Hrana Hrana kao lijek 18. listopada 2016.

Četiri do pet superbobica dnevno za zdravlje i dobro raspoloženje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grmolika biljka goji raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njezini slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju znanstvenika kada su uočili da ih jedu vukovi.

 I dok divlje životinje slijede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva goji bobica i nazivaju ih ”bobice sreće”, jer donose zdravlje i dobro raspoloženje. Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost goji bobica da produlje život i uspore proces starenja. 

Goji bobice sadrže 19 aminokiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, prije svega cinkom, kalcijem, selenom i fosforom. Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanij, mineral koji se pokazao vrlo uspješnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, osobito B1, B2, B6, neophodnima za pretvaranje hrane u energiju.

Pet namirnica koje bi bilo poželjno uvrstiti u prehranu

Dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno

Odličan su izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje sudjeluju u proizvodnji hormona i osiguravaju nesmetano funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Crvene bobice sadrže beta-sitosterol koji smanjuje razinu kolesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.

Goji ublažavaju nuspojave radioterapije i kemoterapije, usporavaju razvoj komplikacija dijabetesa, štite jetru, bubrege i mokraćni sustav, pospješuju proizvodnju spermatozoida. Znanstvena istraživanja pokazala su da povećava razinu testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena. Za dobro zdravlje i raspoloženje dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno.

Goji_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Idealne za dijetu

Bobice goji imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osjećaj sitosti, tako da osoba ne osjeća potrebu nešto pojesti između obroka. Novija istraživanja pokazala su da aktivne tvari iz goji bobica pomažu u održavanju mišića, što je osobito važno kada se reducira prehrana s ciljem da se skine višak kilograma.

Glikemijski indeks - mjerilo kvalitete ugljikohidrata!

Aromatični dodatak jelu 

Goji bobice mogu se konzumirati svježe, sušene, u obliku soka ili čaja od suhih plodova ili kao dodatak napicima i jelima. Suhe bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvježavajućim juhama, jelima sa svinjetinom, piletinom, rižom i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, kruhu. Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i umaci, a koriste se i kao začin. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      kresimir3

      4-5 goji bobica dnevno ? hahahahahaha Preporučena dnevna doza konzumacije goji bobica je 100 g dnevno ( 50 g ujutro na tašte i 50 g navečer )

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.