Hrana 11. studenoga 2019.

Zbog svega ovoga riba bi se svaki dan trebala naći na tvom tanjuru

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si čula kako je ribu važno jesti najmanje dva puta tjedno? Što misliš, pridržavaju li se Hrvati tih preporuka? Pročitaj sve razloge zašto je riba dobra za zdravlje i promijeni prehrambene navike već danas

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) konzumacija ribe u Hrvatskoj i dalje je premala i po osobi iznosi svega 8 do 9 kg godišnje, dok je primjerice u Grčkoj 21 kg, a u Portugalu rekordnih 55,3 kg. Riba je namirnica puno zdravija od svih vrsta mesa, a osim što je fantastičan izvor bjelančevina s malo masti, sadrži i mnoge vitamine i minerale. Međutim nisu to jedin razlozi zašto bi se plava i bijela riba trebale svaki tjedan naći na tvom meniju. Krenimo redom:

1. Bogate su vitaminima 

Riblje je meso bogatije vitaminima od crvenog mesa, sadrži velike količine vitamina A, D, E i B i K koji su bitni za normalno funkcioniranje našeg tijela. Liječnici tvrde kako primjerice sardine štite zdravlje kostiju, mozga, imaju protuupalno djelovanje, reguliraju razinu šećera i među ostalim smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Čuvaju zdravlje očiju 

Je li riba dobra za tvoje oči? Odgovor je apsolutno da! Uključivanje ribe u prehranu, bilo da su to losos, srdela, tuna ili skuša, može poboljšati cjelokupno zdravlje očiju. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu pridonijeti liječenju sindroma suhog oka. Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za oči makularna degeneracija odnosno "istrošenost dijelova oka" može se spriječiti u 30 posto slučajeva ako se u prehranu uključe veće količine namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama.

3. Ne debljaju

Osim što su bogate proteinima, ribe su odličan izvor zdravih masnoća. One su hrana od koje se manje debljate zbog esencijalnih kiselina EPA i DHA koje sprečavaju taloženje masnoća na trbuhu i struku. Stručnjaci stoga preporučuju da bi u svrhu očuvanja zdravlja ribu trebalo jesti barem dva puta tjedno, i to u porcijama po 170 grama. Pri tome se barem jedna porcija treba sastojati od masnije ribe, poput skuše, srdele ili tune s obzirom na to da ove vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Ako nemaš uvijek vremena za pripremu ribe, tu su Eva sardine koje sadrže obilje proteina, vitamina D, kalcija i omega-3 masnih kiselina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Odgovorne su za lijepu kožu

Riba je vrlo korisna i za zdravlje tvoje kože. Poznati američki dermatolog Nicholas Perricone tvrdi kako su proteini koje sadrži riba dobri za obnovu i usporavanje starenja stanica kože dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.

5. Izvor su zdravih masnoća

Prirodno masne ribe, kao što su tuna, losos i srdela pune su omega-3 masnih kiselina koje u sebi sadrže dobre masnoće. Doprinose i održavaju normalne razine kolesterola te igraju ključnu ulogu u funkcioniranju rada mozga, jačaju imunološki sustav te čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava. Omega-3 masne kiseline posebno koriste osobama koje pate od kroničnih bolesti. Primjerice, uvelike pomažu šećernim bolesnicima te smanjuju pojavu aritmije srca.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

6. Olakšavaju probavu

Poznato je kako riba ima karakterističan miris, za što je odgovoran spoj pod nazivom trietilamin. Osim što daje specifičan miris trietilamin olakšava probavu i rješava te onog "teškog osjećaja" u želucu nakon jela. U današnje vrijeme bolesti povezane s nedostatkom probavnih enzima nažalost sve su češće što još jednom ribu stavlja na vrh popisa namirnica koje trebaš kupiti kad ideš u trgovinu ili na tržnicu.

7. Bogate su mineralima

I zadnje ali ne manje važno, ribe se smatraju odličnim izvorom minerala kao što su željezo, cink, selen i jod, koji je potreban za normalan rad štitnjače. Češće konzumiranje ribe osigurat će ti dugovječnost i zato jedi što vrijedi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.