Hrana 12560 prikaza 20. prosinca 2011.

Najzdravije namirnice svijeta: batat

Batat1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Batat nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju te bjelančevinama koje pružaju antioksidativnu zaštitu. Nauči najzdraviji način pripreme batata i uživaj u svim nutritivnim vrijednostima ovog povrća

Nutritivne prednosti slatkog krumpira

Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.

Batat, slatki krumpir, nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Ona ima potpuno drugačiji prehrambeni profil. Iznimno je bogat beta-karotenom, fitonutrijentom karotenoidom koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju, ali i mnogim za zdravlje blagotvornim značajkama. Ima i jedinstvene bjelančevine pohranjene u korijenu koje pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.

Batat je porijeklom iz Srednje Amerike. Ima karakteristično škrobast, sladak okus, no pojedinačne vrste imaju specifične okuse.

Meso batata može biti od bijele preko žute do narančaste boje. Boja kore može biti bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Pripada porodici povrća slakova (Convolvulaceae), a latinski joj je naziv Ipomoea batatas.

Savjet za najbolju pripremu batata

Najzdraviji način pripremanja batata: zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta

Tragajući za najzdravijim načinom pripremanja batata, otkrio sam kako kuhanje na pari kockica batata veličine otprilike 12x12 mm za samo 7 minuta daje najbolje rezultate. Takvo kuhanje omekšava batat i ističe najbolji okus, dok prehrambene vrijednosti postaju optimalne.

Kupuješ li ekološki uzgojeni batat, možeš jesti i meso i koru. Kupuješ li konvencionalno uzgojeni, najbolje ga je oguliti prije jela kako bi izbjegla rezidualne pesticide te boju ili vosak kojima je katkad premazan.

Batat na pari

Batat zdravo pirjan na pari samo 7 minuta (za dvije osobe)

Sastojci

  • 2 batata srednje veličine
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka srednje veličine
  • morska sol i papar

Priprema

  1. U parilicu ulij vode do visine otprilike 5 cm.
  2. Dok se u parilici stvara para, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta.
  3. Batat reži na kockice veličine 12-13x12-13 mm.
  4. Pari poklopljeno 7 minuta. Batat je zgotovljen kad se lako probode vilicom.
  5. Prebaci u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima promiješaš dok je još vruć. Istraživanja su pokazala kako se karotenoidi u hrani najbolje apsorbiraju kad se konzumiraju s uljima.
  6. Posipaj batat nasjeckanim svježim ružmarinom i mljevenim bundevinim košticama. Cimet, klinčić i muškatni oraščić dobro se slažu s okusom batata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.