Ovaj ukusni kolač ne sadrži dodane šećere i masnoće, a svejedno je ukusan, jednostavan za pripremu i ne sadrži gluten.
Sastojci:
- 250 g datulja
- 2 male ili 1 velika banana
- 100 g pekan oraha ili običnih, od toga 85 g grubo nasjeckaj, a ostatak sačuvaj
- 200 g grožđica
- 200 grama nekog drug suhog voća po želji (sitno ga isjeckaj ako je krupnije)
- 100 g fine palente
- 100 g palente
- 2 žlice pomiješanih začina: cimet, đumbir u prahu, klinčići i još neke ako želiš
- 2 žlice praška za pecivo
- 3 žlice ruma za kolače
- 2 bjelanjka
- nekoliko banana
- za ukras ako želiš šećer.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obloži kalup za kruh s papirom za pečenje.
- Datulje stavi u malu tavu s 200 ml kipuće vode i pirjaj 5 minuta. Prokuhaj dobivenu tekućinu, a datulje stavi u procesor za hranu. Dodaj banane i 100 ml tekućine od datulja i pulsiraj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- U zdjeli pomiješaj orašaste plodove, suho voće, palentu, začine i prašak za pecivo, zatim dodaj pire od datulja i rum i miješaj dok se ne sjedine.
- Bjelanjke umuti mikserom i dodaj u smjesu za kolač. Na vrh stavi šećer i ostatak orašastih plodova.
- Pecite sat vremena dok kolač ne postane smeđ i hrskav a čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Ohladi u potpunosti prije rezanja na kriške.
Izvor: GoodFood BBC