Zdravlje Simptomi i pomoć 03. svibnja 2017.

Osteoporoza - sve što možeš učiniti kako bi je spriječila

Istezanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kosti su jedan od najvažnijih organa u ljudskom organizmu i potrebna im je posebna njega, kako bi ostale zdrave i dugovječne. S godinama, njihova gustoća se smanjuje i povećava se rizik za nastanak osteoporoze, a kao posljedica dolazi do različitih prijeloma.

 

 

 

Osteoporoza je bolest zrelog doba koja nastaje uslijed smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prijelomima. Približno 10 posto cjelokupne populacije ima osteoporozu, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Da bi se ova bolest preduhitrila, neophodno je unositi dovoljne količine kalcija i vitamina D, izbjegavati pušenje i alkohol, održavati normalnu tjelesnu težinu i baviti se tjelovježbom.

Sport_Kolaz | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Fizička aktivnost

Svakodnevne vježbe za održavanje dobre forme, pješačenje, šetnja, bavljenje sportom i vježbe istezanja mišića, preduvjet su zdravog života uopće, ali su posebno značajne u prevenciji osteoporoze, kako bi se spriječio gubitak koštane mase.

5 savjeta za zdrave kosti u slikama

Vježbe daju dobre rezultate jedino ukoliko se rade redovito, a prvenstveno su namijenjene ženama kod kojih postoji veliki rizik od osteoporoze: mršavim osobama, osobama s izraženom genetskom predispozicijom, osobama s pojačanim radom štitnjače i ženama u postmenopauzi.

Kalcij | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Uravnotežen unos kalcija i vitamina D

Kalcij je od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, a Vitamin D je važan jer pomaže apsorpciju ovog elementa. Nažalost, vrlo je teško unijeti dovoljne količine vitamina D kroz prehranu. Na raspolaganju je ograničen broj namirnica - masna ribe, uključujući losos, zatim neke vrste mlijeka i soka od naranče.

Oralna dopuna vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjuje rizik od fraktura kuka i bilo kojih drugih prijeloma koji nisu prijelomi kralježaka kod žena starosti preko 60 godina.

Neodgovornost prema vlastitom tijelu u mladosti utječe na stanje kostiju i povećava rizik obolijevanja od osteoporoze u drugoj polovici života. Procjenjuje se da je osteoporoza prisutna kod svake druge žene i svakog osmog muškaraca starijih od 50 godina.

Sirutka - saveznik protiv osteoporoze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.