Hrana 13. svibnja 2024.

Je li sigurno jesti voće ako su neki dijelovi pljesnivi?

Foto: Unspleash, Timo Volz Bobičasto voće
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Primijetili ste pljesnivu bobicu u pakiranju. Možete li je izdvojiti i pojesti ostale ili biste ih trebali sve baciti?

Svježe bobičasto voće rijetko je jeftino, pa ako ste pronašli pljesnivu bobicu ili dvije u pakiranju koje ste donijeli kući s tržnice ili iz trgovine, sigurno se pitate morate li ih sve baciti. Bilo bi to baš gadno!

Srećom, odgovor je da jedna loša bobica ne mora nužno pokvariti cijelo pakiranje. Evo što stručnjaci kažu o tome kada možete spasiti svoje bobice, kada ih je bolje baciti u smeće (ili kompostirati) i kako smanjiti šansu da se vaše bobice upljesnive.

Je li u redu jesti pljesnivo voće?

Otkrijete li pljesnivu jagodu, borovnicu ili malinu koja vreba u vašoj kutijici s bobičastog voćem — što ćete učiniti? "Ako otvorite posudu s bobicama i ustanovite da vam nekoliko bobica izgleda malo čudno, možete se riješiti onih koje su pljesnive, a ostale bi trebale biti u redu za jelo", kaže za Simply Recipes Bonnie Taub-Dix , registrirana dijetetičarka i nutricionistica te autorica knjige Read It Before You Eat It. "No, ako se pljesniva bobica čvrsto priljubila uz susjednu bobicu, možda biste trebali baciti i 'susjedu'", objasnila je.

U slučaju da niste sigurni, bacite sve bobice na kojima ima plijesni. "Kada je riječ o samim pljesnivim bobicama, trebali biste ih baciti", kaže Janice Revell, suosnivačica StillTasty.com, internetske stranice koja čitateljima pomaže u izbjegavanju bacanja hrane. "Nije sigurno jesti meko voće - poput bobičastog voća - koje ima plijesan na površini jer je plijesan može prodrijeti u meso voća gdje nije vidljivo golim okom", dodaje Revell, ponavljajući savjete Ministarstva poljoprivrede SAD-a.

Nakon što bacite sve pljesnive bobice ili one koje su bile u dodiru s lošim bobicama, preporučuje da ipak pregledate i preostale kako biste bili sigurni da nisu pretjerano mekane i da ne pokazuju znakove plijesni. Zatim temeljito operite ostatak bobica prije nego ih pojedete. 

Možda te zanima... Krivac za neobjašnjive glavobolje i otežano disanje mogao bi se naći u vašem domu, saznajte kako ga se riješiti Zdravlje

Što se događa ako pojedete pljesnivu bobicu?

"Ako ste pojeli bobičasto voće koje je bilo pljesnivo, malo je vjerojatno da ćete se razboljeti. Ali ako ste u nedoumici, najbolje je da ih bacite", kaže Taub-Dix. Možda mislite da je glupo bacati voće koje ste tako skupo platili, ali u konačnici je jeftinije baciti pljesnive bobice, nego da se i jedan dan osjećate loše. I Revell i Ministarstvo poljoprivrede SAD-a napominju da jedenje pljesnivog voća može uzrokovati alergijske reakcije i probleme s disanjem. Pa ako slučajno osjetite simptome kao što je otežano disanje, nazovite svog liječnika.

Jogurt-Bobičasto_Voće Možda te zanima... Zašto je bobičasto voće jedna od najzdravijih vrsta namirnica? Hrana

Kako spriječiti da se bobice ne upljesnive?

Naravno, najbolji način kako da izbjegnete jedenje pljesnivog bobičastog voća jest da ga uopće nemate u svom hladnjaku. Evo nekoliko savjeta kako da kupite najbolje bobičasto voće i održite ga u dobrom stanju.

  • Pregledajte pakiranje: Taub-Dix preporučuje kupnju bobičastog voća u prozirnim posudama kako biste mogli dobro provjeriti ima li vidljive plijesni. Ako kupujete bobičasto voće u kartonskoj ambalaži, provjerite je li vanjska strana kutije, uključujući dno, potpuno suha.
  • Držite ih na hladnom i suhom: Nakon što svoje bobice donesete kući, stavite ih u hladnjak, ali pričekajte s pranjem, operite ih neposredno prije nego što ih planirate jesti ili kuhati s njima. Toplo i/ili vlažno bobičasto voće mnogo je sklonije plijesni, pa ako držite suho voće u hladnjaku, ono bi trebalo i dulje trajati.
  • Iskoristite ih brzo: Svježe, neoprane bobice mogu stajati i do tjedan dana u hladnjaku, ali najbolje je iskoristiti ih unutar dva ili tri dana, pogotovo ako imate vrlo osjetljivo bobičasto voćem kao što su maline. Ako mislite da ga nećete stići pojesti, bobičasto voće možete uvijek pretvoriti u džem ili ga zamrznuti. Za zamrzavanje, isperite bobice, osušite, narežite po želji, stavite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje ili silikonskim podloškom, zatim zamrznite dok ne očvrsnu i prebacite u hermetički zatvorenu vrećicu ili posudicu.
  • Razmislite o kupnji smrznutog bobičastog voća:  Ako nije sezona bobičastog voća, a kuhate s njima ili radite smoothieje, razmislite o kupnji smrznutog bobičastog voća. "S nutricionističkog aspekta, smrznuta hrana jednako je vrijedna kao i svježa hrana, osim toga lakše ju je pohraniti, trajat će dulje, a vjerojatno će i koštati manje", kaže Taub-Dix.
šparoge Možda te zanima... 4 proljetne namirnice koje potiču rad jetre i ubrzavaju probavu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.