Kolumne 08. veljače 2017.

Spriječi i liječi: Problemi s kožom odraz su unutarnjeg nezadovoljstva

Koža_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolazi vrijeme karnevala kada je sve dozvoljeno pa možemo po svojoj koži šarati, maskirati se i mijenjati svoj izgled. Ponekad imitiramo svoje idole i osjećamo se kao da smo u njihovoj koži. Mnogi se vole igrati i glumiti klaunove ili likove iz crtanih filmova. Ali sve je to kratkotrajno pa se onda opet moramo prizemljiti i pokazati svoje pravo lice.

Koža kao ogledalo

U svakodnevnom životu s kožom treba biti obazriv, pažljiv i poklanjati joj puno pažnje i njege. Ona je odraz našeg unutarnjem stanja te se preko nje vide mnogi poremećaji u tijelu. Koža je organ koji nas dijeli od okoline i predstavlja vanjsku granicu našeg stvarnog bića. Kada susretnemo prijatelja  prvo primjećujemo njegove oči - koliko su sjajne i s koliko životnosti zrače, zatim uočavamo kožu. Možda netko izgleda bljedoliko, a pamtimo ga ružičastog tena pa brzo zaključujemo kako mu je zdravstveno stanje narušeno.


Kod osoba crvenog, lica postoji vjerojatnost da su pretjerale u jelu i piću ili ih muče neki životni problemi pa im je povišen krvni tlak. Lako je već na prvi pogled po boji kože razlikovati visoko od nisko - tlakaša. Kada je netko osjetljivog zdravlja obično kažemo da ima tanku kože, a za flegmatike se govori da su debelokošci. Oznojena koža znak je nesigurnost i straha. Ako netko ima problema s kožom trebao bi se preispitati kakva mu je komunikacija s okolinom, prima li i daje dovoljno nježnosti.

Psihosomatsko tumačenje kožnih problema

  • Osip na koži znači da se osjećamo ugroženi i ograničeni pa se zbog toga pokušavamo osipom zaštiti. Zbog nesigurnosti su potisnute emocije te one sada žele izaći na vidjelo. Tu je važno biti iskren prema sebi pa će nam i drugi biti naklonjeniji.
  • Apsces na koži predstavlja unutarnji konflikt koji se nije mogao riješiti na duhovnoj razini te je došlo do eksplozije na koži i do upale na fizičkoj razini. Konflikte ne treba izbjegavati već ih osvijestiti i riješiti.
  • Akne su znak da se nešto u nama želi probuditi, postati vidljivo, a mi to potiskujemo zbog straha. Kod pubertetskih akni radi se o prikrivenom  buđenju seksualnosti. Ujedno predstavljaju obranu od dodira s drugim bićem iako nesvjesno osobe čeznu za tim.    
  • Ekcem nas upozorava da postoji nešto u osjećajima što nas ljuti i svrbi pa se zbog toga osjećamo ugroženi i povrijeđeni. Važno je biti svjestan što nas ljuti i svrbi te to svjesno integrirati u svoj život.
  • Psorijaza je poput oklopa kojim se štite vrlo osjetljive osobe jer postoji strah od emocionalne povrede. Tada je suptilnost smanjena pa nikakvi osjećaji ne mogu ulaziti ni izlaziti te je granica vrlo sigurna. Tu je prisutna čežnja za bliskošću, a istovremeno i strah od nje. Potrebno je otvoriti se životu i prevladati strah od povreda.

       Akne630_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock                                                     

Kako se Lana riješila akni?

Lana (22 g ), studentica iz Zagreba, bila je puna kompleksa zbog svog bubuljičavog lica. Nikakvom šminkom nije mogla prikriti ranice koje su se stvarale nakon istiskivanja bubuljica. To ju je izluđivalo i dovelo do depresije koja je ostavljala tragove na svim područjima njezina života. Ginekološki je utvrđeno da ima policistične jajnike, što je i bio razlog problematične kože. Nakon samo pet bioenergetskih tretmana, Lana se počela osjećati veselije, sigurnije, a bubuljice na licu su vidno nestajale.


Preporučila sam joj da uzima pivski kvasac jer obiluje vitaminima skupine B, a to su vitamin B1, B2, B5, B6, B12 i drugi. Pivski kvasac je bogat i mnogim mineralima poput željeza, mangana, natrija, kalcija, cinka, kalija, bakra i magnezija. Pivski kvasac jača naš imunološki sustav i djeluje antikancerogeno. Kvasac je pronašao svoje mjesto i u kozmetici. On pomaže u borbi protiv akni, ekcema i infekcija kože. Također jača zube i nokte. Mjesec dana poslije, Lana je posjetila ginekologa i  nalazi su bili uredni. Povremeno dolazi na tretmane, ali samo zbog energetske ravnoteže.

 | Author: Biserka Blašković, bioenergetičarka Foto: Biserka Blašković, bioenergetičarka

Celulit je za Danijelu postao samo ružno sjećanje

Daniela (47 g. ) imala je dugogodišnje hormonalne poremećaje koji su se očitovali u neredovitim menstrualnim ciklusima. Osim toga imala je probavne smetnje popraćene čestim glavoboljama. Sve bi to nekako prebrodila da se svakodnevno nije rastuživala gledajući svoje tijelo, a najviše bedra puna nakupina celulita. Na tim mjestima koža je izgledala poput narančine kore. Zbog toga se osjećala manje vrijednom i neprivlačnom. Bila je ugodno iznenađena kada je krenula na bioenergetske tretmane i kad se njezino tijelo počelo „otapati". Probava se pokrenula, a glavobolje su svakim danom bile sve slabije. Imala je burne reakcije - pojačano mokrenje i znojenje.

Zapravo, u tijelu se tada događa kompletno čišćenje, tako da mnogi izgube i po nekoliko kilograma. Gospođa Daniela je nakon toga promijenila način prehrane, zamijenivši teške mesne obroke laganijom hranom. Osim toga odustala je od slatke i presoljene s hrane te gaziranih pića. Svakodnevno je tijelo mazala kombinacijom sezamovog ulja, kakao maslaca i bademovog ulja. Rezultati su se brzo pokazali, koža je postala baršunasta i glatka, a celulit je sasvim nestao. Promijenila je stav o sebi i krenula na jogu. Sada kada smo malo osvijestili što je koža i prepoznali da li smo tanke kože ili debelokošci, moramo biti sretni što smo svi pokriveni tim prekrasnim plaštom koji nas štiti od raznih životnih udara. Dajmo joj pažnju, poštovanje i nemojmo ju razarati i previše ugrožavati. Njegujmo je uvijek na poseban i svojstven način.

Knjiga "Savršeni put do iscjeljenja" može se nabaviti u TISAKmedia centrima, a više informacija možete dobiti u Alternativnom centru „Hareom“, Garićgradska 14, Zagreb, 01 30 94 404 i 098 414 749 www.hareom.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.