Fitness 5 koraka do lijepog i zdravog tijela 15. listopada 2018.

Ples na svili - trening uz koji nikad nećeš imati "šišmiš" ruke

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si ih vidjela na televiziji ili si imala priliku uživo gledati cirkus, ali sigurno si ih zapamtila- akrobate koji su izvodili razne trikove i akrobacije na svili, špagi ili nekim drugim rekvizitima. Razgovarali smo s Anom Ćurić, trenericom plesa na svili i ona nam je otkrila što je to i tko se time može baviti.

Ples na svili je vrsta izvedbe u kojoj jedan ili više umjetnika izvode zračne akrobacije dok vise sa tkanine. Tkanina se može obijesiti kao jedan ili kao dva komada. Izvođači se penju bez sigurnosnih linija i oslanjaju se na svoju vještinu. Koriste tkaninu za omotavanje, padanje, ljuljanje i izvođenje trikova i akrobacija.

Možda te zanima... Satovi plesa uz koje pobuđuješ ženstvenost, mršaviš i uživaš Fitness Možda te zanima... "Ples je ona svakodnevna terapija koju svatko od nas treba - stress release" Fitness

Jedna udruga koja se bavi upravo takvim cirkusantskim akrobacijama smjestila se na Velesajmu i zove se Traumatic Arts. Naime, oni su odlučili prenijeti svoje cirkuske vještine svakome tko ih želi naučiti.

Mi smo razgovarali s trenericom plesa na svili Anom Ćurić, a ona nam je ispričala i pokazala kako izgleda jedan trening. 

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Rizici nepravilnog izvođenja

"Na ovom treningu su početnice i ovo im je drugi tjedan", rekla je Ana Ćurić, diplomirana kineziologinja i trenerica: "Ne trebaju imati nikakve predispozicije jer se ovdje razvija bazična snaga." 

Trening traje 90 minuta, a 20 minuta do pola sata odlazi na zagrijavanje, nakon čega slijede vježbe snage. To su specifične vježba snage, mobilnosti i fleksibilnosti jer osim što trebaju snagu, potrebna im je i određena doza fleksibilnosti. Vježbe na svili traju otprilike sat vremena, a dvije se polaznice izmjenjuju na jednoj svili. Kako bi pravilno izvodile pokrete na svili moraju savladati određene tehnike, u suprotnom može biti jako opasno. 

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

"Ovo može biti i jako opasno zbog nepravilnog vježbanja. Upravo zato što rade s vlastitom težinom, osvještavaju mišiće koje polaznici možda nisu nikad osjećali. Naravno, rad s vlastitom težinom je ono što stvara najveći rizik od ozljede. Zato je važno tražiti stručno vodstvo i ljude koje imaju znanje i iskustvo s plesom na svili", rekla je trenerica Ćurić.

"Ja zaista radim na tome da pravilno rade tehniku kako bi koristile ne samo snagu ruku nego cijelog tijela", rekla je Ana Ćurić, ali ističe da se ipak najviše razvija gornji dio tijela.

"Gornji dio tijela se najviše razvija na svili, ne mogu lagati, bilo bi možda atraktivnije da mogu pozvati na trening zbog stražnjice i nogu, ali zato to pokušavam uvesti u zagrijavanje", rekla je trenerica koja se plesom na svili bavi već osam godina, a otkrila ga je dok je živjela u Grčkoj.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Neobično i kreativno

"Oduvijek sam se željela baciti nečim neuobičajenim, obožavala sam gledati cirkus i voljela gledati performere na svili, šipki, u zraku i valjda sam se i ja na kraju tako usmjerila", rekla je trenerica Ćurić. 

Kako je završila Kineziološki fakultet, velika je obožavateljica sporta i često se natjecala u plesu na šipki, ali ples na svili joj se svidio zbog tog umjetničkog elementa

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

"Volim im dati i kreativne zadatke kako se trening ne bi svodio na to da ja pokažem jednu figuru i one ju ponove. Želim da kroz ples razvijaju i svoju kreativnost i individualnost", rekla je trenerica. 

Ples na svili nije rezerviran samo za odrasle, a kako trenerica Ćurić naglašava da je s djecom i puno lakše raditi

"Žilaviji su i to je nekako njihovo prirodno kretanje, odrasli previše razmišljaju mogu li nešto napraviti ili ne. Dok djeca nemaju strahova i većina njih se znala popeti na uže bez da sam im objasnila kako. Malo jesu nemirniji pa je njihov trening više kroz nekakvu igru", rekla je. 

Zašto bi trebala probati ples na svili? 

"Ako nikad nisi letjela, ako želiš razviti svoju individualnost i kreativnost, družiti s ljudima, naučiti plesne vještine i sve to povezati u jedan cirkuski ugođaj", zaključila je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.