Hrskava kora punjena mekom kremom od vanilije s laganom aromom badema po receptu Marthe Stewart savršeni je recept za sredinu radnog tjedna. Jagode kao ukras samo su 'šećer' na kraju ovog fantastičnog recepta u tjednu prije Uskrsa.
Sastojci za koru:
- 50 g kokosovog ulja
- 50 g šećera
- 1/4 žličice soli
- 1 veliki žumanjak
- 130 g brašna
- 50 g zobi
Sastojci za nadjev:
- 500 ml bademovog mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 4 velika žumanjka
- 60 g šećera
- 30 g kukuruznog škroba
- 400 g narezanih jagoda, za posluživanje
- 30 g tostiranih narezanih badema
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- U srednje velikoj posudi umuti kokosovo ulje, šećer, sol i žumanjak. Umiješaj zatim brašno i zob sve dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. U lim za pečenje ili kalup veličine 22 centimetra ubaci dobivenu smjesu i pritisni ju uz donju stranu te uz rubove lima. Stavi u pećnicu i peci oko 20 minuta, dok ne postane svijetlo smeđe ili svijetlo zlatne boje. Jednom gotovu koru, izvadi van i stavi na žičani stalak da se u potpunosti ohladi, oko sat vremena.
- U srednje velikom loncu zagrij mlijeko, sol i ekstrakt vanilije.
- U međuvremenu u srednje velikoj zdjeli umuti žumanjke i šećer dok ne postanu blijedi i gusti te im zatim dodaj kukuruzni škrob i umuti sve dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Stalno miješajući, postepeno dodaj polovicu mlijeka u smjesu od jaja, a zatim smjesu od jaja ulij u lonac u kojem se nalazi ostatak mlijeka. Smjesa treba zakipjeti. Neprestano ju miješaj, dok se krema ne zgusne i dok se ne pojave mjehurići, oko 2 minute.
- Uzmi sito i kroz njega, uz pomoć gumene lopatice, pritisni dobivenu smjesu na prethodno pripremljenu koru. Poravnaj ju lopaticom ili ravnim nožem. Prekrij kolač prozirnom folijom i pričekaj da se ohladi.
- Neposredno prije posluživanja ukrasi jagodama i bademima. U slast!