Hrana Analizirali smo 06. svibnja 2021.

Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja i što ti se može dogoditi?

Jogurt
Foto: shutterstock Bolje je izbjegavati jesti jogurt na prazan želudac ili prije bilo kojeg obroka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako možda nije na potpuno istoj razini kao kruh, mlijeko i jaja, jogurt je definitivno osnovna namirnica. Jogurt nije samo svestran (može se koristiti kao podloga za umake, smoothieje i peciva ili ga pojesti žlicom) nego je i nutritivno poželjna namirnica.

„Jogurt je dobar izvor kalcija za jačanje kostiju, ali i za zdravlje crijeva zbog dobrih bakterija koje sadrži”, kaže nutricionistica Keri Gans. Također može biti izvor bjelančevina. Unatoč svojim kvalitetama,često se zametne negdje u hladnjaku, a kad ga ponovno ugledaš, primijetiš da mu je istekao rok trajanja.

To, naravno, otvara neka pitanja, poput: Je li u redu jesti jogurt nakon isteka roka trajanja i što se najgore može dogoditi ako se usudiš pojesti jogurt kojem je istekao rok trajanja. Uglavnom, kad sljedeći put nađeš jogurt kojem je istekao rok trajanja nemoj ga baciti jer datum označen s 'najbolje upotrijebiti do' ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrijebiti do navedenog datuma.

"Mnogo se toga svodi na kvalitetu, a ne na pitanja sigurnosti", kaže dr. Sc. Benjamin Chapman, profesor sa Sveučilišta North Carolina. U osnovi, datum otisnut na jogurtu samo znači do kada proizvođač jamči da je kvaliteta jogurta na vrhuncu. Ukratko, možeš jesti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja. "Nakon isteka datuma postat će kiseliji zbog fermentacije", kaže Chapman i objašnjava: "Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji ti mjesecima stoji u hladnjaku. Neotvoreni jogurt uglavnom možeš jesti još oko mjesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja."

Ako jogurt otvoriš i ostaviš ga u hladnjaku, može trajati najviše tjedan dana to se osobito odnosi ako si žličicu stavljala u usta pa u jogurt jer je tako dospjelo više mikroorganizama i bakterija iz tvojih usta u jogurt.

Možda te zanima... Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati Hrana

Kako možeš biti sigurna da je jogurt još dobar?

Stvari su jednostavne kaže Chapman, pomiriš jogurt, ako ima loš miris baci ga. Ako mu je miris dobar, a okus loš također ga baci. Ako su mu dobri i okus i miris možeš ga jesti.

Što ti se može dogoditi, ako pojedeš pokvaren jogurt?

"Ako pojedeš jogurt koji je bio zatvoren, izazvat će ti nemir u crijevima, ali teško da će do toga doći jer ćeš po okusu prepoznati da ne valja. Ako pojedeš pokvaren jogurt koji je stajao otvoren u hladnjaku do čega također teško može doći zbog već navedenog razloga možeš dobiti  proljev, grčeve i povraćanje", tumači Gans.

Možda te zanima... Popečci od kvinoje, mrkve i grčkog jogurta iz pećnice Hrana

Kako propisno držati jogurt?

Čim ga doneseš iz trgovine pospremi gu u hladnjak. Nastoj ne držati otvoren jogurt dulje od par dana u hladnjaku. Ako procijeniš da si kupila više jogurta nego što ga u dogledno vrijeme možeš pojesti, zamrzni ga. Gans kaže da jogurt može stajati zamrznut mjesec do dva bez da promijeni okus nakon što se odledi.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.