolazila u zadane asane. Naučila sam koliko naše misli utječu na fizičko tijelo. Uz pozitivan stav možemo micati i planine, a vjerujem kako ću do kraja radionice biti obogaćena za ogromno saznanje o samoj sebi. Sve pohvale za ovaj ciklus radionica!

Nevena: Radionica čakri utječe na moj život na sljedeće naćine: potiče me da slušam svoje tijelo, pa ga bolje razumijem, postajem svjesnija da trebam otpustiti prošle događaje, osjećam kako radim nešto kvalitetno za sebe. Najviše mi se sviđa što se instruktorica pri vježbanju posvećuje svakom polazniku prilikom korekcije izvedbe vježbe; to je jako važno. Nisu velike grupe ambijent i atmosfera je lijepa i ugodna. Postajem staloženija, jer mi je olakšano prihvaćanje okolnosti, a neki mišići su već čvršći, a novim saznanjima postajem kvalitetnija osoba.

Pročitaj kolumne od Petre Brzović.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.