Hrana Hrana kao lijek 09. srpnja 2023.

7 dobrobiti borovnica za zdravlje

borovnice
Foto: Unsplash Borovnice imaju malo kalorija, ali puno nutrijenata
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Borovnice su slatke, hranjive i omiljene. Često se o njima govori kao o supernamirnici, siromašne su kalorijama, ali bogate nutrijentima. Healthline je prikupio deset dokazanih prednosti koje borovnice imaju na zdravlje.

Siromašne kalorijama, ali bogate nutrijentima

Grm borovnice (Vaccinium sekta Cyanococcus) je cvjetni grm koji rađa plod s plavičastom, ljubičastom nijansom - borovnice. Postoje različite sorte borovnica, a za uzgoj borovnica u Hrvatskoj preporučuju se visokogrmolike sorte. Jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41 % preporučene dnevne potrebe za vitaminom C, a 100 g borovnica sadrži:

  • 57 kcal
  • oko 84% vode
  • 0,74 g bjelančevina
  • 14,49 g ugljikohidrata
  • 0,33 g masti 
  • 2,4 g dijetalnih vlakana.

Pune su antioksidansa

Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i doprinijeti bržem starenju i bolestima kao što je rak. Smatra se da borovnice imaju jednu od najviših razina antioksidanata među voćem. Glavni antioksidacijski spojevi u borovnicama pripadaju obitelji polifenola koji se nazivaju flavonoidi. Smatra se da je jedna skupina flavonoida posebno - antocijanina - odgovorna za velik broj blagotvornih učinaka tih bobica na zdravlje. Dokazano je da borovnice izravno povećavaju razinu antioksidansa u tijelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Borovnice smanjuju oštećenje DNA što može pomoći u zaštiti od starenja i raka

Oksidativna oštećenja DNA neizbježan je dio svakodnevnog života. Kaže se da se desi na desetke tisuća puta dnevno u svakoj stanici u tijelu. Oštećenje DNA  razlog je starenja. Također igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka. Budući da su borovnice bogate antioksidansima, mogu neutralizirati neke od slobodnih radikala koji oštećuju DNA. U jednoj studiji, 168 osoba dnevno je pilo litru soka od borovnice i jabuke. Nakon četiri tjedna, oksidacijsko oštećenje DNA zbog slobodnih radikala smanjeno je za 20 %. Ovi se nalazi slažu s manjim studijama u kojima su korištene svježe ili borovnice u prahu. 

Borovnice štite kolesterol u krvi od oštećenja

Male, guste čestice LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola), opasne su jer lakše oksidiraju, a samo oksidirani kolesterol može stvoriti opasne naslage na žilama. Oksidacija "lošeg" LDL kolesterola je ključni korak u nastanku bolesti srca. Antioksidansi u borovnicama su snažno povezani sa smanjenim razinama oksidiranog LDL-a. To čini borovnice vrlo dobrima za srce. Dnevni unos 50 grama borovnica smanjio je razinu LDL kolesterola za 27 % u roku od osam tjedana koliko je trajalo istraživanje na skupini osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Borovnice mogu sniziti krvni tlak

Čini se da borovnice imaju značajne prednosti za osobe s visokim krvnim tlakom što je glavni čimbenik rizika za srčane bolesti.
U osmotjednom istraživanju, pretili ljudi koji su imali visoki rizik od srčanih bolesti zabilježili su smanjenje krvnog tlaka od 4 do 6 % nakon što su konzumirali 50 grama borovnica dnevno. U drugim studijama primijećeni su slični učinci, posebno za žene u postmenopauzi.

Borovnice mogu pomoći u održavanju funkcije mozga i poboljšanju memorije

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga što negativno utječe na funkciju mozga. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su neophodna za inteligenciju. Čini se da oni pomažu u stvaranju neurona. Studije provedene na ljudima također su imale obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem konzumiralo je sok od borovnice svaki dan. Nakon 12 tjedana, doživjeli su poboljšanja u nekoliko segmenata moždanog funkcioniranja. Šestogodišnje istraživanje na više od 16.000 starijih osoba otkrilo je da je redovita konzumacija borovnica i jagoda povezana s kašnjenjem mentalnog starenja do 2,5 godine.
 

borovnice Možda te zanima... Koliko dnevno treba pojesti borovnica za bolje pamćenje i zdravije srce? Hrana
 

Antocijanini u borovnicama mogu imati pozitivne učinke protiv dijabetesa

Borovnice imaju umjerene količine šećera u usporedbi s drugim plodovima. Jedna čaša borovnica (148 grama) sadrži 15 grama šećera, što je ista količina šećera koju sadrži mala jabuka ili velika naranča. Istraživanja pokazuju da antocijani u borovnicama imaju povoljan učinak na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze.

U studiji kod 32 pretile osobe s inzulinskom rezistencijom, dva smoothieja s borovnicama dnevno koje su konzumirali uzrokovali su značajna poboljšanja osjetljivosti na inzulin. Smanjenje osjetljivosti na inzulin smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, koji su trenutno među vodećim zdravstvenim problemima u svijetu.
 

Možda te zanima... Ljubičasti cheesecake, naravno od borovnica Hrana

Izvor: Healthline

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.