Jeste li za grčki jogurt ili je obični jogurt ono za čim posežete većinu vremena? Stručnjaci i nutricionistica Mirna Trumbetaš otkrivaju detalje o ovim mliječnim proizvodima koji imaju brojne benefite za zdravlje.
"Jogurt je postao dio jutarnje rutine mnogih ljudi. Iako i grčki i obični jogurt može biti zdrav dodatak prehrani, njihov nutritivni sadržaj varira", rekla je Mackenzie Burgess, dijetetičarka, nutricionistica i autorica recepata u Cheerful Choices u Denveru, Colorado za Fox News. I obični i grčki jogurt bogati su kalcijem i probioticima koji pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava, rekla je Burgess. Ona sugerira potrošačima da na etiketi gdje su navedene hranjive vrijednosti traže riječi "žive i aktivne kulture", budući da one daju korisne probiotike. "Obje vrste jogurta mogu se jesti same ili se lako mogu uključiti u mnoge recepte kao zdravi dodatak", nadodala je.
Kylie Bensley, registrirana dijetetičarka i osnivačica Sulinu.com u Nashvilleu, Tennessee, rekla je da bi se općenito trebali odlučiti za obične, nezaslađene jogurte jer ne sadrže dodane šećere. "Budući da većina ljudi konzumira jogurt za doručak ili kao međuobrok, idealno je imati nešto s niskim udjelom dodanog šećera", napomenula je.
Nutritivne karakteristike običnog jogurta
Porcija od oko dva dl običnog nemasnog jogurta daje oko 100 kalorija i 10 grama proteina, prema Burgess. Obični jogurt može biti zdrav izbor u kombinaciji s dodatnom hranom koja sadrži više proteina, rekla je Bensley, budući da dva dl jogurta nije dovoljno za kompletan obrok. "Dodavanje orašastih plodova ili sjemenki jednostavan je način za dodavanje više proteina", rekla je Bensley, ističući da možete koristiti i sam jogurt kao dodatak drugoj hrani, poput zobenih pahuljica. U potrazi za najzdravijim izborom običnog jogurta, Bensley je predložila da na oznaci nutritivne vrijednosti proučite sadržaj proteina i dodani šećer. "Idealno bi bilo da dodani šećer bude nula grama ili blizu nule i da jogurt ima što više proteina", rekla je.
Paul Jaeckel, dijetetičar, nutricionist i vlasnik Paul Jaeckel Nutrition, privatne ordinacije za nutricionističko savjetovanje u New Yorku, potvrdio je da, iako je u većini slučajeva obični jogurt odlična opcija i nema značajnih problema, trebali biste također proučiti nutritivne vrijednosti istaknute na proizvodu da ne odaberete jedan od onih koji ima i druge ne tako poželjne sastojke. "Obratite pažnju, između ostalog, na dodatke poput kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze, prehrambenih boja poput crvene br. 40 ili plave br. 1, modificiranog prehrambenog škroba, želatine, jabučne kiseline, kalijevog sorbata i modificiranog kukuruznog škroba", rekao je. "Većina ovih sastojaka su konzervansi za hranu i smatraju se sigurnima za konzumaciju. Ali bolje je konzumirati što manje takvih dodataka", dodao je Jaeckel.
Nutritivne karakteristike grčkog jogurta
Burgess je objasnila kako grčki jogurt prolazi kroz proces cijeđenja koji uklanja sirutku, čineći te jogurte gušćima i s više proteina po obroku. Dodala je da porcija nemasnog grčkog jogurta od dva dl sadrži oko 18 grama proteina i 100 kalorija po porciji.
Bensley je pak objasnila da proces cijeđenja čini grčki jogurt puno "hranjivijim, stoga ima više hranjivih tvari po obroku". Naglasila je i kako grčki jogurt sadrži upola manje ugljikohidrata od običnog jogurta. Prema njezinom mišljenju grčki je jogurt zdrav zbog nutritivne gustoće proteina i količine prirodnih probiotika u svakoj posudi.
Kao i kod običnog jogurta, Jaeckel je naglasio opet važnost proučavanja sastojaka na samom proizvodu gdje se treba obratiti pažnja na količinu umjetnih sladila i dodanih šećera. "Također, provjerite spominju li se na etiketama proizvoda od jogurta korišteni sojevi bakterija kao što su Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, zapamtite, vaša crijeva vole te dobre bakterije", rekao je Jaeckel.
Je li zdraviji grčki ili ne-grčki jogurt?
Sva tri dijetetičara dala su prednost grčkom jogurtu kao zdravijem izboru u usporedbi s običnim, ne-grčkim jogurtom. Ipak, oboje mogu biti zdravi izbori. Jaeckel je to sažeo rekavši da su oba jogurta nevjerojatni izvori kalcija, probiotika, vitamina D i drugih važnih vitamina - ali za većinu ljudi, s osobnim preferencijama na stranu, grčki jogurt je bolja opcija. "Ne samo da ima više proteina, što vas čini zadovoljnima brže i dulje, nego sadrži i manje natrija", rekao je.
"Grčki jogurt dolazi na prvo mjesto zahvaljujući većem sadržaju proteina. Dovoljno proteina tijekom dana važno je za rast i oporavak mišića, rad hormona i sitost", slično je objasnila Burgess.
Bensley je rekla da cijeni to što grčki jogurt ima manje laktoze (ali nije skroz bez laktoze), ima manje ugljikohidrata i prirodnog šećera. "Ljudi koji ne podnose laktozu obično toleriraju grčki jogurt zbog uklanjanja sirutke tijekom obrade i probiotika koji podržavaju probavu laktoze", rekla je Bensley.
Međutim, ako se nadate da ćete povećati unos kalcija, odaberite obični jogurt! "Jedna nevjerojatna prednost običnog jogurta je to što sadrži značajno više kalcija od grčkog jogurta", rekla je Bensley.
Kako uklopiti jogurt u zdravu prehranu
Svakako, prvo se odlučite za jogurte koji imaju minimalno ili nimalo dodanih šećera, umjetnih sladila i nepotrebnih aditiva, objasnila je Burgess. Mnogi dijetetičari poput Burgess smatraju običan jogurt bez okusa idealnim izborom. "Uvijek ga možete obogatiti vlastitim dodacima poput svježeg voća, orašastih plodova ili malo maslaca od kikirikija", rekla je.
Bensley je izjavila kako je ona ljubiteljica dodavanja orašastih plodova, nezaslađene granole ili sjemenki poput konoplje, chia ili sjemenki bundeve u jogurt jer tako možemo dodati vlakna u jogurt. Također, ako morate zasladiti svoj jogurt, prirodni zaslađivači poput meda ili voća dobar su izbor, objasnila je Bensley.
Komentar nutricionistice
Jogurt je popularna namirnica, povezana s mnogim povoljnim učincima na ljudski organizam poput utjecaja na gastrointestinalni sustav, imunitet i slično, kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš. "Svaki jogurt ima neke prednosti, koje se odnose na kulture od kojih su pripremljeni, najčešće su to Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. U ovom slučaju najveća razlika je u konzistenciji jer je grčki jogurt kremastiji pa samim time ima i takav okus za one koji to vole. Također ima i više masti što svakako treba uzeti u obzir", objasnila je.
Također je dodala kako je jogurt nutritivno bogata namirnica koja u svom sastavu sadrži proteine, masti i ugljikohidrate, kalcij i druge mikronutrijente važne za zdravlje. "Grčki jogurt ima nešto više bjelančevina, a manje ugljikohidrata, no značajno više masti od običnog jogurta pa oni koji imaju problema s masnoćama trebaju se odlučiti za manje masne fermentirane proizvode", komentirala je nutricionistica Trumbetaš.
Naglasila je da je jogurt kao fermentirani mliječni proizvod idealan proizvod, ako mislimo na kvalitetu svoje prehrane, te da je jogurt sastavni dio mediteranske prehrane koja je i zlatni standard. "Jogurt je odličan sam za sebe, a najčešće se kombinira s voćem i žitaricama. Najbolje je u obični jogurt dodati sezonsko voće ili banane, te žitarice poput zobenih ili pahuljice od nekih drugih žitarica. Bilo bi dobro da vodimo računa kada stavljamo žitarice da čitamo deklaracije na pakiranju te da ne stavljamo one koje imaju dodani šećer. Također bih naglasila kako treba izbjegavati voćne jogurte koji u sebi imaju šećere i glukozno fruktozni sirup", objasnila je nutricionistica Trumbetaš.