Fitness 10. prosinca 2023.

10 mitova o vježbanju: Savjeti koji ne funkcioniraju

Foto: Pexsels Fitnes mit je da se mišići mogu izduljiti vježbanjem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz sve dobre i loše savjete dostupne na društvenim mrežama, odlučili smo napraviti popis "fitness mitova" kako biste razlučili koje savjete vrijedi slijediti, a koje odbaciti

Ako redovito vježbate bez sumnje radite odličan posao za svoju psihičku, ali i fizičku spremu, a ako ipak niste toliko aktivni u fitness svijetu, razmislite o tjelovježbi jer ona čini čuda za zdravlje.

Mit 1: Trbušnjaci su najbolja vježba za smanjivanje masnoće s trbuha

"Trbušnjaci su vježba koja skuplja mišiće trbuha što će povećati njihovu snagu i izdržljivost, ali oni sagorijevaju mrvicu kalorija", kaže Michele Olson, doktorica na Sveučilištu Auburn u Alabami. Potrebno je sagorjeti 3.500 kalorija kako biste izgubili samo jedan kilogram masti, a ako napravite 50 trbušnjaka, nećete biti ni blizu tome. Kombiniranje kardio vježbi sa zdravom prehranom recept je za ravan trbuh", prenosi Everyday Health.

Možda te zanima... Uz ovaj video nauči pravilno raditi trbušnjake Fitness

Mit 2: Dugo trčanja na traci najbolja je vježba

Raznolikost je znak dobro odrađenog vježbanja, a ne sati provedeni radeći istu stvar. "Provedite pet minuta na traci za trčanje, pet minuta na stepenicama i pet minuta na ergometru", savjetovao je prof. Michael Maina sa Sveučilišta Roanoke u SAD-u.

Mit 3: Vježbanjem za vrijeme ekstremnih vrućina potrošit ćete više kalorija nego vježbanjem iste vježbe na nižoj temperaturi

Hot joga trenutno je jedna od popularnijih vrsti vježbanja, no to ne znači da ćete na njoj potrošiti najviše kalorija. "Isti broj kalorija potrošit ćete radili pozu pozdrav Suncu za vrijeme visoke ili niske temperature", kaže Olson. Ono što je zanimljivo jest da će vam upravo za vrijeme hladnog vremena možda biti lakše trenirati, zbog činjenice da nema vrućine i vlage u zraku, što će vas potaknuti da trenirate više i duže pa ćete tako izgubiti više kalorija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mit 4: Sve što vam je potrebno za cjelovit program vježbanja su kardio vježbe i utezi

"Fitness se zapravo mjeri u pet dimenzija - snaga, brzina, okretnost, izdržljivost i fleksibilnost", kaže osobna trenerica Amanda L. Ebner. "Ako se fokusirate samo na staromodni duo 'kardio-utezi', propustit ćete neke druge i nevjerojatne mogućnosti vježbanja, kao što je jačanje snage, trening visokog intenziteta, timski sportovi, treniranje maratona i slično", zaključila je. "Pokušajte pronaći područje u kojem ste najslabiji i usmjerite se na izgradnju tih vještina", savjetovala je Ebner.

Možda te zanima... 5 najboljih vježbi za žene starije od pedeset godina Fitness

Mit 5: Vježbanje na spravama sprječava ozlijede i bolje ih je koristiti od slobodnih utega

"Stojevi za snagu uglavnom su dizajnirani na temelju dimenzija prosječnoga muškarca. Na temelju veličine njegovih koljena, leđa i ramena", kaže Olson. Zbog toga, vježbanje na njima može naštetiti zglobovima. Prednost korištenja slobodnih utega jest u tome da ih sami podižete i možete pratiti prirodne pokrete svojega tijela. Olson nadodaje i kako slobodni utezi uključuju više glavnih mišića koji podupiru kralježnicu i pomažu poboljšati ravnotežu sprečavajući uobičajena istegnuća mišića i padove.

Mit 6: "Bez muke nema nauke"

Navedenu uzrečicu "no pain, no gain", često možeš čuti kao savjet od online fitness instruktora. No, niti jedan pravilan savjet ne bi trebao istinski zagovarati bol kao uspješni dio rutine vježbanja. "Postoji razlika između male upale mišića ili ozbiljne ozlijede", kaže Maina. "Trebali biste osjetiti blagi umor nakon vježbanja ili slabu nelagodu u mišićima, no nikako ne biste trebali svakodnevno osjećati bol ili doći do ruba nesvjestice zbog vježbanja", zaključuje.

Mit 7: Statično istezanje uvijek sprječava ozlijede

"Istezanje hladnih mišića, tetiva i ligamenata može im naštetiti budući da su na početku vježbanja relativno kruti", kaže Olson. "Umjesto toga, za početak zagrijte mišiće izvodeći dinamične pokrete brzog hodanja ili podizanja koljena. Navedene aktivnosti potaknut će jaču cirkulaciju u mišićima i doslovno ih zagrijati".

Možda te zanima... Pet dobrobiti petominutnog istezanja: Pogledaj kako to raditi pravilno Fitness

 Mit 8: Moguće je vježbanjem izdužiti mišiće

"Dužina mišića dostiže svoj vrhunac kada dođete u svoje odrasle godine i kada prestanete rasti u visinu", navodi Olson. "Međutim, vježbanje pilatesa i ples često zahtijevaju određenu vrstu držanja kao što je dugotrajno uspravno držanje, držanje podignute brade i općenito podizanje gornjeg dijela tijela koji mogu mišiće vizualno činiti vitkijima i izduženijima". No, Olson naglašava da "ti treninzi zapravo ne uzrokuju da se mišići povećavaju ili produže".

Možda te zanima... Ples na svili - trening uz koji nikad nećeš imati "šišmiš" ruke Fitness

Mit 9: Vježbanje na eliptičnim trenažerima jednako je trčanju, samo ne uzrokuje pritisak na zglobove

"Istina, eliptični stoj može minimizirati vrstu trzaja u zglobovima koji je čest kod trčanja, no kut nagiba za vrijeme vježbanja na eliptičnom trenažeru može predstavljati opasnost, ako imate probleme s kukovima ili stare ozlijede", kaže Ebner. "Ako imate problema s kukovima šetnja i vožnja biciklom bolji su odabir od kardiovaskularnih vježbi".

Mit 10: Više proteina i manje ugljikohidrata rezultirat će jačim mišićima

Ugljikohidrati su potrebni kada naporno vježbate kako biste imali energije i kako biste mogli nastaviti dalje. "Smanjivanjem količine ugljikohidrata tijelo će uzimati potrebne stvari iz mišića", kaže Olson. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.