Hrana 08. travnja 2020.

Tart od badema i jagoda s kremom od vanilije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrskava kora punjena mekom kremom od vanilije s laganom aromom badema po receptu Marthe Stewart savršeni je recept za sredinu radnog tjedna. Jagode kao ukras samo su 'šećer' na kraju ovog fantastičnog recepta u tjednu prije Uskrsa.

Sastojci za koru:

  • 50 g kokosovog ulja
  • 50 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 veliki žumanjak
  • 130 g brašna
  • 50 g zobi

Možda te zanima... Domaće granola pločice sa suhim smokvama i bademima Hrana

Sastojci za nadjev:

  • 500 ml bademovog mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 4 velika žumanjka
  • 60 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 400 g narezanih jagoda, za posluživanje
  • 30 g tostiranih narezanih badema

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  2. U srednje velikoj posudi umuti kokosovo ulje, šećer, sol i žumanjak. Umiješaj zatim brašno i zob sve dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. U lim za pečenje ili kalup veličine 22 centimetra ubaci dobivenu smjesu i pritisni ju uz donju stranu te uz rubove lima. Stavi u pećnicu i peci oko 20 minuta, dok ne postane svijetlo smeđe ili svijetlo zlatne boje. Jednom gotovu koru, izvadi van i stavi na žičani stalak da se u potpunosti ohladi, oko sat vremena.
  3. U srednje velikom loncu zagrij mlijeko, sol i ekstrakt vanilije. 
  4. U međuvremenu u srednje velikoj zdjeli umuti žumanjke i šećer dok ne postanu blijedi i gusti te im zatim dodaj kukuruzni škrob i umuti sve dok ne dobiješ glatku smjesu. 
  5. Stalno miješajući, postepeno dodaj polovicu mlijeka u smjesu od jaja, a zatim smjesu od jaja ulij u lonac u kojem se nalazi ostatak mlijeka. Smjesa treba zakipjeti. Neprestano ju miješaj, dok se krema ​​ne zgusne i dok se ne pojave mjehurići, oko 2 minute.
  6. Uzmi sito i kroz njega, uz pomoć gumene lopatice, pritisni dobivenu smjesu na prethodno pripremljenu koru. Poravnaj ju lopaticom ili ravnim nožem. Prekrij kolač prozirnom folijom i pričekaj da se ohladi.
  7. Neposredno prije posluživanja ukrasi jagodama i bademima. U slast!
Možda te zanima... Limun torta od badema i meda bez brašna Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.