Ovaj kolač ima manje masnoće i pun je crvenih malina u svakom zalogaju. Jogurt kolač održava vlažnim te je potrebno manje maslaca, a samim tim se smanjuje i broj kalorija.
Sastojci za tijesto:
- 125 g brašna
- 5 žlica šećera
- 1/2 žlice praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice sode bikarbone
- 1/4 čajne žlice soli
- 1 jaje
- 110 g jogurta
- 2 žlice otopljenog maslaca
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 3 žlice smeđeg šećera
- 150 g svježih ili smrznutih malina
- 1 žlica bademovih listića.
Za preljev:
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 čajna žlica obranog mlijeka
- 1/4 čajne žlice ekstrakta vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lagano namastite okrugli lim za tortu promjera 20 cm.
- U većoj zdjeli prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaje, jogurt, maslac i žličicu ekstrakta vanilije te dodajte brašno.
- U malu zdjelu stavite maline sa smeđim šećerom.
- Ulijte 2/3 tijesta u lim za tortu i pospite malinama i bademima. Preostalo tijesto prelijte preko malina.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi.
- Za glazuru zajedno promiješajte sastojke dok ne postanu glatki i razlijte preko kolača.
- Kolač se poslužuje na sobnoj temperaturi.
Napomena: Kolač se može podijeliti na osam porcija. Jedna porcija sadrži 182 kalorije i 4, 4 g masti.
Izvor: allrecipes