Zdravlje Vodič za zdravu probavu 22. kolovoza 2022.

Što je SIBO sindrom i kako djeluje na crijeva?

Foto: shuterstock Žena jede piletinu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imate problema s probavom, provjerite bolujete li možda od SIBO sindroma. Cijeli je naš probavni trakt pun različitih vrsta bakterija među kojima određeni sojevi održavaju zdravlje crijeva i igraju iznimno važnu ulogu u našoj probavi.

One, pridonose zdravlju i funkciji našeg imunološkog sustava te pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari iz hrane.

Za razliku od debelog crijeva u kojem živi veliki broj bakterijskih sojeva, zdravo tanko crijevo sadrži relativno malo bakterija. Kada se ta situacija promijeni i kada naše tanko crijevo kolonizira veliki broj bakterija, koje se normalno nalaze u debelom crijevu, odnosno kada dođe do prekomjernog rasta broja i vrsta bakterija u tankom crijevu, govorimo o zdravstvenom poremećaju koji se naziva SIBO sindrom (Small Intestine Bacterial Overgrowth). Ovaj sindrom izaziva mnoge neugodne simptome poput nadutosti, bolova u trbuhu, zatvora ili proljeva, kroničnog umora, nedostatka energije, nesanice, razdražljivosti, depresije, debljanja ili neplaniranog mršavljenja i anemije, refluksa, gastritisa i sindroma iritabilnog crijeva. Također, ako osoba pati od ovog sindroma, može imati i problem s aknama, rosaceom i ekcemima, različite intolerancije na hranu pa čak osjećati i smušenost.

SIBO mijenja strukturu tankog crijeva


SIBO sindrom je poremećaj koji može jako negativno utjecati na tanko crijevo, mijenjajući njegovu strukturu i oštećujući njegovu sluznicu. Naime, prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu ometa probavu, ali i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Upravo zato SIBO može uzrokovati teže poremećaje i imati velike posljedice za naše zdravlje jer se u tijelu nakon nekog vremena smanjuje količina nutrijenata dobivenih iz hrane. Primjerice, patogene bakterije u tankom crijevu hrane se vitaminima B skupine prije nego što ti vitamini uopće dođu do stanica našeg organizma. Na taj ćemo način brzo osjetiti manjak vitamina B skupine u tijelu. Ako bakterije u tankom crijevu uspiju primjerice smanjiti i apsorpciju masti, može doći do manjka vitamina A i D koji su topivi u mastima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

U slučajevima kada velika količina bakterija jako ošteti sluznicu tankog crijeva, crijeva često postaju polupropusna. U takvim je uvjetima moguće da prilikom probavljanja hrane proteini otiđu direktno u krvotok i izazovu razne reakcije imunološkog sustava koje mogu dovesti do alergija, raznih upala i autoimunih bolesti.

Najčešći su uzroci SIBO sindroma niska razina želučane kiseline, nedostatak probavnih enzima ili žuči, poremećaj u peristaltici crijeva, kronični zatvor te učestalo uzimanje antibiotika i steroidnih lijekova. Također, uzrok mogu biti razni crijevni poremećaji i bolesti poput celijakije, reumatoidnog artritisa, sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva, fibromijalgije i kroničnog pankreatitisa.

Sindrom prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu ne otkriva se lako zbog toga što mnoge osobe uopće ni ne zatraže liječničku pomoć jer ne prepoznaju da se radi o uistinu ozbiljnim simptomima koji mogu uzrokovati teške zdravstvene poremećaje.

Izdisajni test je glavni dijagnostički alat za SIBO

Postoji relativno jednostavan test za dijagnosticiranje radi li se o SIBO sindromu – tzv. izdisajni test i on trenutno predstavlja glavni i najznačajniji dijagnostički postupak. Radi se o tome da se popije otopina glukoze te se nakon toga izmjeri količina izdahnutog vodika i metana. Ako se pitate zašto vodika i metana, odgovor leži u bakterijama koje se hrane ugljikohidratima u tankom crijevu, a usputni je produkt tog procesa vodik kojim se hrane jednostanični organizmi u našem tijelu i pritom proizvode plin metan.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Prema ovim plinovima i razlikujemo dvije vrste SIBO sindroma: onaj gdje prevladava vodik ili onaj u kojem glavnu riječ vodi metan. Nedavno je Američka akademija za nutricionizam i prehranu uvela i treću vrstu SIBO sindroma u kojem prevladava sumporovodik. Uz izdisajni test, rade se standardne laboratorijske pretrage u kojima se, ako patite od SIBO-a mogu pronaći znakovi anemije, niska razina vitamina B skupine, feritina i drugo. Kao dodatna potvrda za postavljanje konačne dijagnoze može se uzeti uzorak tankog crijeva i napraviti mikrobiološka analiza tkiva.

SIBO je sindrom koji se liječi dugotrajno i često dolazi do recidiva. U liječenju glavnu ulogu imaju antibiotici ili biljni antimikrobni pripravci te pravilna prehrana. Pritom je važno otkriti uzrok nastanka SIBO-a jer je uz smanjivanje broja loših bakterija u tankom crijevu, iznimno je bitno paralelno liječiti i osnovnu bolest koja je uzrokovala ovaj sindrom.

Zdravlje počinje s dobrom probavom, a prvi korak je povećati broj dobih bakterija u našim crijevima. Prolife dodatci prehrani koji sadrže dobre bakterije već su 20 godina na tržištu. Dostupni su u različitim oblicima za sva razdoblja života kada radi neravnoteže crijevne mikroflore može biti korisno povećati broj dobrih bakterija u probavnom sustavu. Izaber Prolife!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.