Fitness 23. travnja 2024.

Znakovi da trebate promijeniti svoju rutinu vježbanja

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste primijetili da ste dosegli plato u vježbanju, možda je vrijeme da promijenite svoju rutinu.

Ako imate redovitu rutinu vježbanja, vjerojatno ste iskusili razdoblja izgaranja i zastoja u napretku (plato). Iako je to normalno i vjerojatno dobar znak da ste bili dosljedni, može biti vrlo demotivirajuće i natjerati vas da se zapitate gdje ste pogriješili.

“Kada procjenjujete svoju rutinu vježbanja, želite biti sigurni da uvijek vidite napredak. Ako ste primijetili zastoj u svom napretku tijekom treninga ili se počinjete osjećati demotivirano, možda je vrijeme da promijenite stvari”, rekao je za HuffPost osobni trener Jamie Ramage. 

Dodao je da ako odugovlačite s vježbom tri ili četiri uzastopne serije, to bi mogao biti znak da je vrijeme da tu vježbu zamijenite nekom drugom. Kako biste promijenili svoju rutinu vježbanja, usredotočite se na učestalost, intenzitet, vrijeme i vrstu treninga. 

“Da biste promijenili rutinu, mogli biste razmotriti učestalost svojih treninga i dodati još jedan trening tjedno ili biste mogli povećati intenzitet ili vrijeme treninga. To ne mora nužno biti potpuna promjena režima, već male prilagodbe koje mogu biti jednako korisne”, objasnila je fiziologinja Inez Griffin.

No, prije nego što promijenite svoju rutinu, Ramage je preporučio da se osvrnete na još dvije stvari - jeste li motivirani držati se svoje trenutne rutine te osjećate li da je vaš napredak zastao. 

"Promjena rutine vježbanja može vam pomoći da izazovete svoj um i tijelo novim i zanimljivim vježbama koje ciljaju na mišiće koje možda već neko vrijeme niste aktivirali", dodao je Ramage.

Možda te zanima... Ovih 8 prehrambenih pravila možete prekršiti ako vježbate svaki dan Fitness

Koji je najbolji način da promijenite svoju rutinu vježbanja?

Griffin je rekla da je najvažnije da ostanete usredotočeni na svoje ciljeve. "To bi moglo značiti da ćete povećati udaljenost prilikom trčanja, plivanja, hodanja ili vožnje biciklom za 10 % svakih dva do osam tjedana”, rekla je. 

Također, ako već lako možete napraviti određeni broj ponavljanja neke vježbe, možda biste trebali malo povećati broj ponavljanja ili težinu utega koje koristite. 

Griffin je dodala da uvijek možete isprobati nešto novo i vidjeti odgovara li vam. "Uvijek slušajte svoje tijelo i na kraju ćete razviti rutinu koja najbolje funkcionira za vas i vaše tijelo”, napomenula je. 

Možda te zanima... "Bila sam toliko opsjednuta vježbanjem i brojanjem kalorija da sam završila u bolnici" Zdravlje

Promjena rutine može pomoći i vašem mentalnom zdravlju

Razvijanje zdravih navika i rutina može pozitivno utjecati na vaše zdravlje i produktivnost, a isto vrijedi i za vježbanje koje pomaže da pozitivna ponašanja postanu nešto što ćete automatski i lakše napraviti. Ipak, stručnjakinja za mentalno zdravlje Lisa Gunn napomenula je da se hormoni dobrog raspoloženja donekle smanjuju kada vam vaša rutina vježbanja dosadi, stoga je to još jedan od znakova da biste trebali promijeniti svoju rutinu. 

"To može značiti promjenu onoga što radite, kada to radite i čak i s kim to radite. To može biti korisno da ostanete angažirani i usredotočeni dok vježbate", dodala je Gunn. Osim pobjeđivanja dosade i povećanja hormona dobrog raspoloženja, vježbanje pomaže i u smanjivanju hormona stresa ili kortizola. "Ako je vaš primarni cilj tijekom vježbanja poboljšati snagu svojih mišića, možete svoj trening snage kombinirati s kardijom kako biste smanjili razinu kortizola", rekla je Gunn. 

Možda te zanima... Ako želite da vam vježbanje postane navika, držite se ovih sedam savjeta Fitness

Ako je potrebno, uzmite pauzu za svoje mentalno zdravlje

Kada razmišljate o pauzi od vježbanja, sigurno se često fokusirate na svoje tijelo i mišiće. No, Gunn je napomenula da i vaš um može "izgorjeti" tijekom vježbanja na sličan način. 

Dodala je da fizičko izgaranje može uzrokovati umor i demotivaciju, uzrokujući pogoršanje mentalnog zdravlja. Imajući to na umu, važno je da uvedete raznolikost u svoju rutinu vježbanja i da zadovoljstvo pronađete i u nekoliko drugih izvora koji nisu povezani s vježbanjem. Tako ćete izbjeći da se, prilikom pauze od vježbanje, vaše mentalno zdravlje ne pogorša. 

Možda te zanima... Osjećao sam se neispunjeno i prazno dok nisam usvojio ovih 9 navika Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.