Hrana 01. lipnja 2015.

Priča o odrastanju bez glutena

Marina-Bez-Glutena
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Knjiga "Lana tinejdžerica - odrastanje bez glutena", autorice Marine Milinović predstavljena je u svibnju povodom Međunarodnog tjedna svjesnosti o celijakiji. Glavni lik u knjizi je tinejdžerica Lana koja boluje od celijakije i cijeli život mora provoditi bezglutensku dijetu kako bi sačuvala svoje zdravlje. U tome joj pomaže obitelj, ali i njezini prijatelji

Marina Milinović knjigu je napisala inspirirana svojom sedamnaestogodišnjom kćeri Nikom koja ima celijakiju (intoleranciju na gluten) kroz lik Lane. Lana spontano, kroz svakodnevne situacije, educira o posebnostima pripreme bezglutenskih obroka, odabiru bezglutenskih namirnica te kontaminaciji kao najvažnijem faktoru koji u svakom trenutku može ugroziti sigurnost. Lana je vrlo otvorena, vesela i iskrena, stoga je vrlo dobro prihvaćena među svojim vršnjacima. Na njihovim zajedničkim druženjima pripremaju se samo bezglutenski obroci, peku se bezglutenske slastice i na taj način njezini je prijatelji izravno podupiru i pomažu da joj život bude što lakši.

Nema dovoljno popularne literature o celijakiji

"Osim medicinske literature, gotovo da i nema drugih naslova o celijakiji. Prošle godine smo izdali slikovnicu 'Bez glutena, molim!' koja je bila namijenjena predškolskom uzrastu i razrednoj nastavi, a ove godine je uslijedio nastavak 'Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena', knjižica koja je namijenjena starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima", objasnila je Marina Milinović.

Grad Rijeka, Zaklada "Hrvatska za djecu" i Odjela za zdravstvo i soc. skrb Grada Rijeke glavni su pokrovitelji projekta i izdavanja knjižice "Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena" čiji je glavni cilj edukacija i informiranje mlađe populacije o celijakiji kao doživotnoj bolesti kojoj je jedini lijek stroga bezglutenska dijeta. Udruga će također provoditi edukativne radionice u vrtićima i školama, a predviđena su još dva naslova koja će Lanu predstaviti kroz majčinstvo i starost. 

Hrana bez glutena je ukusna

"Gotovo da ne postoji razlika između glutenske i bezglutenske hrane. Ona je vrlo ukusna i primamljiva. Ona je eliksir mladosti i snage. Naša prehrana obiluje voćem, povrćem, mesom, ribom, bezglutenskim žitaricama i orašastim plodovima", objašnjava Marina Milinović kojoj i sama ima celijakiju, a dijagnosticirana joj je u tridesetoj godini života. "Otkrila sam je isključivo zbog saznanja koja sam do tada stekla, a u to vrijeme sam već rodila dvoje djece kojima je bila dijagnosticirana celijakija. Imala sam visoku svijest o samoj prirodi bolesti te sam bila dovoljno educirana o tome da se celijakija može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi te da nema uvijek prepoznatljivu kliničku sliku. Svako otkrivanje bolesnog stanja je teško, no sretna sam jer u liječenju koristimo isključivo hranu kao lijek. Bezglutenska prehrana je zdrava prehrana i preporučuje se kao dobar odabir onome tko brine o svome zdravlju", rekla je.

Brašno na recept

Marina je objasnila jesu li i u kojoj mjeri osobe s intolerancijom na gluten danas ''zakinute'' u društvu: "Osobe s intolerancijom na gluten i osobe koje pate od pšenične alergije zakinute su po pitanju osnovnog lijeka, a radi se o bezglutenskom brašnu koje osobe oboljele od celijakije dobivaju na recept. Stoga nam se javljaju mnogi ljudi kako bi im pružili pomoć, obzirom da je cijena bezglutenskog brašna iznimno visoka u slobodnoj prodaji, a kreće se od 40  do 75 kuna po kilogramu."

Na tržištu su sve prisutniji proizvodi bez glutena tako da se može govoriti o trendu i popularnosti bezglutenske dijete, ali istovremeno i o povećanju broja oboljelih budući da je i dijagnostika sve bolja. "U svakom slučaju, oboljeli od celijakije pozdravljaju trend povećanja proizvoda na tržištu jer to uistinu povećava kvalitetu svakodnevnog života. Također pozivamo proizvođače hrane da se aktivno uključe u označavanje proizvoda sa oznakom 'bez glutena' nakon što svoje proizvode testiraju pri nastavnom zavodu za javno zdravstvo", pozvala je Marina.

Dijagnoza za cijeli život

Ono što je najvažnije da shvate roditelji djece oboljele od celijakije je činjenica da je to dijagnoza za cijeli život. Neliječena celijakija može uzrokovati teška oboljenja te povećava smrtnost za 40 posto u odnosu na zdravu populaciju. "Svakodnevno se trebaju informirati koji to proizvodi sadrže gluten, odnosno koji ne sadrže gluten. Ako nisu sigurni, neka ne eksperimentiraju. Uglavnom preporučujemo neka svoju ishranu baziraju na namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten (voće, povrće, meso, riba, mliječni proizvodi). Industrijski proizvodi i prerađevine su rizične namirnice, osim ako nisu označeni znakom prekriženog klasa pšenice ili oznakom "bez glutena". Svoje provođenje dijete mogu kontrolirati minimalno jednom godišnje radeći serološke pretrage. Neka ne zaborave lokalne udruge koje im uvijek mogu biti potpora u smislu pružanja sigurnih i korisnih informacija", savjetuje Marina Milinović.

Pročitaj kako je voditelj Frano Ridjan izgubio čak 9 kilograma u 5 tjedana uz bezglutensku prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.