Zdravlje Ljeto bez tegoba 24. srpnja 2023.

Kako znati treba li dijete probiotik?

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobra probava i zdrav probavni sustav su iznimno važni za organizam jer zdravlje ovog dijela organizma izravno utječe na brojne druge funkcije. No, kako znati kad je potreban probiotik i trebaju li ih djeca?

Čini se kao da sve donedavno nismo gotovo niti znali za probiotike, a kamoli čemu oni služe. Sad, pak, gotovo da nema doma u kojem probiotik nije obvezan dio kućne ljekarne. Razlog je vrlo jednostavan: shvatili smo koliko su važni i koliko je važno imati zdrav probavni sustav, ispunjen zdravim, ili kako ih još zovemo, dobrim bakterijama. Iako smo uglavnom usredotočeni na probiotike za odrasle, brojna su istraživanja pokazala da su oni jednako korisni i za djecu.

Osim što ispunjavaju probavni sustav bakterijama „pozitivcima“, probiotici pomažu poboljšati imunosni sustav, a to je nešto na čemu neprestano radimo kad su djeca u pitanju. Osim toga, mogu pomoći kod zatvora koji je čest kod djece, ali i kod proljeva, kao i kod refluksa, koji je kod djece češći nego što bismo pomislili. Mogu smanjiti i kolike, pokazuju istraživanja, smanjiti učinke sezonske alergije te pozitivno utjecati na intoleranciju na mliječne proizvode.

Zašto davati probiotike djeci

Djeca se, inače, rađaju sa sterilnim probavnim sustavom, a probiotske bakterije uvode se kasnije – najprije majčinim mlijekom ili formulom, te kasnije hranom. No, bolesti, antibiotici, nezdrava hrana i ostali utjecaji narušavaju zdravlje probavnog sustava i tu na scenu stupaju probiotici. Probiotici su zapravo žive kulture koje se nalaze u hrani, ali su ovdje koncentrirani u – prahu, kapsuli ili čokoladici.

 | Author:

Osim već nabrojanog, istraživanja su pokazala da probiotici mogu pomoći kod sindroma iritabilnog crijeva pa čak i smanjenja pojave upale krajnika, laringitisa i zubnog karijesa. Naravno da je bolja opcija dijete poticati da jede hranu bogatu probioticima, ali to često nije izvedivo. Naime, hrana koja sadrži probiotike su jogurti (ali ako sadrže „žive“ ili „aktivne“ kulture, što mora biti naznačeno) te druga fermentirana hrana kao što je kefir ili kiseli kupus. Nije na popisu omiljene hrane, zar ne?

Kako odabrati pravi probiotik?

Što se tiče izbora probiotika, prvi izbor probiotika kod dječjih dijareja uzrokovanih ili upotrebom antibiotika ili bilo kojim drugim uzročnikom (virusi, bakterije) a koji ima najviše razine preporuke prema smjernicama Svjetske gastroenterološke organizacije (WGO) iz 2023. godine i Svjetske zdravstvene organizacije je  probiotički kvasac Saccharomyces boulardii.
Naravno, u određenim dozama, a preporuča se oko 5 milijardi CFH ili živih mikroorganizama u dnevnoj dozi i baš tom uvjetu udovoljava Bulardi junior. Ono što je također jako bitno je i način pakiranja, jer Bulardi junior sadrži Saccharomyces boulardii najveće kvalitete i učinkovitosti.
Zašto? Zato što ima posebno patentirano pakiranje koje je usavršeno @TECH tehnologijom što omogućava da se na kutiji deklarira koliki je broj živih mikroorganizama na samom kraju roka valjanosti. Takvo pakiranje blistera u posebno dizajniranoj vrećici, koja je troslojna i ispunjena inertnim plinom imaju samo proizvodi iz Probiotic Excellence Centra Abela Pharme. Zato su i najbolji izbor tijekom ljetnih putovanja i probavnih tegoba tj proljeva kod djece.

 | Author: AbelaPharm Foto: AbelaPharm

Bulardi junior kapsule su biljnog porijekla i mogu se dati djeci starijoj od dva mjeseca. Također, ovo je jedini soj koji se može uzimati istovremeno s antibioticima, a deklarirana koncentracija je do isteka roka trajanja zajamčena. Formula sadrži i cink koji također doprinosi zdravlju imunološkog sustava mališana. Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.