Zdravlje Simptomi i pomoć 04. veljače 2023.

5 znakova da se ne krećete dovoljno

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad sve što želite jest leći u krevet i pogledati neku seriju ili film, zatim padne kiša pa ne možete van ili jednostavno dođete kući i radite nešto na računalu. Sve to utječe na naše tijelo i ono šalje znakove da se niste dovoljno kretali.

Natečene oči

Sjedilački način života jedan je od glavnih okidača zadržavanja vode. Podbuhle ili natekle oči pojavljuju se tada kao rezultat duljeg zadržavanja tijela u vodoravnom položaju. Kako navodi Bright Side, najbolje rješenje tada je prakticiranje joge, a neki od pokreta koji se preporučuju su halasana ili plug, paschimottanasana ili intenzivno dorzalno rastezanje, čakrasana ili most, salamba sarvangasana ili svijeća te salamba sirsasana ili stoj na glavi.

Zatvor

Fizička aktivnost važna je i za redovito pražnjenje crijeva. Ako većinu vremena provodite sjedeći, trebat će više vremena da se hrana kreće debelim crijevom. Slijedom toga, količina vode koju tijelo apsorbira iz stolice je ograničena, što dovodi do zatvora. Dakle, redovito kretanje poboljšava učinkovitost probavnog trakta. Čak i jednostavna istezanja od pet minuta nekoliko puta dnevno mogu spriječiti zatvor.

Zaboravljivi ste

Ako vam se često čini da vam je neka misao promaknula, možda bi trebali malo razmisliti o kretanju. Jedno je istraživanje otkrilo da ljudi koji vode neaktivan način života pokazuju strukturne promjene u mozgu u području medijalnog sljepoočnog režnja. Ovaj režanj odgovoran je za našu sposobnost pamćenja. Dokazano je dakle da tjelesna aktivnost poboljšava pamćenje, stoga se prvom prilikom ustanite i malo prošetajte.

Bole vas koljena

Fizička aktivnost tajni je ključ koji će umanjiti bolove u nogama. Zašto, pitate se? Vježbanjem možete ublažiti simptome artritisa i osteoartritisa, posebno kada su u pitanju aerobne vježbe. Pacijentima s kroničnom boli u koljenu i nogama općenito često se savjetuje da prođu program vježbanja jer tada mišići jačaju i postaju fleksibilniji.
 

Možda te zanima... Ne mora biti 10 tisuća koraka dnevno, dovoljno je i manje Fitness

Žudite za slatkim

Tjelesna aktivnost savršen je način kako stati na kraj žudnji za šećerom ili općenito slatkišima. Ona pojačava energiju i oslobađa endorfine koji potiču opću sreću. Sretni hormoni, pak, značajno smanjuju žudnju za šećerom. Dovoljna količina kretanja tijekom dana mogla bi stoga ukloniti loše raspoloženje, a bez lošeg raspoloženja nećete imat ni potrebu za nečime što će vas 'razveseliti'.
 

Možda te zanima... 10 mitova o vježbanju: Savjeti koji ne funkcioniraju Fitness

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.