Zdravlje Simptomi i pomoć 27. siječnja 2024.

Krivac za neobjašnjive glavobolje i otežano disanje mogao bi se naći u vašem domu, saznajte kako ga se riješiti

Foto: Unsplash+ Glavobolje su jedan od simptoma povišene razine trombocita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak i ako nije vidljiva na zidovima ili namještaju, moguće je da je plijesan prisutna u kući.

Visoka vlažnost zraka kao i temperatura između 15 i 25 idealni su uvjeti za rast plijesni u kući, a poseban problem postaju tijekom jesenskih i zimskih mjeseci jer manje prozračujemo prostorije. Također u tim mjesecima više vremena provodimo u kući pa smo i više izloženi štetnim sporama. 

Plijesan se u domu može pojaviti na zidovima ili čak odjeći i namještaju, a očituje se smeđim, sivim i zelenim flekicama. Osim što ostavlja tragove na zidovima i drugim dijelovima doma, ostavlja posljedice i za naše zdravlje. Ako plijesan ne vidiš jasno na zidu, ne znači da ona nije prisutna u kući. Postoji nekoliko skrivenih znakova da se spore plijesni šire kućom, a Insider navodi ovih pet:

Imate osjećaj kao da ste stalno prehlađeni 

Ako osjetite da vam je zdravlje narušeno, moguće je da ste pod stresom, da ne vodite uravnotežen život ili da ste se zarazili nekom vrstom virusa, ali to također može značiti da je problem u plijesni. Jedan od najboljih načina da utvrdite jesu li simptomi koje osjećate povezani s plijesni u kući ili ne je taj da odete iz kuće na nekoliko dana. Ako osjetite da se isti simptomi ponovno javljaju kada se ponovno vratite kući, vrijeme je da krenete u potragu za plijesni. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Plijesan na zidu nastaje zbog visoke vlažnosti zraka

Osjećate miris vlage u zraku

Čak i ako plijesan ne vidite na zidovima ili drugdje, moguće je da se skriva u kući, a možete je prepoznati i po karakterističnom mirisu. Različite vrste plijesni imaju različit miris, no ako se u kući pojavi neugodan miris, a ne znate mu izvor, mogao bi biti od plijesni. Najčešće se ipak radi o prepoznatljivom vlažnom mirisu koji ćete najbolje osjetiti ako zatvorite sve prozore i napustite kuću na nekoliko sati jer će se tako miris intenzivirati pa ćete ga lakše osjetiti kada se vratite kući.

Često vam curi krv iz nosa

Neki su ljudi jednostavno podložniji curenju krvi iz nosa, no ako inače nemate problema s krvarenjem iz nosa i ono odjednom postane često, za to bi mogla biti odgovorna plijesan. U tom slučaju je najbolje obratiti se liječniku za savjet, a ako se uzrok krvarenja ne može pronaći u nekim drugim stanjima, provjerite imate li plijesni u kući.

Imate neobjašnjive glavobolje, a postaju i sve češće

Izlaganje sporama plijesni može imati kratkotrajne i dugotrajne posljedice na zdravlje. Sve započinje curenjem nosa i glavoboljama, a s vremenom prelazi u gore navedene simptome konstantne prehlade kao i nadraživanje dišnih puteva. Izvor konstantnih glavobolja mogu biti i razna druga medicinska stanja, no uvijek je dobro eliminirati plijesan kao uzročnika.

Teško dišete i imate problema s dišnim putevima

Posljedice dugotrajnom izlaganju pljesni mogu se očitovati na dišnim organima. Čak i potpuno zdrave osobe koje nisu nikada imale problema s dišnim putevima mogu razviti smetnje nakon pojave plijesni u domu. Ako naglo osjetite da ostajete bez zraka ili vam je disanje oteženo, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. 

Kako spriječiti i ukloniti plijesan? 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi kako plijesan u kuću ulazi kroz prozore, vrata te uređaje za hlađenje ili grijanje prostora. Čak i ako uđe u kuću, plijesan se neće moći razmnožavati ako nema optimalne uvjete. Jedan od najvažnijih uvjeta je visoka vlažnost zraka, a može rasti i na vlažnim dijelovima gdje se dogodilo curenje iz cijevi ili primjerice posudama s cvijećem. Materijali koji se koriste za izgradnju kuća, poput drveta, boje za zidove, tapeta i izolacije imaju dovoljno nutrijenata da plijesan raste na njima, a one se može hraniti i prašinom. Upravo zato je važno riješiti svako curenje vode iz cijevi u domu i održavati čistoću prostora. Kako biste spriječili pojavu plijesni, postoje i razni uređaji kojima možete smanjiti vlažnost zraka u prostoriji. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Sa zidova i predmeta najučinkovitije je ukloniti plijesan mješavinom varikine i vode

Kada se plijesan ipak pojavi u kući, važno je ukloniti uzročnike odnosno smanjiti vlagu zraka i počistiti curenje vode te predmete koji su zahvaćeni sporama, primjerice tepihe, namještaj i slično. Sa zidova i predmeta najučinkovitije je ukloniti plijesan mješavinom varikine i vode, a ako koristite takvu otopinu svakako je potrebno nositi zaštitne rukavice i dobro prozračiti prostoriju. Postoji i posebna boja za zidove kojom možete spriječiti ponovno stvaranje plijesni. 

Ako je plijesan ipak zahvatila velik dio prostorije i ne možete je se riješiti sami, potrebno je pozvati stručnjaka. Plijesan lako prerasta u velik problem, posebno za zdravlje pa je zato najbolje napraviti sve što možete da spriječite pojavu plijesni. 
 

Prirodna sredstva za čišćenje Možda te zanima... Prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti kod kuće Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.