Ovisno o prigodi za koju pripremaš ovaj desert možeš se odlučiti za kocke ili u ga napraviti u obliku torte. Kolač je savršen za ponijeti u goste, za obiteljska okupljanja ili jednostavno za zasladiti se.
Sastojci
Za podlogu
- 1 1/2 šalice samljevenog ili usitnjenog graham keksa
- 1/3 šalice otopljenog maslaca
Krema sa sirom
- želatina s okusom limuna ili agar agar prah
- 1/2 šalice prokuhane vode
- 1/2 šalice hladne vode
- 200 g kremastog sira
- 1/4 šalice šećera (možeš koristiti neki od zdravih šećera poput ksilitola)
- šalica mlijeka
- 1/4 šalice iscijeđenog soka limuna
- 1 1/2 šalica šlaga
Preljev od limuna
- 3 žlice maslaca
- 1/3 šalice svježe cijeđenog limunova soka
- 1 1/2 čajne žlice limunove korice
- 1/3 šalice šećera
- 1 jaje i jedan žutanjak lagano umućeni vilicom
Za ukrašavanje
- šlag
- listovi mente
Priprema
Podloga
- Obloži posudu za pečenje papirom ili folijom da lakše kolač možeš odvojiti
- Pomiješaj kekse i maslac i utisni ih u tepsiju te stavi u hladnjak da se učvrsti
Krema od sira
- Ulij kipuću vodu preko želatine i miješaj oko dvije minute ili dok se potpuno ne otopi. Dodajte ledenu vodu i dobro promiješaj, a zatim ostavi da se hladi dok napraviš kremu.
- Umutite omekšali krem sir i šećer dok ne postanu glatki i kremasti. Postupno dodaji mlijeko i dobro promiješaj. Zatim polako ulijte limunov sok i miješajte dok ne dobiješ glatku kremu.
- Ulij otopljenu želatinu i miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Na kraju dodaj kremu u šlag, izmiksaj i rasporedi nadjev preko kore. Stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći) da se potpuno učvrsti.
Preljev od limuna
- U maloj tavi otopi maslac ga na srednje jakoj vatri.
- Makni s vatre i umuti zajedno sa šećerom, limunovom koricom i limunovim sokom.
- Dodaj jaja i dobro umuti.
- Kuhaj sastojke na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusnu (oko 5 minuta).
- Prebaci u zdjelu i prekrij folijom kako bi se spriječilo stvaranje filma na vrhu.
- Ohladi na sobnu temperaturu.
- Kada se kolač potpuno ohladi možeš ga prebaciti u neku drugu ukrasnu posudu, ako želiš Zatim stavi preljev od limuna i ako po želji ukrasi šlagom i listićima mente.
Izvor: Chocolate Desserts