Hrana Hrana kao lijek 25. travnja 2023.

Koliko dnevno treba pojesti borovnica za bolje pamćenje i zdravije srce?

borovnice
Foto: Pexels Borovnice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Konzumiranje šake divljih borovnica svaki dan moglo bi ojačati kognitivno i kardiovaskularno zdravlje, pokazalo je novo istraživanje. Studija otkriva da su antocijanini (polifenoli iz biljaka koji dobro utječu na zdravlje) borovnice odgovorni za poboljšanje krvožilnog i cerebralnog protoka krvi, što su neki od vjerojatnih mehanizama iza zdrave kognitivne funkcije.

Šalica divljih borovnica više je od ukusnog međuobroka, pokazalo je novo istraživanje Fakulteta znanosti o životu i medicine King's College London u Ujedinjenom Kraljevstvu. Također može potaknuti mozak, sniziti krvni tlak i pridonijeti boljem kardiovaskularnom zdravlju. Randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano ispitivanje pokazalo je da su oni koji jedu borovnice pokazali poboljšanu izvršnu funkciju, popravili kratkoročno pamćenje i imali brže vrijeme reakcije. Sudionici studije koji su svakodnevno pili piće napravljeno od 26 grama (g) liofiliziranog praha divlje borovnice tijekom 12 tjedana primijetili su smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za 3,59 milimetara živinog stupca (mmHG) i poboljšanu funkciju krvnih žila u usporedbi s osobama koje su konzumirale placebo prah. Sudionici koji su konzumirali borovnice bili su bolji u trenutnom prisjećanju popisa riječi i istraživači nisu primijetili poboljšanje dugoročnog pamćenja.

Borovnice Možda te zanima... Zašto bi žene trebale češće jesti borovnice i chia sjemenke? Hrana

Ne moraju biti divlje borovnice i dovoljno je 178 g

U istraživanju je sudjelovao 61 zdrav muškarac i žena iz Londona, u dobi između 65 i 80 godina. Tijekom 12 tjedana, polovica ih je svaki dan pila napitak koji je sadržavao 26 g liofiliziranog praha divlje borovnice, dok je druga polovica konzumirala placebo koji odgovara okusu, izgledu, makronutrijentima, vlaknima i vitaminu C.

U studijama hrane uobičajeno je koristiti praškaste tvari za precizna mjerenja. Količina od 26 g praha borovnica koje su sudionici pili svaki dan ekvivalentno je 178 g cijelih borovnica. Dr. Ana Rodriguez-Mateos, i viša istraživačica na projektu napomenula je za Medical News Today da borovnice ne moraju biti samonikle, jer postoje druge studije koje su provedene s drugim vrstama borovnica koje pokazuju dobrobiti za kognitivno i krvožilno zdravlje.

Kako se beru borovnice Možda te zanima... Mnogi se zaprepastili kad su doznali kako se beru borovnice, pogledaj video Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.