Hrana Hrana kao lijek 09. veljače 2023.

4 ugljikohidrata koja smanjuju nadutost i potiču probavu

Batat
Foto: Pexels Batat
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadutost je problem s kojim se mnogi gastroenterolozi i nutricionisti stalno susreću u privatnoj praksi. Većina ljudi koji žive s nadutošću u stalnoj su potrazi za otkrivanjem specifične osjetljivosti na hranu koja je u pozadini njihova problema ili pronalaženja pravog rješenja u obliku čarobne hrane za uklanjanje nadutosti.

Prilično je teško identificirati koja je točno namirnica isključivi krivac za nečiju nadutost, a još je teže pronaći samo jedan lijek koji će riješit taj problem. U slučaju celijakije, eliminacija pšenice i drugih namirnica koje sadrže gluten za većinu je apsolutno rješenje za uklanjanje nadutosti. Ali, za sve ostale koji pokušavaju smanjiti naduti trbuh, odgovor se obično nalazi u promjeni ukupnog prehrambenog obrasca, a ne u fokusiranju na jednu namirnicu. Realnije je očekivati od hrane da će jedenje nečeg određenog napeti, a ne "ispuhati" trbuh. Treba se fokusirati na prepoznavanje "sigurnije" hrane za koju je manje vjerojatno da će izazvati ili pogoršati nadutost.

Određene namirnice koje apsolutno odgovaraju jednima, drugima mogu biti među najgorim okidačima nadutosti. Kada je riječ o dijetama protiv nadutosti, one ni na koji način nisu jednoznačne za sve. Ovo je osobito istinito kada je riječ o ugljikohidratima, budući da su ugljikohidrati jedini makronutrijenti koji mogu sadržavati vlakna i druge tvari koji stvaraju plinove. Ne zaboravite - povrće i voće također sadrže ugljikohidrate! Ovisno o vrsti prehrane koju slijedite, ovaj mini vodič s Eating Well portala bi vam mogao pomoći da odaberete ugljikohidrat u skladu sa svojim potrebama.

Ako izbjegavate žitarice - birajte batat

Ako vam se nadutost pogoršala ubrzo nakon usvajanja plana prehrane bez žitarica s niskim udjelom ugljikohidrata, poput paleo prehrane, keto ili Whole 30, birajte batat. Mnogi su ljudi šokirani kada otkriju da usvajanje dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ponekad može rezultirati zatvorom i da taj zatvor rezultira nekom vrstom nadutosti koja se pogoršava kako dan odmiče. Neočekivano pogoršanje probave kod nekih ljudi na dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata može biti rezultat eliminacije svih oblika prehrambenih topivih vlakana važnih za redovitu stolicu, a nalaze se  u hrani s visokim udjelom ugljikohidrata poput bobičastog voća, zobenih pahuljica, graha, bata i tikve. Uspostavljanje ravnoteže obično otklanja zatvor, što ublažava nadutost. Stoga iako ste na dijeti bez ugljikohidrata razmislite o batatu za doručak.

 
Batat1 Možda te zanima... Najzdravije namirnice svijeta: batat Hrana

Kada imate necelijakičnu osjetljivost na pšenicu - birajte kruh od kiselog tijesta

Ima mnogo ljudi koji smatraju da ih konzumacija proizvoda od pšenice, poput kruha, peciva i tjestenine, stvarno nadima iako su im testovi pokazali da nemaju celijakiju. Ovi ljudi mogu imati necelijakičnu osjetljivost na pšenicu (non-celiac wheat sensitivity NCWS). Iako je uzrok nepoznat, postoje neke komponente pšenice (i slične hrane) koje bi mogle biti potencijalni krivci, prema članku iz 2020. objavljenom u Gastroenterology Clinics of North America. Slično celijakiji, gluten - protein koji se nalazi u proizvodima od pšenice, može uzrokovati nadutost kod osoba s NCWS-om. Osim toga, fruktani su još jedna komponenta pšenice koja kod nekih ljudi uzrokuje nadutost i plinove. Fruktani su molekule koje se sastoje od lanca fruktoze s molekulom glukoze na kraju. I fruktoza i glukoza dvije su vrste šećera. Fruktani su također visoki u drugim namirnicama koje nisu žitarice poput luka, češnjaka i artičoka. Ako vam se ovo čini poznato, možda nećete morati potpuno prekinuti s pšenicom i proizvodima od pšenice kako biste izbjegli nadutost: umjesto toga pokušajte s kiselim tijestom, bilo od cjelovitog ili bijelog. Proces fermentacije kruha s kiselim tijestom razgrađuje te teško probavljive fruktane i može vam dati barem jednu izvrsnu opciju kruha s glutenom u kojoj možete uživati bez brige da ćete izazvati nadutost. Osim toga, kruh od kiselog tijesta zapravo pomaže vašoj probavi, uz druge zdravstvene prednosti.

 
Možda te zanima... Je li izbacivanje glutena zaista potrebno? Hrana

Kada ste naduti zbog bakterijske neravnoteže - birajte kvinoju

Prekomjerno razmnožavanje bakterija u tankom crijevu (SIBO) je stanje koje utječe na probavni sustav i događa se kada višak ili abnormalna vrsta bakterija raste u tankom crijevu. Oni koji imaju SIBO mogu doživjeti GI simptome uključujući nadutost i bol u trbuhu. Ljudi sa SIBO-om mogu imati koristi od kvinoje s više vlakana i ugljikohidrata s niskim udjelom škroba. Također, kvinoja ima antioksidativna i protuupalna svojstva, ne sadrži gluten te je mogu jesti i osobe s celijakijom, a iam i niz drugih prednosti.

Možda te zanima... Što je SIBO sindrom i kako djeluje na crijeva? Zdravlje

Kada slijedite biljnu prehranu - birajte bijelu rižu

Bijela riža je ugljikohidrat koji bi se nekima mogao činiti kontroverznim, a mnogi se ljudi pitaju je li zdrava. Bijela riža ima manje vlakana, proteina i masti u usporedbi sa smeđom. I dok je visok unos vlakana ključan za zdravlje vašeg probavnog sustava, pridržavanje biljne prehrane koja obiluje vlaknima kod nekih može izazvati nadutost. Tijelo ne probavlja vlakna; tako da vlakno koje uđe mora na kraju izaći. Za one koji se možda bore s nepotpunim pražnjenjem crijeva, prehrana bogata vlaknima može izazvati priličnu nadutost. Budući da se bijela riža lakše probavlja, odlična je opcija za smanjenje nadutosti uzrokovane nakupljanjem plinova ili stolice.

Možda te zanima... Smeđa vs. bijela riža, prednosti i nedostaci popularne namirnice Hrana
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.