Ukusna limun torta od badema i meda bez brašna radi se 'naglavačke' i zaista je impresivna.
Ova torta prekrasna će biti nevezano koje voće se koristi za njenu pripremu, od smokava i naranči pa do ananasa. No, u ovom slučaju mi smo se odlučili na provjereni recept iz kuhinje Marthe Stewart. Nadalje, ako nikada nisi, na portalu missGASTRO možeš provjeriti kako tostirati bademe prije pripreme same torte.
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 50 g (smeđeg) šećera
- 2 limuna
- 200 g tostiranih badema
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 4 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
- 100 g meda
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje premaži s maslacem i dno pospi šećerom. Tanko nareži limun i ukloni sjemenke. Rasporedi kriške limuna u koncentrične krugove, ako je riječ o okruglom kalupu za torte, preko smeđeg šećera. Stavi lim na stranu.
- U procesoru za obradu hrane samelji bademe. Dodaj sodu bikarbonu i sol te ponovno uključi procesor hrane dok ne dobiješ finu smjesu. U srednje velikoj zdjeli umuti žumanjke i med. Zatim im dodaj smjesu badema, sode i soli.
- Umuti bjelanjke sve dok se ne udvostruče i pretvore u 'snijeg'. Nježno umiješaj bjelanjke u smjesu od badema i prebaci dobiveno tijesto u lim za pečenje.
- Peci dok vrh ne postane zlatno smeđe boje, oko 30 do 35 minuta. Ostavi da se ohladi u limu 5 minuta. Pažljivo okreni na tanjur za posluživanje. Posluži toplo.
U slast!