Ovaj zdravi kolač nije samo ukusan nego je i jednostavan za pripremu, potrebna ti je samo jedna zdjela za pripremu sastojak i kalup u kojem ćeš ga ispeći. Kako bi ti tekstura bila dobra obavezno dulje miksaj maslac i šećer, sve dok ne dobiju kremast izgled.
Sastojci:
- ¾ šalice šećera (možeš i nekog zdravog primjerice eritrit)
- 5 žlica maslaca, na sobnoj temperaturi
- 3 velika jaja na sobnoj temperaturi
- ¾ šalice Ricotte
- 2 žlice limunove korice
- 2 žlice limunovog soka plus 1 žličica, podijeljeno
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1 ½ šalice pšeničnog integralnog brašna
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- ½ čajne žlice soli
- 2 šalice svježih borovnica ili odmrznutog bobičastog voća
- 2 žlice šećera u prahu.
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C. Premaži kalup za kruh uljem ili ga obloži papirom za pečenje.
- Šećer i maslac umuti u velikoj zdjeli električnim mikserom na srednje jakoj brzini dok ne postanu kremasti. Jaja dodaji jedno po jedno dok se u potpunosti ne sjedine. Smanji brzinu miksera na srednju i umuti Ricottu, limunove korice, 2 žlice limunovog soka i vaniliju dok se tek ne sjedine. Po vrhu pospi brašno, pa ravnomjerno pospi prašak za pecivo i sol preko brašna. Miješaj mikserom na maloj brzini, dok se skoro ne sjedine. Dodaj borovnice i lagano preklopi u tijesto. Prebaci u pripremljenu posudu za pečenje (kalup).
- Peci kolač dok ne dobije smeđu boju po rubovima, a čačkalica zaboden u sredinu ne izađe čista, otprilike sa vremena. Ostavi da se hladi 20 minuta. Nožem prođi po rubovima da se kolač odlijepi od kalupa, a zatim ga izvadi. Pažljivo okreni desnu stranu prema gore. Ostavi da se potpuno ohladi.
- Očisti zdjelu, dodaj šećer u prahu i umuti preostali sok od 1 žličice limuna dok ne postane glatka. Kolač premaži dobivenom glazurom.
Nutritivne vrijednosti
Jedna kriška debljine 2, 5 cm
- 330 Kcal
- 44, 9 g ugljikohidrata
- 3, 3 g vlakana
- 8, 4 g proteina
- 25 g šećer
- 7 mg vitamina C
- 148 mg kalcija
Izvor: Eating Well