Fitness 01. siječnja 2024.

Trbušne mišiće možete isklesati i stojećki uz ove vježbe

Foto: shutterstock Za ravan trbuh potrebno je aktivirati i mišiće zdjelice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izgradite trbušne mišiće stojećim vježbama koje poboljšavaju motoriku i raspon pokreta

Trbušnjaci, plankovi i druge vježbe za trbušnjake tradicionalno se izvode na strunjači odnosno u ležećem položaju, no u fitness svijetu stvari se mijenjaju. Na društvenim mrežama su sve popularnije vježbe za trbušne mišiće koje se izvode u stojećem položaju. Takve vježbe nisu u potpunosti nove, ali ako je suditi po brojkama na društvenim mrežama, sve veći broj trenera i fitness influencera im se okreće. Na TikToku je tako #standingabworkout skupio preko milijardu pregleda. 

Osobna trenerica Gina Caifano za Shape objašnjava zašto su vježbe za trbušne mišiće koje se izvode u stojećem položaju odličan izbor za početnike, ali i napredne vježbače. "Ono što ovakve vježbe čini posebnim je to što vas podsvjesno tjeraju da se 'ustanete s kauča' i pokrenete svoje tijelo", ispričala je trenerica i dodaje: "Također ste prisiljeni uključiti svoje motoričke neurone za dobar mentalni fokus dok izvodite kretnje antirotacije s opterećenjem". 

Osim dobro definiranih mišića trupa, od ovih vježbi možete očekivati prednosti kao što su bolja kontrola pokreta tijela, poboljšani funkcionalni raspon pokreta i povećana snaga pregibača kuka, dna zdjelice, poprečnog trbušnog mišića i ravnog trbušnog mišića, dodaje trenerica. Ovim vježbama ćete vježbati mobilnost i snagu u jednom treningu, a znamo da su upravo vježbe mobilnosti jedan od najvećih fitness trendova u 2023. godini.

U nastavku donosimo stojeće vježbe za trbušne mišiće za početnike te za nešto naprednije vježbače. 

Stojeće vježbe za trbušne mišiće za početnike

Ako ste tek krenuli vježbati i želite iskoristiti prednosti stojećih vježbi za trbušne mišiće, onda će vam ovaj trening biti idealan. Za izvođenje ne trebate nikakvu opremu, a možete vježbati i u vlastitoj dnevnoj sobi. Trenerica i autorica stranice Move with Margie u videu ispod opisuje kako izvoditi pojedine vježbe. 

@move.with.margie Replying to @kmt.holly follow for more at-home workouts! ✨ #movewithmargie #standingabs #abs #abworkout #coreworkout #homeworkout #workoutforbeginners #fyp ♬ Sensual Seduction - Snoop Dogg

Svaku vježbu izvodite 30 sekundi zatim se 30 sekundi odmorite i ponovite sve vježbe tri ili četiri puta. 

Stojeće vježbe za trbušne mišiće s utegom 

Za sve one koji vježbati vole u teretani više nego u vlastitom domu, trenerica Viv poznata i kao Mrs Muscle iz Mr and Mrs Muscle dua prikazala je u videu ispod nekoliko jednostavnih vježbi za koje ćete trebati koristiti uteg ili girju. Koju ćete težinu izabrati ovisi o tome koliko ste fizički spremni, a najbolje je uvijek krenuti s manjim težinama. 

@mrandmrsmuscle 😁 Give this STANDING ABS WORKOUT a try! You will love it 😍 #workout #abs #homeworkout #fitgirl #fitwomen #fyp #fit #body ♬ About Damn Time - Lizzo

Svaku vježbu izvodite po 45 sekundi te se zatim odmorite 15 sekundi. Sve vježbe ponovite četiri ili pet puta. 
 

Možda te zanima... 6 fitness trendova koji će zavladati u 2023. godini Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.